Yandaş vakıflar İstanbulluların parasıyla ABD'de gökdelen dikmiş!

Yandaş vakıflar İstanbulluların parasıyla ABD'de gökdelen dikmiş!

Bilal Erdoğan'ın da yönetiminde olduğu TÜRGEV ve çocuk istismarıyla anılan yandaş Ensar Vakfı'nın İBB'den aktarılan kaynaklar ile ABD'de gökdelen diktiği ortaya çıktı.

Son dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) aldıkları destekler ve bağışlar ile kamuoyunun gündemine oturan Ensar ve TÜRGEV Vakfı bu kez de ‘sınırları aşarak İstanbulluların parasını emlak sektörüne yatırdığı’ iddiası ile gündemde.

Bu vakıfların 2014 yılında ABD'de New York merkezli kurdukları TÜRKEN Vakfı'nın misyonu  "Eğitim için ABD'de bulunan Türk öğrencilere burs ve kalacak yer sağlamak" olarak ilan edilmişti. Celal Eren Çelik’in gazetta9’da yer alan haberine göre, gelişmeler ve yaşananlar TÜRKEN Vakfı'nın bu misyonunu bırakıp, New York'ta emlak sektöründe yatırım yapan devasa bir şirkete dönüştüğünü ve daha da ilginci vakfın bu "yatırımlarının" kaynağı Türkiye'deki vakıflar olduğunu gösteriyor.

ABD IRS Vergi Dairesi kayıtlarındaki verilere göre, resmi kayıtlarda TÜRKEN Vakfı'nın 2015 yılında 24 milyon 460 bin dolar bağış aldığı görülürken, bu rakam 2016 ve 2017 senesinde 43 milyon 680 bin 873 dolara ulaştı. İlginç bir şekilde vakfın 2018'de ne kadar ağış aldığı ise görülmüyor.

TÜRKEN Vakfı'na yapılan bu bağışların çok önemli bir kısmını ise vakfın kurucusu olan TÜRGEV ve Ensar Vakfı  tarafından yapılan bağışlar oluşturuyor. Elde ettiği bu milyon dolarlık bağış gelirleri ile devasa bir holdinge dönüşen TÜRKEN Vakfı da da New York'un en lüks lokasyonlarında "emlak yatırımı" yapıyor.

Son olarak New York'un dünyaca ünlü gökdelenler bölgesi Manhattan'da milyon dolarlık bir gökdelen diken TÜRKEN Vakfı'nın, bu gökdeleni yaparken finans kaynağında da yine Ensar ve TÜRGEV Vakıflarından gelen bağışlar önemli yer tuttu.

ANA KAYNAKLARI İBB

Ensar ve TÜRGEV Vakfı’nın ana para kaynağını ise İBB oluşturuyor. Ensar Vakfı İBB’den 29 milyon 797 bin 240 lira bağış ve destek alırken, TÜRGEV Vakfı ise İBB’den tam 51 milyon 593 bin 44 lira bağış alıyor.

İşte İstanbulluların parasının aktarıldığı Ensar ve TÜRGEV Vakfı da paraları ABD'de bir başka yandaş vakıf olan TÜRKEN'e aktarıyor, TÜRKEN ise ABD'de "emlak krallığına" koşuyor.

Öte yandan TÜRKEN Vakfı emlak sektöründe ciddi yatırımlar yaparken,  sadece bu sene 158 bin dolar emlak vergisi ödedi.