Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Haftanın yeni çıkan kitaplarını sizler için seçtik. Keyifli okumalar...

SAİT İLE SABAHATTİN - HAYDAR ERGÜLEN

Sait Faik Abasıyanık ile Sabahattin Ali Üzerine Yazılar

“Sanki iki yazar birbirlerini tamamlamak üzere yazmışlardır. Köyleri, kasabaları, adaları, kentleri paylaşmışlar ve ikisi de gerçekliklerini en çok da yazarken kavramışlar, varlıklarına en çok yazarken inanmışlardır. Yazmak için yaşamak kadar, yaşamak için yazdıkları da doğrudur.

‘Yazmasam deli olacaktım!’ diyen Sait’tir ama ‘yazmasam nasıl ölecektim?’ diye yazının karşısına ömrünü koyan da Sabahattin’dir...”

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Sait ile Sabahattin, Yazar: Haydar Ergülen, Kırmızı Kedi Yayınevi, 2019, 136 Sayfa

HATSİN YERKI-EKMEĞİN ŞARKISI - TANİEL VARUJAN

1915 öncesinde Ermenice edebiyatın en büyük şairlerinden biri olan Taniel Varujan, halkının yaşantısını şiir sanatının en yüksek zirvelerine ulaşan eserleriyle anıtlaştırmıştır. 24 Nisan 1915 akşamı İstanbul’daki evinde tutuklandığında polis tarafından el konulan evrakı arasında yer alan ve maceralı bir şekilde kurtarıldıktan sonra ancak 1921’de yayımlanabilen Հացին երկը (Hatsin yerkı - Ekmeğin Şarkısı); onun köy yaşamını lirik bir üslupla ölümsüzleştiren şiirlerinden oluşan destansı eseridir. Dizeleriyle Anadolu’da yaşayan Ermeni çiftçiye, köylüye, rençbere, sadece insana değil, hayvanlara, iş aletlerine, bir çiğ damlasına dahi can ve ruh veren Varujan, hayatı her gün yeniden yaratanların ve onların yaşam kaynağı ekmeğin şarkısını daha önce hiç söylenmemiş ve daha sonra hiç söylenmeyecek bir şekilde söyler Ekmeğin Şarkısı’nda. Kitap Ermenicede okura 1921’deki yayımın tıpkıbasımı olarak sunulurken, eş zamanlı olarak Türkçe çevirisi de, Ohannes Şaşkal’ın usta işi çevirisiyle ilk kez gün yüzü görecek.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Hatsin Yerkı-Ekmeğin Şarkısı, Yazar: Taniel Varujan, Çevirmen: Ohannes Şaşkal, Aras Yayıncılık, 2019, 112 Sayfa

AMATÖR: SEVDİĞİNİZ ŞEYLERİ YAPMANIN HAZZI - ANDY MERRİFİELD

Kendisini amatör bir şehir kuramcısı ve büyülü Marksist olarak niteleyen Andy Merrifield’ın kaleme aldığı Amatör: Sevdiğiniz Şeyleri Yapmanın Hazzı, Delidolu’nun “Ne Yapmalı?” temalı kurmaca dışı eserler koleksiyonundaki yerini alıyor.

Latince “sevmek” (amare) kökünden türeyen amatör (seven) sözcüğünün küçümseyici çağrışımlarını tersyüz ederek Baudelaire, Dostoyevski, Edward Said gibi özgün şair, yazar ve düşünürlerden örnekler sunan bu zihin açıcı kitap; amatör ruhun barındırdığı üretken tutkuya, devrimci potansiyele ve kural tanımaz yaratıcılığa dair düşünmeye sevk ediyor. 

Ofis kültürünün yarattığı sıkışmışlık hissi, sınırlı alanlarda uzmanlaşmanın getirdiği mekaniklik, merakı körelten profesyonellik gibi günümüz çalışma hayatına yönelik çokkatmanlı bir kapitalizm eleştirisi getiren Merrifield, bu kitabıyla “iş”in kutsallaştırılmasının ardında yatan kurnazlıkları ve gizli gerçekleri ifşa ediyor. 

Amatör, otoriteyi sorgulayan bakış açısıyla profesyonelliğin kusursuz tekdüzeliğinden kaçıp zikzaklı yollarda özgürce ilerleyen bir yaşamın manifestosunu sunuyor. Yaşamımızın pek çok alanının nasıl da kontrolümüzün dışında seyrettiğini fark etmemizi sağlayan bu aydınlatıcı metin, kabul görmüş düşüncelere kafa tutan bağımsız düşünürlere, dikbaşlı şairlere ve amatör aktivistlere sayfalarında yer açarak okuru kendi tutkusunu bulmaya çağırıyor. 

Amatörlük, kişinin muhafazakârlıkla, yani dar bir uzmanlık alanını, kendi akademik çöplüğünü savunmakla meşgul olmaması; daha geniş ve eklektik bir gerçeklik görüşünü savunması demektir. Amatörlük, sözcüğün eski Fransızca anlamında olduğu üzere, sırf zevk aldığı işle uğraşan kişinin sevgisidir. Çoğu durumda amatörler profesyonellerden daha yetkindir; çünkü yaptıkları işle daha samimi bağları vardır. Yaptıkları şey, oldukları şeydir. Amatörler, profesyonel otoritelere karşı çıkan fikirleri savunur. Profesyonellerin görmezden geldiği, umursamadığı, sık sık da kabullenmediği meseleleri dillendirirler. Amatörün suyu bulandıran kişi olma ihtimali yüksektir. Amatör, kimsenin maaşlı çalışanı değildir; hiçbir zaman da olmayacaktır.

“Andy Merrifield özgün, bilgili, politik açıdan faal, okunası bir yazar.” John Berger

KÜNYE: Amatör, Yazar: Andy Merrifield, Çevirmen: Kadir Yiğit Us, Deli Dolu Yayınları, 2019, 284 Sayfa

NADJA - ANDRE BRETON

“Kimim ben?”

Birçok şeyin yanında, en temelde bir arayışın romanı olan Nadja bu unutulmaz soruyla başlıyor. André Breton, Paris sokaklarında, gerçekle düş arasında gidip gelen, bir görünüp bir kaybolan ve hep biraz eksik görünen nadide bir “umut” kıvılcımını arıyor. Yazar, bu kıvılcımın görünür olduğu anlarda, ezoterik bir aşkın yoğun melankolisine kapılmaya ve en mahrem hallerini bir günce berraklığıyla ortaya sermeye, böylece kendi benliğinin en karanlık köşelerini aydınlatmaya başlıyor. Bu açıklık, arayışının belki de en can alıcı kısmını oluşturuyor.

Nadja, gündelik hayata dair olguların gerçeküstü algılanışını sunmakla kalmıyor; gerçeküstücülüğün estetik bir kaygıdan daha fazlası, hatta politik tavrı ve varoluşsal sorgulamasıyla ne denli yaşamsal bir mesele olduğunu da gösteriyor.

Gerçeküstücülüğün kurucu metni Nadja, İsmet Birkan’ın Fransızca aslından çevirisiyle...

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Nadja, Yazar: Andre Breton, Çevirmen: İsmet Birkan, Jaguar Kitap, 2019, 145 Sayfa

TURUNCA GÜZELLEME - AYLA ÇINAROĞLU

Türk çocuk edebiyatının tanınan kalemlerinden Ayla Çınaroğlu’nun yazdığı, usta ressam, illüstratör Mustafa Delioğlu’nun resimlediği Turunca Güzelleme kitabında turunçgilleri oluşturan meyvelerden bahsediliyor. Ayrıca bu şiirsel metinde Üç Turunçlar masalı da kendine bir yer buluyor. 
“Bu sabah ninem 
Üç Turunçlar masalını anlatmasaydı eğer ona böyle art arda sorular sormayacak ve turunçgiller de neymiş öğrenemeyecektim.” 
Turunca Güzelleme 8 yaş üstü çocuklara hitap ediyor. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Turunca Güzelleme, Yazar: Ayla Çınaroğlu, Hep Kitap, 2019, 28 Sayfa

BİR ŞİZOFRENİN YAŞAMI-DELİLİK İLE DAHİLİK ARASINDA BİR HAYAT - ELYN R. SAKS

Elyn R. Saks; Oxford ve Yale Üniversitelerinden felsefe ve hukuk diplomaları almış, lisanslı psikanalist, akıl hastaları hakları savunucusu, akademisyen, başarılı bir kadın ve bir şizofren.

Hayatının büyük bir kısmını hastalığına direnerek ve aynı zamanda onu gizlemeye çalışarak geçirmiş, alabileceği her tür psikiyatrik yardımı almanın yanında, kendi gibi akıl hastalığıyla boğuşanlara hem manevi hem de hukuki destek vermiş. Bir Şizofrenin Yaşamı, Saks’ın işte bu zorlu yolculuğunun; akıl hastası damgası yememek için uğraşan hırslı bir kadının çocukluğundan, kafasının içinde sesler duyan, intihara meyilli bir “deli”ye dönüştüğü yetişkinliğinin apaçık ve sıra dışı hikayesi.

Ben tüm bu insanlardan ve daha sayamayacağım kadar çok sayıda kişiden yaşamaya değer bir hayat sürebilmek için ihtiyacım olan şeyleri aldım. Bu kitabı yazarak, başkalarına kendi hayatlarını biraz daha iyi kılabilmelerine yarayacak birtakım şeyleri alabilmelerine yardımcı olabildiğimi umarım.

Saks, sağduyusu ve zekâsı sayesinde çektiği çileleri çok büyük bir netlik ve hassasiyetle tarif ediyor... Özellikle de dostluğun ve sevginin iyileştirme gücünü anlattığı pasajları insanı derinden etkileyen bir duygusallıkla kaleme almış.
—The Washington Post

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Bir Şizofrenin Yaşamı-Delilik ile Dahilik Arasında Bir Hayat, Yazar: Elyn R. Saks, Say Yayınları, 2019, 416 Sayfa

DAHA FAZLA