Yalova Üniversitesi, TEM-Alperen Ocakları kıskacında!

Yalova Üniversitesi, TEM-Alperen Ocakları kıskacında!

Yalova Üniversitesi'nde dönemin başlamasıyla TEM ve Alperen Ocakları'nın açtığı stantlar boy gösterdi. Rektörlük izniyle stantların açılmasının ardından tanımadıkları kişilerin okula girip çıktığını ifade eden öğrenciler, güvenliklerinden endişe ettiklerini söylediler.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Yalova Üniversitesi’nde hafta içi TEM ve Alperen Ocakları’nın stant açması öğrencileri tedirgin etti. Öğrenci olmayan kişilerin okula girip çıktığını ve güvenliklerinden endişe duyduklarını belirten öğrenciler, “Neyi amaçladıklarını çözemiyoruz, kampüsü ve Yalova'yı gergin bir korku haliyle çevrelemek mi istiyorlar?” diye sordu.

Yalova Üniversitesi’nde güz döneminin başlamasıyla, Yalova Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğü ve Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) gençlik teşkilatı Alperen Ocakları tarafından Merkez Kampüs’te stant açıldı. Üniversite yönetimi, özellikle solcu öğrencilerin faaliyetlerine yönelik engelleyici tutumuna rağmen, TEM ile Alperen Ocakları’na kulüplerin stant açtığı ve yoğun öğrenci geçişinin olduğu alanda stant yeri verdi.

Yaşanan bu durumdan tedirgin olan öğrenciler, TEM’in daha önce de okulda ‘farkındalık’ adı altında stant açtığını bildiklerini ancak Alperen Ocakları’nı ilk defa okulda gördüklerini söylediler. Konuştuğumuz bir öğrenci, “TEM’in ne sebeple orada olduğunu; bir üniversitede, eğitim kurumunda hangi işlevle barındığını anlayamadık” derken, öğrenci kulüplerinin olduğu stant yerinin Rektörlük tarafından özellikle verildiği düşüncesinde olduğunu ifade etti.

‘BURALARDA BİZ VARIZ ARTIK’

Diğer taraftan aynı alanda stant açan Yalova Alperen Ocakları’nı ise okulda ilk defa gördüklerini belirten öğrenciler, stantta duran kişileri de tanımadıklarını eklediler. Bu kişilere izin gerekçesini sorduklarını ifade eden öğrenciler, stantta duran bir kişinin kendilerine “Biz vakıfız, öyle aldık işte yani iznimiz var” gibi ifadelerle yanıt verdiğini söylediler. Öğrenciler bu diyalogdan, "buralarda biz varız artık" havasını sezdiklerini de belirttiler.

“Okulumuza tekinsiz görünümlü, ne idiği belirsiz kişilerin sisteme hizmet eden bir teşkilat çatısı altında okulumuzda barınmasından rahatsız oluyoruz” diyen bir öğrenci, kapıda öğrenci kimliği kontrolü yapılmasına rağmen bu kişilerin okulda elini kolunu sallayarak dolaşmasının güvenliklerini tehdit ettiğini vurguladı.

Yalova Alperen Ocakları Başkanı olduğu öğrenilen Muhammed İkbal Bilgili’nin ise öğrenci olmamasına rağmen söylenenleri doğrular biçimde okula rahatlıkla girip çıktığı görüldü. Standı ziyaret eden Bilgili, bu görüntüleri sosyal medya hesabından paylaştı.

‘OKULUN ÇEVRESİNDE DAHA ÖNCE DE TOMA BEKLİYORDU’

Rektörlüğün bu duruma nasıl izin verdiğini sorduğumuz öğrenci ise okulun yanında daha de önce toplumsal olaylara müdahale aracı (TOMA) beklediğini ifade ederken, devamında şunları söyledi:

“Neyi amaçladıklarını çözemiyoruz gerçekten. Kampüsü ve Yalova'yı gergin bir korku haliyle çevrelemek mi istiyorlar? Alperenler ile solcu öğrencilerin arasında yaşanacak olası bir tartışmada öğrencileri kolay fişlemek amaçlanıyor bizce… Okul yönetiminin gözdağı verme girişimi de olabilir.”

‘YAŞANACAK OLAYLARIN SORUMLUSU BU KİŞİLERDİR’

Güvenlik açısından endişe duyduklarını da ifade eden öğrenciler, “Yaşanacak herhangi bir olayın ilk sorumlusu bizim için bu kişilerdir çünkü güvenmiyoruz. Güvenliğimizin tehdit altında olduğunu düşünüyoruz” dediler.

REKTÖR, AKP’Lİ SUAT CEBECİ

Yalova Üniversitesi Rektörlüğü görevini ise 2011’de AKP Sakarya Milletvekili aday adayı olan Suat Cebeci yapıyor. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi, Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm Başkanıyken, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2018’de Yalova Üniversitesi Rektörü olarak atanan Cebeci, kadına yönelik şiddetle ilgili ‘uzlaştırma’ önerisiyle hatırlanıyor.

VEKİL DE AKP’LİYDİ

Yalova Üniversitesi Kurucu Rektörü Niyazi Eruslu, ‘FETÖ’den gözaltına alınıp tutuklanmış ve 2018’de tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti. Rektör Eruslu’nun yerine önce Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, daha sonra da 2015'te AKP’den İstanbul Milletvekili aday adayı olan Güler Alkan vekil olarak atanmıştı.

DAHA FAZLA