Yargıtay listesinden, adında Kürdistan yazan partileri sildi

Yargıtay listesinden, adında Kürdistan yazan partileri sildi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı internet sitesinde "Siyasi Parti İşlemleri" bölümündeki listeden adında "Kürdistan" geçen partiler silindi ve Kürdistan Özgürlük Partisi hakkında kapatma davası açıldı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı internet sitesinde siyasi partilerin bilgilerinin yer aldığı bölümden isimlerinde "Kürdistan"  geçen siyasi partiler listeden silindi.

Sitenin "Siyasi Parti İşlemleri" bölümündeki listede resmi olarak kuruluşlarını tamamlamış ve hala faaliyette bulunan ancak içinde "Kürdistan" geçen üç partinin isminin listelerden silindiği görüldü.

Listeden silinen partiler şu şekilde: Kürdistan Özgürlük Partisi, Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi ve Kürdistan Sosyalist Partisi.

PAK HAKKINDA YARGITAY TARAFINDAN KAPATMA DAVASI AÇILDI

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK/Partîya Azadîya Kurdistanê) Genel Başkanı Mustafa Özçelik yaptığı açıklamada partilerinin yasal çerçevede kurulan bir parti olduğunu ve halen faaliyette olmalarına rağmen liseteden silinmelerinin kabul edilemez bir durum olduğunu söyledi.

Diğer taraftan Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) hakkında Yargıtay tarafından kapatma davası açıldı. Kapatma davasının gerekçelerine ulaşılmazken Kürdistan Özgürlük Partisi'nin davaya ilişkin açıklama yapmaya hazırlandıkları bildiriliyor.

'LİSTELERDE YER VERİLMEMİŞ OLMASI AYRIMCILIĞIN GÖSTERGESİDİR'

Kasım 2018'de düzenlenen kongre ile Kürdistan Komünist Partisi (KKP) ismini alan önceki adı Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP); isim değişikliğini Yargıtay'a bildirmiş olmasına rağmen listelerde eski ismiyle yer aldığı görüldü.

KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Siyasi Partiler Kanunu'na göre kurulmuş olduklarını belirterek "Kürdistan" ifadesi içeren partilerin listelerden çıkarılmasını tahammülsüzlük olarak değerlendirdi ve "Listelerde yer verilmemiş olması ayrımcılığın bir göstergesidir." diyerek ekledi.

İLK KEZ TKDP İLE 2014'TE KULLANILMIŞTI

Cumhuriyet tarihinde ilk kez "Kürdistan" ifadesi resmi olarak 2014'te siyasi partilerin isimlerinde yer almaya başlamıştı.

Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (TKDP) isminde "Kürdistan" ibaresiyle kuruluş için İçişleri Bakanlığı'na başvurmuş ve itiralı bir sürece rağmen daha sonra kabul edilmişti.Ardından Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ve Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK)'da listelerde yer almıştı.