Yandaş Limak 'halkın katılım toplantısı' yaparsa... Halk yok, şirket ve AKP'li belediyenin çalışanları var!
Projenin ÇED halkın katılım toplantısı bugün yapıldı. Başından bu yana projeye karşı çıkan bölge halkı, toplantıya katılmadı. Toplantıda, sadece şirket ve AKP’li belediyenin çalışanları yer aldı.
12-01-2021 17:59

İleri Haber
Peşkeşle kendisine tahsil edilen Hazine arazisine patlatmalı kalker ocağı kurmak isteyen yandaş Limak Holding’in düzenlediği ÇED halkın katılım toplantısı halksız yapıldı. Toplantıda, şirket çalışanları ve AKP’li belediyenin çalışanları yer aldı. Bölge halkı ise dışarıda yandaş şirketi protesto etti.
Kırklareli’nin Pınarhisar İlçesi Camiikebir-Beylik Mahalleleri’nde bulunan Hazine arazisi, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yandaş Limak Holding’e bedelsiz peşkeş çekildi.
Devrin ardından Limak, kalker ocağı yapmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Bakanlık aynı gün içinde karar alarak, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısının yapılmasına izin verdi.
Projenin ÇED halkın katılım toplantısı bugün yapıldı. Başından bu yana projeye karşı çıkan bölge halkı, toplantıya katılmadı. Toplantıda, sadece şirket ve AKP’li belediyenin çalışanları yer aldı.
Bölge halkı ise toplantıyı yoğun katılımla protesto ederek, kalker ocağı projesine bir kez daha “hayır” dedi.
İLGİLİ HABERLER
İstanbul'daki yağışların ardından barajlarda son durum
İSKİ, son yağışların ardından baraj doluluk oranlarının yüzde 26.92'ye yükseldiğini duyurdu.
14-01-2021 10:10

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), İstanbul'da etkili olan son yağışların ardından baraj doluluk oranlarının yüzde 26.92'ye yükseldiğini bildirdi.
İSKİ verilerine göre, kente su sağlayan barajlardaki doluluk oranı bugün itibarıyla yüzde 26.92 olarak ölçüldü.
İSKİ'den yapılan açıklamada, "13 Ocak 2021 tarihinde İstanbul'a verilen su miktarı: 2 milyon 615 bin metreküp 14 Ocak 2021 tarihi itibarıyla içme suyu kaynaklarımızın doluluk oranı: %26,92" ifadelerine yer verildi.
İstanbul'daki barajların doluluk oranı ocak ayı başında yüzde %19,16 seviyelerine inerek son yılların en düşük seviyesine ulaşmıştı.
Beykoz'da 111 bin metre karelik alanı imara açılmasına tepki: 'Halkımızı çıkarlarını korumaya çağırıyoruz'
TİP Beykoz İlçe Örgütü, Beykoz'da 111 bin metre karelik alanı imara açılmasına karşı bir açıklama yayınlayarak ''Halkımızı çıkarlarını korumaya çağırıyoruz'' dedi.
11-01-2021 11:23

İleri Haber
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul'un Beykoz ilçesinde Kuzey Kirazlı ve Güney Kirazlı özel ormanlarında 111 bin metre karelik alanı imara açtı. 1443 ağaç bulunan parselin 61 bin metrekaresine 2 katı geçmeyecek AVM, otel, çarşı finans kurumu gibi ticari birimlerin inşa edilebilmesine karşı bir açıklama yapan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Beykoz İlçe Örgütü, ''Ormanlarımıza, tarım alanlarımıza yönelik bu saldırılara karşı halkımızı, çıkarlarını korumaya, bu politikalara karşı olan tüm siyasi çevreleri, doğa savunucularını birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz'' dedi.
2018 yılının temmuz ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Beykoz'da Kuzey Kirazlı ve Güney Kirazlı özel ormanlarına 553 adet villa projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatmıştı. Villalar, özel orman alanında kalan üç ayrı parsele inşa edilecek, 267 numaralı 111 bin metrekarelik tarla niteliğindeki parsele ise 20 otel, 13 spor tesisi yapılacaktı. Kasım 2018'de bu proje için alınan “ÇED gerekli değildir” kararında 267 numaralı parsel proje dışına çıkarılarak spor tesisi ve otellerden vazgeçilmişti. Yeni hazırlanan planda bakanlık, proje dışına çıkarılan 111 bin metrekarelik tarım araziyi askıya çıkardı.
'HALKIMIZI ÇIKARLARINI KORUMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
TİP Beykoz İlçe Örgütü'nün konuya ilişkin açıklaması şu şekilde:
''Saray Rejimi'nin yağma ve talanı, emekçinin, emeklinin, küçük esnafın pahallılık, işsizlik, yoksulluk karşısında yaşam mücadelesinin iyice zorlaştığı kriz koşullarında bile artarak devam ediyor.
Ülkemizin hızla çölleşmeye doğru gittiği gerçeğine rağmen, ormanlarımızın, tarım alanlarımızın, sularımızın kısacası doğamızın tahribatı ve talanı pandemi günlerinde daha da hukuk tanımaz biçimde artmış bulunuyor.
Bu talan ve tahribatın son örneği Beykoz’da yaşandı:
Daha önce Çevre Düzeni Planın da ‘’ tarımsal niteliği korunacak alan ’’ olarak ilan edilen 11 dönüm tarım arazisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ticaret alanı ilan edildi. 553 villa projesinde Beykoz Kent Dayanışması ve Beykoz halkı olarak hukuki yollarla mücadele ederek engellediğimiz proje bu defa farklı bir yolla gündeme getirildi. Bu alana birde cami projesi eklenerek Diyanet İşleri Başkanlığı ‘’ kamu yararı vardır’ diye görüş belirterek rant ve talan projesine ortak oldu ve tarım alanı ticaret alanı ilan edildi.
Bu gelişmeler yaşanırken 7 Ocak tarihli Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanlığı tarafından 3413 sayılı karar ile, yeni talan ve yağmaya kapı açması çok muhtemel olan bir yönetmelik yayınlanarak yeni bir 2B uygulaması başlatılıyor
Ormanlarımıza, tarım alanlarımıza yönelik bu saldırılara karşı halkımızı, çıkarlarını korumaya, bu politikalara karşı olan tüm siyasi çevreleri, doğa savunucularını birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.''
İstanbul-İzmir otoyolunun ücreti 367 liraya yükseldi: Aynı fiyata iki uçak bileti alınabiliyor
2020'de 292 lira olan İstanbul-İzmir otoyolu geçiş ücreti 367 TL'ye yükseldi. Bu ücret, iki adet İstanbul-İzmir uçak bileti fiyatına denk düşüyor.
11-01-2021 08:59

Geçen yıl 292 lira olan İstanbul-İzmir otoyolu geçiş ücreti 2021'de 367 TL'ye yükseldi. Buna karşılık 170.98 TL ile İstanbul-İzmir uçak biletinin, otoyol fiyatının yarısından bile az olduğu anlaşıldı.
Sözcü'den Mustafa Sarıipek'in haberine göre, 11 milyar dolara (89 milyar 836 milyon 690 bin lira) mal olan asma köprülü, 3 tünel, 2'si çelik olmak üzere 38 viyadük ile 179 köprünün bulunduğu 426 kilometrelik İstanbul-İzmir seyahati, artan köprü ücretinin yanı sıra ortalama 250-350 TL'lik yakıt masrafları da eklendiğinde ortalama 700 TL'ye kadar yükselebiliyor. Yolda geçen zaman, yol boyu yiyecek, içecek ve aracın zorunlu yağ ile zorunlu diğer masraflar göz önüne alındığı zaman bu rakamın çok daha yükseklere çıktığı gözleniyor.
Paralı otoyol, köprü ve tünellere ödenen ücretler kıyaslandığında bazı hatlardaki uçak tarifelerinin çok daha ucuz olduğu belirlendi. Örneğin uçakla İzmir-Adana 81 TL, İzmir-Antalya 94 TL, İzmir-Samsun 103 TL, İzmir-Kayseri 106 TL. Karayoluyla gidilecek olsa yakıt, diğer gider ve ücretli yollar hesaba katıldığında bunun kaç kat daha fazlası olduğu ortaya çıkıyor.
Yine 367 liralık İstanbul-İzmir otoyolu geçiş ücreti karşılığında İstanbul'dan Bükreş'e 360 TL'ye, Berlin'e 367 TL'ye Münih'e ise 362 TL'ye uçakla gitmek mümkün.
4 ilde yangın
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 4 ilde orman yangını çıktı. Yangınların büyük çoğunluğu söndürülürken 8 noktada söndürme çalışmaları devam ediyor.
10-01-2021 22:31

Trabzon, Rize, Artvin ve Ordu'da 23 noktada çıkan orman yangınlarının büyük çoğunlu kontrol altına alınırken 8 noktada çıkan orman yangınlarını kontrolaltına alma çalışmaları devam ediyor.
Trabzon'un Akçaabat ve Of ilçelerinde çıkan orman yangınları ekiplerin müdahalesi sonucu söndürüldü.
Artvin'in Kemalpaşa ilçesine bağlı ormanlık alanda çıkan yangına yol olmadığı için ekipler müdahalede zorlandı. Yangın ontrol altına alınırken soğutma işlemleri devam ediyor.
Ordu'da 15 farklı bölgede çıkan orman yangınlarının 12'si söndürüldü. 3 bölgede ise ekiplerin çalışmaları devam ediyor.
Rize'de 4 noktada çıkan orman yangınlarına ekiplerin müdahalesi sürüyor.
Meteoroloji’den uyarı: İstanbul ve 9 il için alarm verildi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), MeteoUyarı sistemine göre yarın için İstanbul'a kuvvetli sağanak yağış uyarısı yaptı. 9 il içinde alarm verdi.
09-01-2021 22:57

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı incelemelere göre, yurdun kuzey, iç ve batı kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, Batı Karadeniz ile İç Anadolu’nun kuzeybatısı ile Çorum, Amasya ve Samsun çevrelerinin yağmur ve sağanak, yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.
Yağışların; Trakya kesimi, İstanbul, Çanakkale ve Kocaeli çevreleri ile Balıkesir’in kuzey ve batı ilçelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Bu gece ve yarın sabah saatlerinde doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı ile birlikte, iç ve doğu kesimlerde yer yer pus ve sis bekleniyor.
METEOROLOJİ’DEN 2 UYARI BİRDEN
Hem kuvvetli yağış hem de kuvvetli rüzgar uyarısında bulunan Meteoroloji’den şu açıklama yapıldı:
‘’Yağışların; Trakya kesimi, İstanbul, Çanakkale ve Kocaeli çevreleri ile Balıkesir’in kuzey ve batı ilçelerinde yer yer kuvvetli (21-50 kg/m2) olması beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.’’
‘’Rüzgarın; Marmara’nın güneyinde güneyli yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına (40-70 km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.’’
10 İLDE ALARM VERİLDİ
Meteoroloji tarafından kuvvetli yağış ve rüzgar nedeniyle 10 ilde yarın için uyarı yapıldı.
MeteoUyarı sistemine göre Balıkesir’de hem turuncu alarm verilirken Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova’da sarı alarm verildi.
İstanbul'da 111 bin dönümlük tarım alanı imara açılarak 'ticaret alanı' ilan edildi!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Beykoz'da 111 bin metrekarelik alanı imara açtı. Bin 443 ağaç bulunan parselde 61 bin metrekaresine 2 katı geçmeyecek şekilde AVM, otel, çarşı finans kurumu gibi ticaret alanları inşa edilebilecek.
09-01-2021 14:05

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul'un Beykoz ilçesinde Kuzey Kirazlı ve Güney Kirazlı özel ormanlarında 111 bin metre karelik alanı imara açtı. Bin 443 ağaç bulunan parselin 61 bin metrekaresine 2 katı geçmeyecek AVM, otel, çarşı finans kurumu gibi ticari birimler inşa edilebilecek. İmara açılan arazi, 2018 başlatılan süreçle ormana yapılması planlanan 553 adet villa projesinin ortasında bulunuyor.
2018 yılının temmuz ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Beykoz'da Kuzey Kirazlı ve Güney Kirazlı özel ormanlarına 553 adet villa projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatmıştı.
Sözcü'den Özlem Güvenli'nin haberine göre, villalar, özel orman alanında kalan üç ayrı parsele inşa edilecek, 267 numaralı 111 bin metrekarelik tarla niteliğindeki parsele ise 20 otel, 13 spor tesisi yapılacaktı. Kasım 2018'de bu proje için alınan “ÇED gerekli değildir” kararında 267 numaralı parsel proje dışına çıkarılarak spor tesisi ve otellerden vazgeçilmişti. Yeni hazırlanan planda bakanlık, proje dışına çıkarılan 111 bin metrekarelik tarım araziyi askıya çıkardı.
TARIM DIŞI KULLANIMA AÇILDI
Ormanlık alana yapılacak olan villa projesinin ortasında kalan parsel, Çevre Düzeni Planı'nda “tarımsal niteliği korunacak alan” niteliğinde bulunuyor. Parsel için yapılan plan değişikliğinde, arazinin tarım dışı kullanılabilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan kamu yararı kararı alınarak Tarım ve Orman Bakanlığı'na gönderildi. Bakanlık, 18 Eylül 2019 tarihli kararında arazinin tarım dışı kullanılmasına onay verdi.
TARIM ALANINA, AVM, OTOPARK, MAĞAZALAR YAPILACAK
“Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı" statüsü taşıyan alan için hazırlanan imar planında alanın yüzde 55'i yani 61 bin metrekaresi ticaret alanı, kalan yüzde 45'i ise eğitim, ibadet, park ve yol olarak planlandı. Ticaret alanına en çok 2 katlı, iş merkezleri, yönetim binaları, banka, finans kurumları, ofis-büro, çarşı, çok katlı mağazalar, otoparklar, alışveriş merkezleri, konaklama tesisleri, eğlenceye yönelik birimler inşa edilecek. Alanın 7 bin metrekaresi ilkokul, 3 bin metrekaresi cami, 18 bin 645 metrekaresi park, 3 bin metrekaresi pasif yeşil alan, 17 bin 814 metrekaresi yol için ayrıldı.
Villa projesi gündeme geldiğinde parsellerin sahipleri dikkat çekmişti. Tapuda, sonradan spor tesisi yapılmasından vazgeçilen ve şu an yeni planı yapılan 267 numaralı parsel Nesip Mustafa Merter ve Mehmet Berke Merter adına kayıtlıydı. Mehmet Berke Merter, geçtiğimiz dönem CHP’li İBB Meclis üyesiydi.
Özel orman alanına yapılacak villaların bulunduğu iki parsel de Merter ailesine aitti. Villa yapılacak diğer özel orman parseli de KİPTAŞ üzerine kayıtlı gözüküyordu. Tapu sahipleri ile o dönem Özyazıcı İnşaat “Taşınmaz Satış Vaadi ve Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri” imzalanmıştı. Kiptaş’tan Özyazıcı İnşaat’a ve yüklenici ZRS Yapı’ya devir sözleşmesi yapılmıştı.