Yargıda 'sızdırma' geleneği sürüyor: 'Bazı milletvekilleri tutuklanacak'

Yargıda 'sızdırma' geleneği sürüyor: 'Bazı milletvekilleri tutuklanacak'

Bu akşam Habertürk Televizyonu’nda yayınlanan ‘Enine Boyuna’ isimli programda toplumsal muhalefete yönelik operasyon değerlendirildi. Programın konuklarından olan Habertürk yazarı Sevilay Yılman, hukuksuzluğun itirafı niteliğinde bir açıklamada bulundu.

İleri Haber

Toplumsal muhalefetin temsilcilerine yapılan operasyonu TV’de değerlendiren Sevilay Yılman, “Tutuklamalar gelecek diye duydum. Bazı milletvekillerine fezleke hazırlanacağı ve tutuklanacağı söyleniyor” diyerek ezberi devam ettirdi. AKP-Gülen cemaati koalisyonu döneminde hukuksal süreçlerde yandaş ‘gazetecilere’ yasal kararların öncesinde bilgi sızdırma yöntemi, son dönemde toplumsal muhalefete yönelik operasyonlarda AKP tarafından kullanılıyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 'Kobani operasyonu' soruşturması kapsamında 7 ilde 82 kişi için gözaltı kararı verildi. Kobane eylemleri, "sosyal medya aracılığıyla darbe", “cumhurbaşkanına hakaret” gibi uydurma gerekçelerle toplumsal muhalefet temsilcilerine yapılan eş zamanlı operasyonda gözaltı kararı verilenler arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekilleri, belediye başkanları ve MYK üyeleri de yer aldı.

Bu akşam Habertürk Televizyonu’nda yayınlanan ‘Enine Boyuna’ isimli programda toplumsal muhalefete yönelik operasyon değerlendirildi. Programın konuklarından olan Habertürk yazarı Sevilay Yılman, hukuksuzluğun itirafı niteliğinde bir açıklamada bulundu. Operasyon hakkında yorum yapan Yılman, “Tutuklamalar gelecek diye duydum. Bazı milletvekillerine fezleke hazırlanacağı ve tutuklanacağı söyleniyor” diyerek henüz gözaltı sürecinde olan soruşturmanın geleceğiyle ilgili iddiada bulundu.

YÖNTEM ‘FETÖ’DEN MİRAS

AKP-Gülen cemaati koalisyonu döneminde açılan büyük çaplı komplo davalarında özellikle Taraf gazetesi üzerinden hayata geçirilen ‘sızdırma’ yöntemi, son dönemde AKP iktidarı tarafından toplumsal muhalefet ve gazetecilere yönelik düzenlenen operasyonlarda da kullanılıyor.

Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticilerinin evlerine 31 Ekim 2016’da günü baskın düzenlenmiş, 13 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan yazar ve yöneticiler hakkındaki soruşturma dosyası “Gizlilik kararı var” denilerek avukatlarla paylaşılmazken dosyadaki suçlamalar Anadolu Ajansı tarafından haberleştirilmişti.

O dönemde Cumhuriyet çalışanlarına 5 gün boyunca avukat yasağı konulmuş bu süre boyunca avukatları ile görüştürülmeyecekleri söylenmişti.

8 Haziran 2020’de gözaltına alınan TELE 1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel ve Odatv Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız’la ilgili soruşturma hakkında avukatlara dahi bilgi verilmezken, yandaş Sabah gazetesinde, soruşturmanın ayrıntılarını içeren iddiaların yer aldığı bir haber yayınlanmıştı.

Haberde, “Müyesser Uğur Yıldız'ın kendi adına kayıtlı telefondan 'Askeri casusluk' suçu kapsamında askeri personel olan E.B. ile suç içerikli görüşmeler yaptığı belirlendi. İkilinin Türkiye'nin uzun süredir irtibat halinde oldukları, askeri suç içerikli 29 ayrı eylemlerinin bulunduğu, son olarak ise Türkiye Cumhuriyeti devletinin Libya'daki birlikleriyle ilgili kritik görüşmeler gerçekleştirdikleri öğrenildi.” ifadeleri yer almıştı.