Yanlış yerde yanlış zamanda yeni bir dinozor bulundu

Yanlış yerde yanlış zamanda yeni bir dinozor bulundu

Daha önce o bölgede yaşamadığı düşünülen yeni bir dinozor türü keşfedildi.

Foto: Bir sanatçının Lingwulong shenqi dinozorunu yorumlaması

Lingwulong shenqi veya ‘Lingwu’nun muhteşem ejderhası’ denilen yaklaşık 174 milyon yıllık yeni bir dinozor, araştırmacılar tarafından Çin’in kuzeybatısındaki Ningxia Özerk Bölgesi’nde keşfedildi.

Tarihi diğer benzer dinozorlardan 15 milyon yıl erken olan bu yeni dinozorların bu bölgede daha önce hiç bulunmadığı düşünülmekteydi.

University College London Yer Bilimleri Fakültesi’nden Profesör Paul Upchurch'un eş yazar olarak kaleme aldığı ve Arkeofili'de yayınlanan makalede Upchurch'un kaydettikleri şöyle:

'HAYVANLARIN KÖKENİ VE EVRİMİNİN YENİDEN DETAYLI DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKECEK'

 “Diplodocus’un yakın bir akrabasını Doğu Asya’nın 174 milyon yıl öncesinde bulduğumuza çok şaşırdık. Sauropodların 200 milyon yıl öncesine kadar dağılım göstermediği ve soyundan gelen devasa boyutlardaki dinozorların çok daha ileriki bir zamanda bu bölgeye ulaştıkları düşünülüyordu” 

“Lingwulong keşfimiz gösteriyor ki gelişmiş sauropodların pek çok farklı türü en az 15 milyon yıldan daha önce yaşamış ve Pangaea süper kıtasının hala bir bütün kara kütlesi olduğu esnada dünyaya yayılmış olmalı. Bu durum, bu hayvanların kökeninin ve evriminin detaylı bir şekilde yeniden değerlendirilmesini mecbur kılıyor.”

Bu yeni kanıt aynı zamanda dinozorların evrimi için önemli bir zaman olan Erken Jura Devri (200 – 175 milyon yıl önce) için büyüyen farkındalığı sağlamlaştırıyor. Bu önemli zaman periyodu, sonrasında Jura ve Kretase dönemlerine egemen olan birçok grubun kökenlerine ve çeşitlenmelerine tanık olmuştur.

SAUROPODLAR KİMLER?

Sauropodların kökeni yaklaşık 200 milyon yıl öncesine dayanıyor. Fakat, 70 tona kadar ulaşan devasa vücut büyüklüğü ve bitkisel gıdaları tüketmek amaçlı birçok yeni adaptasyonlar geliştirmeleriyle birlikte karasal ekosistemlere tam anlamıyla hâkim olmaya başladılar.

Bu dev neosauropodun soyundan gelenlerin kökenleri yaklaşık 160 milyon yıl öncesine dayandığını düşünülüyor. Belki de 5 milyon yıl kadar kısa süreli bir zaman periyodunda hızlıca çeşitlenip dünyaya yayıldılar.

Lingwulong ise neorauropod denilen daha gelişmiş haldeki sauropodların bilinen en eski örneği. Uzun boyuna sahip devasa otçullardan olan neosauropodlar, Brontosaurus ve Diplodocus gibi sauropod dinozorlarının da dahil olduğu karada yaşamış en büyük hayvanlardır.

DAHA FAZLA