Washington-New York-Ankara hattında ‘Maraş krizi’: BMGK devrede

Washington-New York-Ankara hattında ‘Maraş krizi’: BMGK devrede


AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs’ta, Maraş bölgesinin bir kısmının daha açılacağını açıklamasıyla ilgil Kıbrıs Rum yönetimi Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne başvurdu. ABD yönetimi ve BM’den de Erdoğan’ın sözlerine tepki yükseldi.

Kıbrıs Harekatı’nın 57. yıl dönümünde AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs’ta yaptığı açıklamaların yankıları sürüyor. 

İki devletli çözüm ve kapalı Maraş bölgesinin açılmasıyla ilgili açıklamalar, Kuzey Kıbrıs’taki muhalefetin yanı sıra ABD, Avrupa Birliği (AB) ve BM’yi de harekete geçirdi. Konuyla ilgili Kıbrıs Rum yönetimi BM Güvenlik Konseyi’ne başvuruda bulundu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in gelişmelerden "derin endişe" duyduğu kaydedildi.

Guterres'in sözcüsü Ferhan Hak tarafından yapılan açıklamada, Birlemiş Milletler'in Maraş ile ilgili duruşunun değişmediği belirtildi. BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 1984'te aldığı 550 numaralı karara göre Maraş'ın herhangi bir bölümüne kendi sakini dışındaki insanların yerleştirilmesi çabaları kabul edilemez görülüyor ve bu bölgenin BM yönetimine devredilmesi isteniyor.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Erdoğan’ın duyurduğu Maraş kararı hakkında, BMGK nezdinde sert bir yanıt vermek için çalışıldığını duyurmuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı siyasi işlerden sorumlu müsteşarı Victoria Nuland da Türkiye'nin Kıbrıs için sunduğu iki devletli çözüm önerisine ABD yönetiminin sıcak bakmadığını duyurdu.

Erdoğan burada yaptığı konuşmada, "Maraş'ta hayat yeniden başlayacaktır" demiş, kapalı Maraş'ın yüzde 3,5'una tekabül eden bir “pilot bölgenin” açılacağını söylemişti. Erdoğan ayrıca Kıbrıs’ta iki devletli çözüm çağrısında bulunmuştu.