Yargıtay cemevlerinin ibadethane olduğuna hükmetti

Yargıtay cemevlerinin ibadethane olduğuna hükmetti

Cemevlerinin ibadethane sayılması ve elektrik giderlerinin devlet tarafından karşılanması için düzenleme talep eden vakfın faturaları ödememesiyle birlikte başlayan dava süreciyle Yargıtay, cemevlerinin ibadethane olduğuna hükmetti.

Yargıtay, cemevlerinin ibadethane olduğuna hükmederek elektrik parası alınmamasına karar verdi. Yargıtay’ın kararı Cem Vakfı’nın açtığı dava sürecinin ardından geldi.

Cem Vakfı avukatı Ulaş Cam’ın anlatımına göre hukuki süreç şöyle gelişti: Cemevlerinin ibadethane sayılması ve elektrik giderlerinin devlet tarafından karşılanması için düzenleme talep eden vakıf, faturaları ödemedi. Bunun üzerine BEDAŞ icra takibi başlattı. Vakıf  itiraz etti. Akabinde BEDAŞ, itirazın iptali için dava açtı. Bu davalar 2012’de vakfın aleyhine sonuçlandı ve BEDAŞ yönünden tahsilat kararı çıktı.

KARAR BEDAŞ'IN ALEYHİNE ONANDI

AİHM’in 2014 yılında cemevleri lehine aldığı kararın ardından Yargıtay mahkeme kararını bozdu. Mahkeme dosyaları yeniden ele aldı ve bu kez BEDAŞ’ın açtığı davayı reddetti. BEDAŞ kararı temyiz etti. Dosya tekrar Yargıtay’a gitti ve BEDAŞ’ın aleyhine karar onadı.

AVUKAT CAM: DEVLET DÜZENLEME YAPMALI

Sendika.org'a konuşan Avukat Ulaş Cam davanın olası sonuçlarına ilişkin şunları söyledi:

“Yargıtay kararı bu şekilde kesinleşecek gibi görünüyor. Bu kararın kesinleşmesinden sonra artık elektrik faturası ödeme yükümlülüğü tamamen ortadan kalkmış olacak. Çünkü elektrik kuruluşları icra takipleri yaptıklarında ya da dava açtıklarında önlerine bu karar çıkacak. Dolayısıyla hem davayı kaybedecek, hem vekalet ücreti ödeyecekler, bir sürü masraf yapacaklar. Bu durumdan çıkış adına tek şey, devletin cemevlerinin ibadethane olduğuna ilişkin düzenleme yapmasıdır. Bu aşamada önemli bir karar, uzun zamandır bunun peşindeydik. Beklentimiz bundan sonrası adına yasal düzenleme. Yasal düzenleme olursa hepimiz adına olumlu bir gelişme olur.”

DAHA FAZLA