Wikipedia'dan Türkiye açıklaması

Wikipedia'dan Türkiye açıklaması

Wikipedia’nın kurucusu olan Wikimedia Vakfı, erişim engelinin kaldırılmasıyla ilgili kararı kutlayan bir açıklama yaptı.

AYM kararıyla önceki güntekrar kullanıma açılan Wikipedia’nın kurucusu olan Wikimedia Vakfı, "Türkiye halkının, Türkiye kültürü ve tarihi hakkındaki dünyanın en büyük çevrimiçi tartışma ortamına yeniden katılmasından dolayı çok heyecanlıyız" açıklamasını yaptı.

 "Türkiye'yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan makaleler yayınladığı" gerekçesiyle 29 Nisan 2017'de erişime kapatılan Wikipedia’nın erişim engelinin kaldırılmasına yönelik bireysel başvuruları 26 Aralık 2019 tarihinde görüşen Anayasa Mahkemesi (AYM) bu engelin "ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna" karar vermişti. Bu gelişmenin ardından Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği, AYM kararı doğrultusunda hüküm vermiş, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) da yerel mahkemenin kararı sonrası  internet servis sağlayıcılarına durumu bildirerek önceki gün (15 Ocak) Wikipedia'nın erişim engelini kaldırmıştı.

Wikipedia’nın kurucusu olan Wikimedia Vakfı, erişim engelinin kaldırılmasıyla ilgili kararı kutlayan bir açıklama yaptı. Açıklamada “Türkiye halkının, Türkiye kültürü ve tarihi hakkındaki dünyanın en büyük çevrimiçi tartışma ortamına yeniden katılmasından ve Vikipedi’nin Türkiye ve dünya hakkında enerjik bir kaynak olmaya devam etmesinden dolayı çok heyecanlıyız” ifadeleri kullanıldı.

‘TEKRAR HOŞGELDİN TÜRKİYE’

Wikimedia Vakfı yetkilisi Katherine Maher, “Türkiye halkıyla yeniden bir araya gelmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

 “Wikimedia olarak herkesin temel hakkı olan bilgiye erişim hakkını korumaya kararlıyız" diyen Maher, "Bu önemli gelişmeyi her yerde bilgi arayan Türk katılımcı topluluğumuzla paylaşmaktan heyecan duyuyoruz” açıklamasını yaptı.

"Tekrar hoşgeldin Türkiye!" mesajıyla başlayan açıklamanın devamında Wikimedia yetkilileri, AYM’nin Resmi Gazete’de yayımlanan kararını incelemeye devam ettiklerini belirtti.

‘EN GÜZEL DOĞUM GÜNÜ HEDİYESİ’

Türkiye’de erişim yasağının kaldırılmasının ardından Twitter'dan açıklama yapan Wikipedia, “Wikipedia’nın 19. doğum günü için aldığımız en iyi hediye Türkiye’de engellenmenin kalkmasıydı” mesajını paylaştı.

 

 

DAHA FAZLA