Yaklaşık 24 bin mezunu olan sağlık bölümüne 20 kişilik kadro verilmesi Meclis gündeminde

Yaklaşık 24 bin mezunu olan sağlık bölümüne 20 kişilik kadro verilmesi Meclis gündeminde

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 24 bin mezunu olan Diyaliz Teknikerliği bölümünde yalnızca 20 kişilik kadro açılmasına ilişkin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

İleri Haber

CHP İstanbul Milletvekili Sezin Tanrıkulu, diyaliz teknilerlerinin mağduriyetini Meclis gündemine taşıdı. Fahrettin Koca'ya 24 bine yakın mezunu olan bölüm için 20 kişilik kadro açıldığı iddialarını soran Tanrıkulu, TBMM'ye verdiği soru önergesinde "Diyaliz Teknikerleri büyük mağduriyet yaşamakta ve yaklaşık 24 bin mezunu olan bölüme sadece 20 kişilik kadro verilmesi hem sağlık sistemine zarar vermekte hemde üniversiteli işsiz sayısını artırmaktadır" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle Meclis'e verilen soru önergesinde, 24 bine yakın mezunu olan bölüne 20 kişilik kadro verilmesi iddialarının doğru olup olmadığı soruldu.

2 YILDA YALNIZCA 349 ATAMA

Tanrıkulu'nun, Türkiye'de 17 binden fazla diyaliz makinası olmasına rağmen, son 2 yılda yalnızca 349 kişinin atandığı iddiasına da yanıt aradığı önergede yer alan soruların tamamı şu şekilde:

  1. Yaklaşık 24 bin mezunu olan Diyaliz Teknikerleri Bölümüne sadece 20 kişilik kadro verildiği iddiaları doğru mudur?
  2. 17 binden fazla diyaliz makinesi olmasına rağmen, yaklaşık 24 bin mezunu olan bir bölümeson 2 yılda sadece 349 kişinin alındığı iddiası doğru mudur?
  3. Bölümün her geçen yıl daha da fazla mezunu olması sebebiyle, mevzuata göre 5 makinaya 1 tekniker yerine, 3 makinaya 1 tekniker şartı getirilip bölüm mezunlarının mağduriyeti giderilecek midir?
  4. Binlerce diyaliz teknikeri ne özel kurumlarda ne de kamuda yeteri kadar istihdam edilememektedir. 1 Mart 2019 tarihindeki yönetmelikte "Diyaliz ünitelerinde sadece diyaliz teknikerleri çalışacaktır. Sertifikalı personellerin hakkı korunacaktır. " ibaresi yer almasına rağmen, binlerce sertifikasız personelin çalıştırıldığı iddiaları doğru mudur?
  5. İddialar ile ilgili olarak denetim yapılmış mıdır ya da yapılacak mıdır?
  6. Yönetmeliğin tam olarak uygulanmasına dair çalışma yapılacak mıdır?
  7. Binlerce diyaliz teknikerinin hakkı olan atamalarile ilgili ne tür çalışmalar yapılacaktır?