Yangından kurtulanlar anlatıyor: 'Fare gibi yanmaya terk edildik'

Yangından kurtulanlar anlatıyor: 'Fare gibi yanmaya terk edildik'

En az 80 kişinin hayatını kaybettiği yangın sonrasında Yunanistan'da hükümete ve tasarruf tedbirlerine öfke büyüyor. Yunan hükümeti acil durum planı yapmamakla eleştirilirken, bir kadın "Fare gibi yanmaya terk edildik" dedi...

En az 80 kişinin hayatını kaybettiği yangının ardından, komşu Yunanistan’da öfke hükümete ve ekonomik kriz nedeniyle alınan tasarruf tedbirlerine yöneliyor. Yangından kurtulanlar itfaiyenin geç müdahale ettiğini söylerken, Kathimerini gazetesi yeterli önlem alınmadığı gerekçesiyle devleti eleştirdi. Bir itfaiye görevlisi ise saatte 124 kilometre esen rüzgar nedeniyle yangını önlemenin mümkün olmadığını belirtmekle beraber, bazı yangın söndürücülerin çalışmadığını itiraf etti.

Yangından kurtulan birçokları, alevlerin yayılmasını hızlandıran çalıları ve kozalakları bahçelerinden temizleyemediklerini, belediyenin bu konudaki hizmeti için ödeme yapamadıklarını anlattı. Bir yakını için gittiği Atina’daki Evangelismos Hastanesi’nde The Guardian’a konuşan Cleopatra Fotopoulou, “İşte, kemer sıkma tedbirleri altındaki Yunanistan bu. Ağır mali sorunlar yaşayan ve evlerini temizleyemeyen çok insan tanıyorum. Yangının yayılmasının bir nedeninin bu olduğunu düşünüyorum” dedi. Fotopoulou, kendisinin evinin olduğu sahil beldesinde, halkın geceleri yangın nöbeti tutmak zorunda kaldığını da anlattı.

‘FARE GİBİ YANMAYA TERK EDİLDİK’

Yangın en büyük kayba yol açtığı Mati’den kurtulan bir kadın ise hükümete sert sözlerle yüklendi. SKAI TV’ye konuşan kadın, “Fare gibi yanmaya terk edildik” dedi.

‘YANMAMIZ İÇİN HİÇBİR SEBEP YOKTU’

Çocuklarından yedi saat haber alamadığını anlatan kadın, şu sözlerle isyan etti: “Koordinasyon yoktu. Bizi kimse yönlendirmedi. Kaçmaya çalışan insanlar denize üç metre kala arabalarının içinde yandı. Biz denizdeydik, denizde yanıyorduk. Etrafımızda bayılanlar vardı. Ben, çocuklarımı bulabilmek için bağırıyordum. Bu tür onlarca hikâye var. Bizim yanmamamız için hiçbir sebep yoktu.”

[ih2]

‘BİR ŞEYLER ÇOK YANLIŞ GİTTİ’

Mati’de evi olan bir doktor ise Yunan kanalı ERT’yle söyleşisinde “Bu kadar küçük bir kasabada nasıl bu kadar çok insan ölebilir. Bir şeyler çok yanlış gitti” dedi.

‘SURİYE GİBİYDİ’

Yunan hükümeti kundaklama ihtimali üzerinde dururken, bazı uzmanlar da saatte 124 kilometre hızla esen rüzgarın sürekli yön değiştirdiğini savunuyor. Atina Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Constantine Michalos, ‘Kurtarma operasyonunun bu nedenle zora girdiğini’ söyleyip, “Bölge ancak ağır bir bombardıman sonrası Suriye’ye benzetilebilir” ifadelerini kullandı.

'BAZI YANGIN MUSLUKLARI ÇALIŞMADI’

Ancak itfaiyecileri sendikası başkanı Dimitris Stathopoulos dolaylı bir dille de olsa, facianın büyüklüğünden tasarruf tedbirlerini sorumlu tuttu. Stathopoulos “Bu faciayı 1000 uçak bile önleyemezdi. O lanetli bir saatte, yangın bu yerleşimi hedef alan bir alev lambasına dönüşmüştü”dese de, yangın söndürme musluklarının bazılarının çalışmadığını da ekledi. Stathopoulos “Fon ve personel eksikliği, eski cihazlar konusunda çok sık şikayet etmişimdir” dedi; “Fakat bu kez bunların hiçbiri bunu durduramazdı” dedi.

'KONTROLDEN ÇIKMASINI BEKLERSENİZ…’

Kathimerini gazetesi ise doğal felaketler üzerine çalışan profesör Costas Synolakis’in kaleme aldığı bir makale yayımladı. Synolakis, pazartesi gün içinde Mati sakinlerine yapılan uyarının ardından yeterli önlem alınmadığını vurguladı; “Eğer rüzgarın yön değiştirmesini veya yangının kontrolden çıkmasını beklerseniz, çok geç kalmışsınızdır” dedi. Yunan profesör, yetkililerin bir tahliye planı yapmamış göründüğünü belirterek, “Görüntülerde, mağdurların nereye gideceklerini bilmeden kaçmaya çalıştığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.