Washington Post: Lula, ABD'yi kışkırtmaktan çekinmiyor

Washington Post: Lula, ABD'yi kışkırtmaktan çekinmiyor

Gazetedeki analizde, Lula'nın uluslararası düzeni tehdit ettiği savunuldu.

İleri - Dış Haberler

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva'nın 3 günlük Çin gezisi için başkent Pekin'e gitmesinin ardından ABD merkezli Washington Post'ta (WP) bir analiz kaleme alındı.

"200'den fazla Brezilyalı iş insanı, Washington ile Pekin arasındaki ilişkilerin giderek gerginleştiği bir dönemde iş birliğini daha da artırmak için Çin'e gitti" denilen analizde, bu tür adımların ABD'nin lideri olduğu öne sürülen uluslararası düzeni tehdit ettiği savunuldu.

Lula'nın eski Başkan Jair Bolsonaro'ya karşı kazandığı seçim zaferinin Washington'da bir iyimserlik yarattığı dile getirilen analizde, solcu başkanın şimdilerde Washington'u kışkırtma konusunda hiç endişe duymuyor olmasından yakınıldı.

"Rus işgalini kınamadı. Demokrasi Zirvesi'nde işgali kınayan bildiriyi imzalamayı reddetti. İran savaş gemilerinin Rio de Janeiro'ya yanaşmasına izin verdi. Venezüellalı diktatör Nicolás Maduro'yla görüşmesi için kıdemli bir danışman gönderdi" şeklinde Lula'nın kabahatlarını sıralayan analiz, Bolsonaro'nun agresif yalnızlık politikasının aksine, Lula'nın Brezilya'nın dünya sahnesindeki rolünü genişletmeye çalıştığına dikkat çekti. 

Öte yandan analizde, Brezilya'nın Lula'yla birlikte Rusya ve Çin'le olan ticaret hacminin hızla arttığı vurgulandı ve bu durumun ekonomide bir canlanmaya yol açtığı dile getirildi.