Yargıtay, 10 Ekim Katliamı sanıklarına verilen cezayı fazla buldu!

Yargıtay, 10 Ekim Katliamı sanıklarına verilen cezayı fazla buldu!

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 200’e yakın klasörden oluşan dosya kapsamının incelenmesine ve tüm delillerin değerlendirilmesine olanak bulunmayacak kadar kısa bir zaman dilimi içerisinde hazırladığı tebliğnameyi sundu.

İleri Haber

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 10 Ekim Ankara Katliamı Davası’nda mitingi düzenleyen kurumlar ile hayatın kaybedenlerin yakınları tarafından kurulan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin “katliamdan zarar görmedikleri” gerekçesiyle davaya katılma hakları olmadığını, insanlığa karşı suçtan yargılanan Erman Ekici’ye fazla ceza tayini yapıldığını, sanık Yakup Yıldırım’ın beraat etmesi gerektiğini öne sürerek mahkemenin verdiği kararın bozulmasını talep etti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK); Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) 10 Ekim 2015 tarihinde düzenlediği Emek, Demokrasi ve Barış Mitingi’ne yönelik cihatçı IŞİD tarafından yapılan canlı bomba saldırısında 103 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi 2018 yılında, tutuklu 19 sanıktan 9'una “anayasal düzeni ihlal”, “kasten öldürme” ve “öldürmeye teşebbüs”, 9 sanığa ise “silahlı terör örgütü yöneticiliği, üyeliği, patlayıcı madde bulundurmak, temin etmek” gibi suçlardan cezalar vermişti.

Sadece katliam sorumlusu sanıkların bir kısmının yargılandığı, kamu görevlilerinin ve devletin sorumluluğunun üzerinin örtüldüğü, insanlığa karşı suçun yok sayıldığı yargılama, firari sanıklar yönünden tefrik edilen dosyada devam ediyor. Avukatların eksik ve yetersiz karara ilişkin yaptığı istinaf talebi, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi tarafından hızlıca reddedildi, Bölge Adliye Mahkemesinin bu kararı da temyiz edilerek Yargıtay’a taşındı.

YARGITAY’DAN ‘BOZMA’ TALEBİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 200’e yakın klasörden oluşan dosya kapsamının incelenmesine ve tüm delillerin değerlendirilmesine olanak bulunmayacak kadar kısa bir zaman dilimi içerisinde hazırladığı tebliğnameyi sundu. Tebliğnamede, mahkemece katılma talepleri kabul edilen, Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi'nin düzenleyicilerinden TTB, KESK, TMMOB ile birçok üyesi katliamda yaşamını yitirmiş ve ağır şekilde yaralanmış olan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS); Büro Emekçileri Sendikası (BES); Halkevleri Derneği gibi kurumlar ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin katliamdan zarar görmedikleri gerekçesiyle davaya katılma hakları olmadığı, firari sanıklara ilişkin tefrik dosyasındaki tek tutuklu sanık olan ve halen insanlığa karşı suç işlemekten yargılanan Erman Ekici’ye “fazla ceza tayini” yapıldığı, Sanık Yakup Yıldırım’ın “beraat etmesi gerektiği” gerekçeleriyle Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararın bozulması talep edildi.

‘YARGININ KATLİAMA OLAN BAKIŞ AÇISI NET ŞEKİLDE GÖRÜLDÜ’

10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu yaptığı açıklamada, “Tebliğname bu haliyle, yargı organlarının katliama olan bakış açısını net bir biçimde göstermektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 200’e yakın klasörden oluşan dava dosyası üzerinde yaptığı incelemede sonuç olarak yalnızca iki konuya odaklanmıştır: Birincisi mağdurlar bu davayı takip etmesin, ikincisi ise IŞİD’lilere fazla ceza verilmesin! Bu anlamda dosyada incelenmesi ve aydınlatılması gereken pek çok nokta varken Savcılığın sadece mağdurların davaya katılmasını ve IŞİD’lilere verilen cezaları dert edinmesini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” denildi.