WikiLeaks'in bilgi kaynağı hapis cezasını tamamlar tamamlamaz bir mahkeme celbi daha aldı

WikiLeaks'in bilgi kaynağı hapis cezasını tamamlar tamamlamaz bir mahkeme celbi daha aldı

WikiLeaks'e bilgi kaynağı Chelsea Manning, jüri önüne çıkmayı reddettiği için aldığı hapis cezasını tamamladıktan hemen sonra bir mahkeme celbi daha aldı.

ABD'nin askeri ve diplomatik sırlarını WikiLeaks'e sızdıran eski ordu istihbaratçısı Chelsea Manning, jüri önünde ifade vermeyi reddettiği gerekçesiyle aldığı 62 günlük hapis cezasını tamamladığı için tahliye edildi. Manning tahliyenin hemen ardından yeniden jüri önüne çıkması için bir mahkeme celbi daha aldı.

Chelsea Manning’in avukatları tarafından yapılan açıklamada, “62 günlük hapsin ardından Chelsea bugün Alexandria Islahevinden çıkarıldı. Ancak maalesef tahliyesinin hemen ardından Chelsea yeni bir mahkeme davetiyesi aldı. Bu nedenle muhtemelen bir kez daha mahkemeye saygısızlıkla suçlanabilir ve tekrar tutuklanabilir” denildi. Chelsea Manning, 16 Mayıs’ta tekrar büyük jüri önüne çıkacak.

Avukatlar, “Chelsea sorulara cevap vermeyi reddetmeyi sürdürecek ve biz de ifade vermeyi reddetmesinin haklı sebepleri olduğunu kanıtlamak için mevcut tüm yasal savunmamızı yapacağız” dedi.

Geçtiğimiz hafta yazılı bir açıklama yapan Chelsea Manning, ‘herhangi bir jüri karşısında ifade verme konusunda hiçbir şeyin kendisini ikna edemeyeceğini’ söylemişti. Manning, “Şimdiye kadar bu yaşananlar benim uzun süredir inandığım şeyi doğruluyor; büyük jüriler federal hükümetlerin siyasi muhalifleri ve aktivistleri taciz etmek için kullandığı miadını doldurmuş araçlar” demişti.

Virginia eyaletinin Alexandria şehrinde devam eden soruşturmada, Bölge Savcısı Claude Hilton, anayasada yer alan sessiz kalma hakkına dayanarak ifade vermeyen Manning'in mahkemenin kararına uymadığına dolayısıyla cezaevine gönderilmesine hükmetmişti.

Sputnik'in haberine göre, Hilton, Manning'in ifade vermeyi kabul eden kadar ya da jüri çalışmasını tamamlayana kadar cezaevinde kalacağını ifade etmişti. 2013 yılında görülen davada ifade verdiğini hatırlatan Manning ise daha fazla soruya cevap vermeyeceğini söylüyor.

NE OLMUŞTU?

Chelsea Manning, 2010'da Irak'ın başkenti Bağdat'ta görev yaptığı sırada elde ettiği ‘gizli askeri bilgileri' WikiLeaks'e sızdırdığı suçlamasıyla 2013 yılında 35 yıl hapse mahkûm edilmişti. Sızıntı, ABD tarihindeki en büyük ifşaatlardan biri olarak tarihe geçmişti.

Eski adı Bradley olan Manning, cinsiyet değişikliği ameliyatının ardından Chelsea adını almıştı.

Eski ABD Başkan Barack Obama, görevi bırakmadan hemen önce Manning'in cezasını dört aya indirmişti, böylece Manning 2017 yılında tahliye edilmişti.