Yargıtay, Büyükada Davası’nda verilen cezaları bozdu

Yargıtay, Büyükada Davası’nda verilen cezaları bozdu

Taner Kılıç, Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran’a verilen hapis cezaları bozuldu.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Büyükada Davası’nda insan hakları savunucuları Taner Kılıç, Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran’a verilen 2 yıl 1 ay ile 6 yıl 3 ay arasında değişen hapis cezalarını oybirliği ile bozarak dosyanın İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geri gönderilmesine hükmetti.

Büyükada davasında yargılanan Taner Kılıç, Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran’a verilen hapis cezaları, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nce oybirliği ile bozdu.

2017’DE BYLOCK’A İLİŞKİN VERİLEN KARAR HATIRLATILDI

ANKA’nın haberine göre, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Uluslararası Af Örgütü Onursal Başkanı Taner Kılıç’a ByLock kullanıcısı olduğu gerekçesiyle verilen “terör örgütü üyeliği suçuna” ilişkin cezayı bozarak 2017 yılında ByLock’a ilişkin verilen kararı hatırlattı.

Yargıtay, Kılıç’ın ByLock kullanmadığını savunduğuna dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:

‘EKSİK ARAŞTIRMA İLE YAZILI ŞEKİLDE HÜKÜM KURULMASI…’

“ByLock uygulamasını kullandığının kuşkuya yer vermeyecek şekilde teknik verilerle tespiti halinde, ByLock kullanıcısı olduğuna dair delilin atılı suçun sübutu açısından belirleyici nitelikte olması karşısında, ilgili birimlerden ayrıntılı ByLock tespit ve değerlendirme raporu getirtilip, UYAP’ta bulunan örgütlü suçlar bilgi havuzunda sanık hakkında başkaca bir beyan yahut ifade bulunup bulunmadığı araştırılarak, varsa bu beyan yahut ifadeler CMK’nın 217/1. maddesi uyarınca duruşmada sanık ve müdafilerine okunarak diyecekleri sorulup, gerekirse beyan yahut ifade sahiplerinin tanık sıfatıyla bilgisine başvurulduktan sonra hukuki durumunun buna göre takdir ve tayini gerekirken, eksik araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulması…”

‘ÖRGÜTE YARDIMA İLİŞKİN KESİN DELİL YOK’

Yargıtay, hak savunucuları İdil Eser ve Özlem Dalkıran’ın PKK ve DHKP-C’ye; Günal Kurşun’un da FETÖ’ye yardım iddiasıyla aldığı cezaları da bozarak, dosyada hak savunucularının adı anılan örgütlere yardım ettiğine ilişkin her türlü şüpheden uzak kesin delil bulunmadığına dikkat çekti.

Karar göre dava dosyası İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geri gönderilecek. Mahkeme, Yargıtay’ın ceza bozma yönündeki kararına karşı direndiği takdirde ise dosya Ceza Genel Kurulu’na yansıyacak.

NE OLMUŞTU?

İnsan hakları kurumlarında çalışan 10 kişi, İstanbul Büyükada’da Temmuz 2017’de “İnsan Hakları Savunucularının Korunması ve Dijital Güvenliği” başlıklı toplantıya katıldığı gerekçesiyle “silahlı terör örgütüne üye olma” ve “silahlı terör örgütüne yardım etmek”le suçlanmıştı.

Haziran 2017’de “FETÖ üyeliği” suçlamasında tutuklanan Kılıç’ın dosyası, Büyükada Davası’nda tutuklanan insan hakları savunucularının dosyasıyla birleştirilmişti. Savcılık toplantı nedeniyle Kılıç’a “silahlı terör örgütüne (FETÖ/PDY) üye olma” suçundan; sanıklar Günal Kurşun, İdil Eser, Özlem Dalkıran, Nejat Taştan ve Veli Acu’ya ise “silahlı terör örgütlerine (FETÖ/PDY, PKK/KCK ve DHKP/C) yardım etme” suçundan 7 yıl 6’şar aydan 15’er yıla kadar hapis cezası verilmesini istemişti.