Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Merhaba sevgili İleri Kitap okurları, haftanın yeni çıkan kitaplarından sizler için derledik. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

YAŞAM VE YAPIT-YAZARLAR OKURLAR VE YAZAR OKUR KARŞILAŞMALARI - TİM PARKS

Romancı ve eleştirmen Tim Parks’ın, önemli edebiyat dergilerinde benzer bir kurgu ve amaçla yayımladığı bu denemeler, ünlü romancıların eserleriyle hayatlarındaki kesişmeleri, edebi ve psikolojik bir derinlik içerisinde bulup ortaya çıkarıyor...

Bu çarpıcı ve zevkli kitapta Charles Dickens, Fyodor Dostoyevski, Thomas Hardy, Anton Çehov, James Joyce, Samuel Beckett, Muriel Spark, Philip Roth, J. M. Coetzee, Julian Barnes, Colm Tóibín, Geoff Dyer, Peter Stamm, Graham Swift, Dave Eggers, Haruki Murakami, Peter Matthiessen, Stieg Larsson ve E. L. James gibi yazarları yazmaya yönelten saikler ele alınıyor. Bu yazarların eserlerine bir biçimde sızan kişisel özelliklerine Tim Parks aracılığıyla bakmak, günümüz edebiyatına ve romancılığına yön veren detayları ve temaları keşfetmemize olanak sağlıyor...

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Yaşam ve Yapıt-Yazarlar Okurlar ve Yazar Okur Karşılaşmaları, Tim Parks, Ayrıntı Yayınları, 2019, 288 Sayfa

SAMİR AMİN ANLATIYOR – KOLEKTİF

Samir Amin’i anlatan ve onun da kendisini anlattığı bu kitap, emperyalist-kapitalist sistemin yarattığı kutuplaşma ve sömürünün ağır sonuçlarıyla yüzleşen halkların kurtuluşuna adanmış bir yaşamın izlerini sürüyor.

Üç ana bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde Demba Moussa Dembélé, Samir Amin’in, ailesi, eğitim hayatı, Marksizmle tanışması, politik fikirlerinin oluşumu, entelektüel yönelimleri, Marksist düşünceye katkıları ve kurduğu alternatif uluslararası örgütlenmeler hakkında kısaca bilgi veriyor.

İkinci bölüm, Dembélé’nin Samir Amin’le yaptığı söyleşilerden oluşuyor. Amin bu uzun bölümde, sosyalizm, kalkınma, toplumsal hareketler, çevre-merkez ilişkisi, tekelleşme, kapitalizmin krizi, kutuplaşma ve azgelişmişlik gibi çeşitli konulardaki görüşlerini ve farklı düşünürlerle/fikir okullarıyla yaptığı tartışmaları samimiyetle anlatıyor. Bir yandan da entelektüel üretiminin hiçbir zaman eylemden ayrılmadığını görmemizi sağlıyor.

Son bölüm, Amin’in seçilmiş metinlerinden oluşuyor. Bu metinler, “Kapitalizm neden Avrupa’da ortaya çıktı?”, “Marksizmin günümüzdeki misyonu nedir?”, “Dünyayı sarsacak ikinci ‘Güney’in uyanışı’ başladı mı?”, “Kapitalizmin krizinden çıkmak mümkün mü?”, “Avrupa dışı toplumların geri kalmışlığının sebepleri nelerdir?” gibi önemli sorulara yanıtlar arıyor.

Samir Amin’in çalışmalarına dair geniş bir kaynakça da içeren bu çalışma, düşünürün entelektüel dünyasına ilk adımı atmak ve onu daha yakından tanımak isteyenler için vazgeçilmez bir kaynak.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Samir Amin Anlatıyor, Yazar: Kolektif, Yordam Kitap, 2019, 240 Sayfa

A'DAN Z'YE FELSEFE-ANTİK YUNAN'DAN POSTMODERN DÖNEME FELSEFE TARİHİ - NAOMİ ZACK

Geçmişi MÖ yedinci yüzyıla dayanan felsefe, bir zamanlar matematikle, geometriyle, tıpla ve hatta mitolojiyle iç içeydi. Filozoflar çoğunlukla hem şifacı hem de kendilerini hayatı anlamlandırmaya adamış rehberler olarak kabul edilirlerdi. Peki, nasıl oldu da felsefe bütün disiplinleri kapsayan bir alanken yüzlerce alt alana bölündü?

Felsefi düşünceyle tarihte iz bırakmış filozofların ilginç hikayelerini birleştiren A’dan Z’ye Felsefe, 1000’den fazla soruya verilmiş kapsamlı yanıtlarla sizi bilgelik ve hakikatin peşindeki Pre-Sokratik dönem filozoflarından analitik felsefenin temsilcilerine dek süren bir felsefe tarihi yolculuğuna çıkarıyor. Bu yolculukta, insanlığın düşünce sisteminin nasıl değişip geliştiğini gözlemlerken eskiçağdan Rönesans’a, Aydınlanmadan postmodern döneme, felsefenin aştığı bütün engelleri yakından tanıma fırsatını bulacaksınız.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: A'dan Z'ye Felsefe-Antik Yunan'dan Postmodern Döneme Felsefe Tarihi, Naomi Zack, Say Yayınları, 2019, 552 Sayfa

VEGAN BİR DÜNYA - TOBİAS LEENAERT

Vegan Bir Dünya, yazarın Veganköy adını verdiği, bütün yaşam şartlarının veganlık üzerine örüldüğü bir köyün hayali ile başlıyor. Burası sempatik ve yaşanılası bir köy olması yanı sıra sizleri içerisine çekecek birçok pratik çözüm barındırıyor. Yazarımızın tüm dünyanın Veganköy’ü anlamaya ve onu mümkün kılmaya olan inancı kesintisiz bir hevesle doruğa tırmanıyor. 
Tabii ki her yolculuk gibi, Veganköy’e yapılacak yolculuğun da birbirinden farklı rotaları var. Peki en kolayı, en sürdürülebilir olanı hangisi? Bu soru, kitabın merkezine oturtuluyor, tartışma çemberi genişletildikçe esasında veganlıkla ilgili bütün karmaşık problemler masaya yatırılıyor ve bir bir düğümleri çözülüyor. 
TobiasLeenaert masa başında teorik tartışmalar üretmiyor. Sokakta yaşananları yine sokakta çözecek anahtarları gösteriyor. Kendi yaşamından taşıdığı çelişkileri saklamaya gerek görmeden yüzleşiyor ve her seferinde okurunu da yanına alarak Veganköy’e doğru bir adım atmaya özendiriyor. 
Hiç şüphe yok ki Türkçede ilk defa yayınlanan Vegan Bir Dünya, pek çok tartışma açacak ya da pek çok tartışmaya yepyeni boyutlar kazandıracak. 

“Vegan Bir Dünya, dünyayı hayvanlar için daha iyi bir yer hâline getirmek için sağladığı katkıyı en üst seviyeye çıkarmak isteyen herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap. TobiasLeenaert, açık argümanlar sunmak ve etkili bir vegan savunucusu olmak için pratik ipuçları vermek adına vegan savunucusu olarak kendi engin deneyimlerini ve kapsamlı araştırmaları bir araya getiriyor. Bu kitabı hararetle tavsiye ediyorum!” 
Prof.Dr.MelanieJoy, Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows’un yazarı; 
Center for Effective Vegan Advocacy’nin ortak kurucusu ve yöneticisi 

“Konu üzerine yazılmış en önemli tek kitap. Tobias, zekâ, merhamet ve mizahla birlikte neşeli hikâyeleri ve can alıcı gerçekleri bir araya getiriyor ve okuyucu yeni bir amaç ve neşe duygusuyla baş başa bırakıyor. Toplumun hayvansal gıdaların tüketimini azaltması için en etkili stratejiler üzerine yoğunlaşmak istiyorsanız, bu yol gösterici niteliğindeki kitap tam size göre.” BrianKateman, TheReducetarian Solution editörü, Reducetarian Foundation ortak kurucusu 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Vegan Bir Dünya, Tobias Leenaert, Yeni İnsan Yayınevi, 2019, 216 Sayfa

AYDINLANMA ZİHNİYETİ - TZVETAN TODOROV

“Tanrı’nın ölümünden, ütopyaların çöküşünden sonra müşterek yaşamımızı hangi entelektüel ve ahlâki temel üzerine inşa etmek istiyoruz?” Çağımızın önemli düşünürlerinden Tzvetan Todorov bu soruyu, Aydınlanma ve hümanizm geleneğini eleştirel biçimde sahiplenme çağrısı yaparak yanıtlar. Aydınlanma, insanın kaderini eline almaya ve eylemlerinin nihai amacını insanlığın esenliği olarak belirlemeye karar verdiği andır. Bireyin ve hakikat arayışının iktidar karşısında özerkliği, laiklik, evrensel değerlerle donatılmış bir insanlık ideali Aydınlanma’nın yapı taşlarıdır. İnsani değerlerin ve hakikat duygusunun değersizleştirildiği, keyfiliğin, cehalet savunusunun ve ben merkezciliğin güçlendiği günümüzde Aydınlanma zihniyetini canlı tutmak işte bu yüzden önem taşımaktadır.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Aydınlanma Zihniyeti, Tzvetan Todorov, BGST, 2019, 112 Sayfa

DAHA FAZLA