Yangın söndürme uçakları için ek ödenek teklifleri reddedildi: 'Uçakla çözülseydi Amerika çözerdi'

Yangın söndürme uçakları için ek ödenek teklifleri reddedildi: 'Uçakla çözülseydi Amerika çözerdi'

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçe teklifi görüşmelerinde, geçen yaz yaşanan orman yangınları hatırlatılarak yangın söndürme uçakları için ek ödenek talep edildi. HDP ve İYİ Parti tarafından verilen iki ayrı teklif reddedilirken, yaşanan tartışmalar sırasında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, insan gücünün önemli olduğunu savunarak "Eğer bu işler uçakla, teçhizatla çözülseydi Amerika bu işleri çözerdi" dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçe teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi. Komisyonda sunum yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, milletvekillerinin soru ve eleştirilerine yanıt verdi.

Komisyon görüşmelerinde muhalefet milletvekilleri, orman yangınlarına uçak olmaması nedeniyle müdahale edilemediğini hatırlattı ve neden uçak alınmadığını sordu. Bakan Bekir Pakdemirli, orman yangınlarına müdahale etmek üzere uçak alımı için 2022 yılı bütçesinde 2.4 milyar lira kaynak ayırdıklarını söyledi. HDP Milletvekili Garo Paylan, Pakdemirli’nin bu sözleri üzerine bakanlığın 2022 yılı bütçesinde uçak alımı için 2.4 milyar lira olmadığını, 400 milyon lira olduğunu söyledi. Bu itiraz üzerine Pakdemirli, "2.4 milyar lira koyduk. Göndeririz size arkadaşlar. Ek bütçede var" yanıtını verdi. Paylan’ın "Ek bütçe nerede?" sorusuna ise Pakdemirli yanıt vermedi.

'ORMAN YANGINLARINI KAHRAMANLARIMIZ 15 GÜNDE SÖNDÜRDÜ'

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre Türk Hava Kurumu’nun (THK) eski, uçmayan ve faal olmayan uçaklarını kiralama şanslarının olmadığını söyleyen Pakdemirli, "Biz her sene ihaleye çıkıyoruz. Bizim kriterlerimiz bu diyoruz. Biz THK'ye düşman bir kurum değiliz. Biz THK'yi batırmaya falan da gelmedik. THK'ye yardım ediyoruz arkadaşlar şu anda. THK'nin elindeki uçakların motorları yorgun, çalışmıyor. Uçak alım projesine başladık ve 2022 bütçemizden 2.4 milyar lira bu işe para ayıracağız. Bu işi sadece bir uçağa indirgeyerek bunun üzerinden siyaset yapmayın. Bu yıl çıkan büyük orman yangınlarını orman kahramanlarımız 15 günde söndürdü" diye konuştu.

'ÖNÜMÜZDEKİ SEZONA YETİŞMEZSE YİNE KİRALARIZ'

Pakdemirli’nin, "Arkadaşlar, 2.4 milyar lira biz bu işe para ayıracağız ama şunu unutmayın: Bu uçakları ‘Piyasaya çıktım, ben bugün aldım, yarın...’ Burası acente değil. Bakın, bugün gidiyorsunuz, arabayı bile sipariş ettiğiniz zaman altı ay sonra, bir sene sonra veriyor. Yani bu uçaklar da önümüzdeki sezona yetişmezse yine kiralama yaparız" sözlerine İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta itiraz etti. Usta, "Geçen yıl verseydi, ondan önceki yıl verseydi" dedi. Yaşanan tartışmalar sırasında Bakan Pakdemirli, "Ben protesto ediyorum, konuşmuyorum. Ben protesto ediyorum" ifadelerini kullandı.

'BU İŞLERİ İNSANLA ÇÖZERSİNİZ'

Pakdemirli, "Bakın, biz Türkiye'nin, cumhuriyet tarihinin en büyük yangınını 15 gün içerisinde orman kahramanlarımızla söndürdük. Orman kahramanlarımız sayesinde mücadele ettik ve başarılı olduk. Orman Genel Müdürümüz 140 kişiyle girmemesi gereken bir kanyona Antalya’da girdi ve orada hayatlarını kaybedebilirlerdi. Bu riskleri aldılar ve ben almamalarını söylemiştim. Bakın, bu sebeple başarılı olduk yani bu işleri insanla çözersiniz. Eğer bu işler uçakla, teçhizatla çözülseydi Amerika bu işleri çözerdi" diye konuştu.

'UÇAKTAN ANLAMIYORSUN, KONUŞMA'

Erhan Usta, Pakdemirli'ye, "Eleştirilerimizi kastederek bizi fedakar Orman Genel Müdürlüğü (OGM) personeli ile karşı karşıya getirme çabanız son derece yanlış. Biz, sizi eleştiriyoruz. Siyasi sorumlu sizsiniz" dedi. Pakdemirli, Usta'ya, "Bütün teknik kararları OGM aldı. OGM ile karşı karşıyasınız. Bilmediğin işleri konuşma. Uçaktan anlamıyorsun konuşma. Bunu teknik ekipler biliyor" diye yanıt verdi.

'EK ÖDENEK' TEKLİFLERİ REDDEDİLDİ

HDP’nin yangın söndürme uçaklarının yeterli sayıda alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçesinin 2 milyar lira arttırılması önergesi reddedildi.

İYİ Parti Milletvekilleri Erhan Usta ve Durmuş Yılmaz’ın, yangın söndürme uçağı alınması için bakanlık bütçesine 800 milyon lira ilave ödenek sağlanması önergesi de reddedildi.