‘Yardım’ dediler, soygun çıktı:  Evi yanan yurttaşlara TOKİ’den borçlanma baskısı

‘Yardım’ dediler, soygun çıktı: Evi yanan yurttaşlara TOKİ’den borçlanma baskısı

Evi yanan yurttaşlar için yeniden inşa edilmesi planlanan evlerin ayrıntıları ortaya çıktı. Manavgat’ta yangından zarar gören köylerde inceleme yapan TİP Bilim Kurulu tarafından hazırlanan raporda, bu konuya değinildi.

İleri Haber

Antalya’nın Manavgat ilçesinin köylerinde yangından evi hasar gören yurttaşlara “müjde” diye duyurulan TOKİ konutlarının altından soygun çıktı. Köylülere önerilen sözleşmede, 120 m2 olarak yapılması planlanan evlere 650 bin lira gibi yüksek bir bedel biçilirken, bunun yüzde 60’nı yani yaklaşık 400 bin lirasını yurttaşların ödemesi öngörülüyor.

Antalya’nın Manavgat ilçesinde çıkan orman yangını yerleşim yerlerine sıçramış ve birçok köy zarar görmüştü. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Manavgat yangınından hemen sonra 31 Temmuz günü bölgeye gitmiş ve yanan evlerin yerine yenilerinin yapılacağını açıklamıştı.

Daha sonra ise Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) yanan evlerin yerine yapılacak konut projelerini ve fotoğraflarını “Yangının etkilerini silmek için seferber olduk. Yöresel mimariye uygun yapacağımız köy evlerinin projelerini hazırladık” açıklamasıyla birlikte yayınlamıştı.

DESTEK DEĞİL, SOYGUN

Evi yanan yurttaşlar için yeniden inşa edilmesi planlanan evlerin ayrıntıları ortaya çıktı. Manavgat’ta yangından zarar gören köylerde inceleme yapan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Bilim Kurulu tarafından hazırlanan raporda, bu konuya değinildi.

EVLERE FAHİŞ FİYAT, ÖDEME YÜKÜ VATANDAŞA

Yurttaşlara önerilen sözleşmenin köylülerin değil, TOKİ’nin çıkarları gözetilerek hazırlanmış, cayma durumunda yine köylünün mağdur olacağı bir sözleşme olduğunun görüldüğü belirtilen raporda, evlerin 120 m2 olarak planladığı ve 650 bin lira gibi yüksek bir bedel biçildiği ifade edildi.

Mağdur yurttaşların 20 yıl ödemeli kredi ile bu tutarın yüzde 60’ını ödeyeceğine dikkat çekilirken, bunun yaklaşık 400 bin liraya tekabül ettiğine dikkat çekildi.

Devletin ise tutarın yüzde 40’ını ödemeyi taahhüt ettiği vurgulandı.

‘YARDIM DEĞİL, BORÇLANDIRMAYI DÜŞÜNÜYORLAR’

Raporda, köy heyeti azasının ’’Olağanüstü hal bölgesi olarak ilan edildiğimiz halde bize yardım etmek yerine bizleri 20 yıl borçlandırmayı hedefliyorlar. Köylü 20 yıl ne ile ödeyecek bu parayı düşünmüyorlar” beyanına da yer verildi.