WhatsApp'tan güncelleme uyarısı: 'Casus yazılım sızdı'

WhatsApp'tan güncelleme uyarısı: 'Casus yazılım sızdı'

WhatsApp, kullanıcılarına uygulamayı güncelleme uyarısı yaptı. Uyarının nedeni ise uygulamaya sızmış olan bir casus yazılım.

Dünyanın en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması WhatsApp üzerinden cep telefonlarına İsrail kaynaklı gelişmiş bir casus yazılımın bulaştığı tespit edildi.

WhatsApp dün 1,5 milyar kullanıcısından önlem olarak uygulamayı güncellemelerini istedi.

WhatsApp'tan Euronews'e konuşan bir yetkili, "Saldırının arkasında gelişmiş bir siber aktörün bulunduğu ve belirlenmiş kişileri hedef aldığını" söyledi.

Financial Times gazetesi, İsrailli yazılım firması NSO Grup'un geliştirdiği casus yazılımın, WhatsApp uygulamasını kullanan cep telefonları ve diğer cihazlara bilgisayar korsanları tarafından uzaktan yerleştirilebildiğini yazdı.

WhatsApp'ın sözcüsü de kötücül yazılımın uygulamanın arama fonksiyonu üzerinden sadece cevapsız çağrılar yoluyla telefonlara sızabildiğine dikkat çekti.

Yazılımdan etkilenen kullanıcı sayısının bilinmediğini ancak kullanıcıların seçilerek hedef alındığını belirten sözcü, şirketin bu durumu ay başında fark ettiğini söyledi.

NSO Grup'un geliştirdiği Pegasus isimli yazılım, sızdığı cihazların konumlarının yanı sıra ses ve kamera kayıtlarını da elde edebiliyor.

YAZILIMI SADECE DEVLETLERE SATIYORUZ

Financial Times, İngiltere'de insan hakları savunucusu bir avukatın hedef alındığını iddia etti.

Euronews'e konuşan NSO Grup sözcüsü, şirketin yazılımları "suç ve terörle mücadele amacıyla yalnızca devlet kurumlarına" lisans verdiğini, ancak "kamu güvenliğinin sağlanması için istihbarat kurumlarının bu teknolojinin nasıl kullanıldığını bildiklerini" söyledi. Sözcü, şirketin bilgisi dahilinde hiçbir kişi ve kurumun hedef alınmadığını söyledi.

DAHA FAZLA