Yaptırım sonrası ilk görüşme: AKP'den hızlı çark

Yaptırım sonrası ilk görüşme: AKP'den hızlı çark

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve ABD'li mevkidaşı Pompeo Beyaz Saray’ın yaptırım kararının ardında bir araya geldi.

51. ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında Singapur'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo ile bir araya geldi. Bu görüşme Türkiye ile ABD arasında yaşanan Rahip Brunson gerilimi sonrası ABD'nin aldığı yaptırım kararlarının ardından ilk görüşme oldu.

ABD'nin, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelik yaptırım kararının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşolu ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bugün Singapur'da bir araya geldi.

07.30'da başlayan görüşme, saat 08.15'te sona erdi.

ABD tarafının talebi üzerine çarşamba günü yine telefonda görüşen Çavuşoğlu ve Pompeo, 18, 26 ve 28 Temmuz'da yaptıkları telefon konuşmalarıyla son 15 günde 4 kez istişarelerde bulundu.

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yaptırımlar ne kadar ciddi olduğumuzun göstergesi" denildi.

Açıklamada ayrıca, "İki ülke arasındaki sorunları çözmek üzere birlikte çalışma konusunda mutabakata varıldı" ifadeleri yer aldı.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Çavuşoğlu tarafından görüşme sonrası yapılan açıklamada ise yaptırım kararı sonrası AKP'den duyulan 'tehditvari' söylemlere rastlanmadı.

Çavuşoğlu açıklamasında, "Birlikte çalışmak konusunda mutabık kaldık. Birlikte adım atmaya, çalışmaya devam edeceğiz. Bu sorunları çözerken başka konuları da değerlendirdik. Yapıcı bir görüşmeydi" ifadeleri kullandı.