'Yargı reformu'nda Anayasaya aykırılık içeren hususlar neler?

'Yargı reformu'nda Anayasaya aykırılık içeren hususlar neler?

Avukat Ayhan Erdoğan hukukotesi.com'da yargı reform paketini yazdı.

İleri Haber

Son günlerde sıkça tartışılan ve ilk paketi Meclis’ten geçen ‘yargı reformu’nun ikinci paketi de AKP tarafından Meclis’e sunulmaya hazırlanıyor.

‘Yargı reformu’yla ilgili Adalet İçin Hukukçular’ın internet sitesi hukukotesi.com’da  Avukat Ayhan Erdoğan imzasıyla bir yazı yayımlandı. Erdoğan yazısında, yargı paketinin Anayasa’ya aykırılık içerdiğini ve polis devletini meşrulaştırdığını belirtti.

Yazının bir kısmı şöyle:

“Yargı reformunun ana teması yargılama faaliyetinin tarihsel ve geçmiş süreçlerinden kopartılarak ceza yargılamasını hukuk mahkemesi usulüne çevrilerek yazılı usüle çevirme çabası olarak görülmektedir. Ayrıca paket anayasaya aykırılık içermekte bir polis devletini meşrulaştırmaktadır. Yargılamada tarihsel olarak dayanılan tez, anti tez, sentez üçlüsünden önceleri tez/sav makamı olan  Savcılık asliye ceza mahkemelerinden çıkartılmış sonra anti tez olan savunma makamının da bu Reform denilen paketle basit yargılama usulü denilen yeni yargılama usulünde dilekçe yazan arzuhalci konumuna getirilerek yargılama dışına çıkartılmasını içermesidir. Dahası yargı kararları üzerinde içişlerinin yani güvenlik güçlerinin kararı takdir ve uygulama özerkliğinin verilmiş olması reform denilen paketin yargılama faaliyetinin şeklen sürdürülen bir sürece dönüştürme yolundaki adımlardan biri olduğunu göstermektedir…”

Yazının tamamına ulaşmak için tıklayın.