Whatsapp, Google ve Microsoft, casus yazılımıyla bilinen NSO Group karşısında koalisyon kurdu

Whatsapp, Google ve Microsoft, casus yazılımıyla bilinen NSO Group karşısında koalisyon kurdu

Pegasus isimli casus yazılımıyla tanınan İsrail merkezli NSO Group karşısında yazılım şirketleri koalisyon oluşturdu.

İsrail’de 2010 yılında kurulan ve hükümetlere casus yazılım satan NSO Group, WhatsApp yöneticileriyle de davalık oldu. Davaya Google ve Microsoft da dahil oldu.

Webtekno’da yer alan habere göre, NSO Group'un, WhatsApp'taki bir güvenlik açığından faydalanarak kullanıcı verilerine ulaşabileceği ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine harekete geçen WhatsApp, şirkete yönelik dava açtı. Ancak NSO Group bir yandan suçlamaları reddetti, diğer yandansa hükümetler ile çalıştığı için dokunulmaz olduğunu, yapılan çalışmaların yasal olduğunu savundu. Ancak başta Microsoft olmak üzere Google, VMware ve Cisco gibi yazılım devleri, WhatsApp'la koalisyon kurarak davaya dahil olma kararı aldılar.

‘DOKUNULMAZ OLDUĞUNUN SAVUNULMASI KABUL EDİLEMEZ’

Şirketler koalisyonu, oluşturduğu bir brifing dosyası ile NSO Group'un hükümetlerle iş birliği yapıyor olmasının yasal olmadığını, bunun sonuçlarına katlanılması gerektiğini savunuyorlar. Mahkemeye taleplerine de ileten koalisyon, NSO Group'un hükümetlerle iş birliği yaptığı için dokunulmaz olduğu savunmasının kabul edilmemesi gerektiğini istiyor.

PEGASUS YAZILIMININ GÖREVİ NE?

Habere göre, “casus yazılımın yapamayacağı şey yok”. Bu uygulamanın yüklendiği bir cihaz; gelen mesajları, arama kayıtlarını ve görüşmelerdeki konuşmaları, fotoğrafları, dosyaları, cihaz bilgilerini ve hatta cihaz konumunu bile takip edebiliyor. Üstelik Suudi Arabistan, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri  gibi yönetimlerin, Pegasus için NSO Group'la devasa anlaşmalar yaptığı ifade ediliyor. NSO Group sözcüleri, olayla ilgili açıklama yapmazken davanın nasıl sonuçlanacağı merak konusu.

DAHA FAZLA