Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Haftanın yeni çıkan kitaplarından bazılarını sizin için seçtik. İyi okumalar...

İleri Kitap

İSYANKAR ŞEHİR-GEZİ SONRASI İSTANBUL FİLMLERİNDE MAHREM İSYAN - FERİDE ÇİÇEKOĞLU

Vesikalı Şehir (2007) ve Şehrin İtirazı (2015) kitaplarının ardından, onlarla tematik süreklilik içinde yazılmış olan İsyankâr Şehir’in temel soruları şunlar: Zamanın ruhu ile dişil özneliğin ilişkisini nasıl anlayabiliriz? Kadınların kendi hikâyelerinin kahramanı olmaları, üzerlerindeki tüm baskıya rağmen “şehre çıkmaları”, Gezi direnişi sonrasında yapılan bazı filmlere nasıl yansıdı, neyi değiştirdi? Ya da şehre çıkmak çözüm olmadığında, kadınlar şehrin içinde, hanelerde sıkışıp kaldıklarında durumlarını nasıl sorguluyorlar? Kadınların mahrem-isyanıyla erkeklik krizini nasıl bir arada düşünebiliriz? Feride Çiçekoğlu kitabı için şunu söylüyor: 
“Önceki iki kitap gibi İsyankâr Şehir de filmlere dışarıdan bakan metinlerle, İstanbul mekânlarına dair benim kendi hikâyelerimi iç içe örerek ilerliyor... Bir filmin senaryosunu yazarken mekânı ve zamanı, ya da çekim esnasında kameranın yerini değiştirince değişen bakış açısını hatırlatıyor bu bana. Aynı karakterlerin farklı yüzleri, yan yana ama birbirine değmeden akıp giden hayatlardan geriye kalan bambaşka hikâyeler. Sonunda kendime de bu üçlemeyi bitirebilecek başka bir gözle bakabildiğim bir ömürlük yolculuk.” 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: İsyankar Şehir-Gezi Sonrası İstanbul Filmlerinde Mahrem İsyan, Feride Çiçekoğlu, Metis Yayıncılık, 2019, 192 Sayfa

BİLMEK İSTEMEDİĞİM ŞEYLER - DEBORAH LEVY

Bilmek İstemediğim Şeyler, George Orwell’in 1946 tarihli Neden Yazıyorum? adlı denemesine, çağdaş edebiyatın ödüllü yazarlarından Deborah Levy’nin verdiği feminist bir cevap. Levy çıkış noktası olarak Orwell’in yazma nedenlerini alsa da, apartheid Güney Afrika’sında geçen çocukluğu, İngiltere’ye göçtüğü gençlik yılları ve her şeyi bırakıp İspanya’ya kaçtığı orta yaş krizini ender bir içtenlikle anlatırken bambaşka bir üslup ve bakış açısı yakalıyor.

Metin otobiyografik bir anlatı olsa dacinsiyet rolleri, annelik, göçmenlik gibi kavramlar üzerine düşünürken evrenselleşiyor. Levy kadın yazar olma deneyiminin erkek bir yazarınkinden farkını açıklarken Simone de Beauvoir, Marguerite Duras, Sylvia Plath ve Virginia Woolf gibi öncü feminist yazarları selamlamayı da unutmuyor.

Bilmek İstemediğim Şeyler kendi sesini bulmak ve yüksek sesle konuşmayı öğrenmek üzerine.

“Bilmek İstemediğim Şeyler, George Orwell'in denemesine bir cevap ama aynı zamanda Kendine Ait Bir Oda’nın güncel bir yorumu da. Virginia Woolf’un ünlü denemesi gibi bu da önümüzdeki yıllarda sık sık alıntılanacak bir metin.”

- TheIrish Examiner -

“Bir yazarın hayatının en sıradan detaylarının bile edebi bir metinde nasıl güç kazanabileceğini gösteren capcanlı bir anlatı.”

- New York Times Book Review -

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Bilmek İstemediğim Şeyler, Yazar; Deborah Levy, Çevirmen; İnci Asena, Everest Yayınları, 2019, 104 Sayfa

RUHA DOKUNAN PATİLER - ÇETİN ORANLI

“Merhamet sessiz fakat dünyayı değiştirebilecek kadar güçlüdür...”

Yağmurlu, soğuk bir günde pencere kenarına sığınan tekir kedi, patileriyle kapıyı çalarcasına cama tıklıyor. Sesinde miyavlamanın en naif tınısı, beyaz bıyıklarla süslü yüzünde gülümsemeye benzer bir ifade. Her haliyle sanki sevilmek için var edilmiş. Belli ki o sevimli patiler, insan kalbine bir çağrıda bulunuyor, merhamet başta olmak üzere iyilik hislerini uyandırarak, yürekleri ısıtıyor. Belki de bu yüzden insan ruhuna iyi geliyor.

İnsanın binlerce yıllık yoldaşı kedi, hayatımıza öyle köklü bir şekilde yerleşmiş ki sadece bir evcil hayvandan ibaret değil. İnsan ve kedi arasında yalnızca kedi severlerin, yaşamlarının bir bölümünde kedi besleyenlerin anlayabileceği bir sır var şüphesiz...

Bu kitapta yer alan, çoğu gerçeğe dayanan sımsıcak öyküler, kedi ve insan ilişkisine ve bu iklimde gelişen güzel duygulara birer vurgu niteliğinde. Vefa, sadakat, asalet, karakter sahibi olmak, sevgi, iyilik ve en önemlisi de merhameti eksenine alıyor. Elbette başrolde yer alan kedilere hakkını teslim ederek…

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Ruha Dokunan Patiler, Yazar; Çetin Oranlı, Hayykitap, 2019, 96 Sayfa

HATIR-İNSAN HAYVAN TOPRAK - HÜSEYİN AYGÜN

Seyit Hüseyin ayrılırken 'qomo ez sonune, reyna niune' demişti, arkada bıraktıklarına..
'Ben gidiyorum, artık geri gelmem..'
Hatır çok önemlidir; ikrar kadar..
Bir yerden ayrılırken, orada kalacaklara hep 'xatır ve to..' derler..
'Allahaısmarladık..'
'Müsadenizle..'
Bu kitapta, insanın, kuşun, yılanın, rüzgârın, yalnız dağın, sessizce akan kanlı ırmağın, bir halkın dinmeyen uğuldayışı var; insanın, hayvanın, toprağın hikâyeleri. Hiçbiri unutulmasın diye yazıldı. Onlar için, bizden sonra kalacaklar için, hepsinin ayrı ayrı hatırı için..

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Hatır-İnsan Hayvan Toprak, Yazar; Hüseyin Aygün, Arketip Kitap, 2019, 268 Sayfa

TORBADAKİ MAKSİM GORKİ - EŞREF KARADAĞ

Kente iki yazar gelir de görevlinin yakını kitap imzalatmaz mıydı? Elini torbaya daldırdı, kurdeleyle bağlanmış dört Maksim Gorki kitabı çıkardı. Bir erkek yazara, bir kadın yazara baktı. Yeniden erkek yazara dönüp, “Maksim Gorki sizsiniz, anladım da” dedi, “yanınızdaki yazar kim?”

Eşref Karadağ’ın zeki ve sivri dilli kaleminden, okurun zihnini bulandıran derinlikli öyküler…

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Torbadaki Maksim Gorki, Yazar; Eşref Karadağ, Bilgi Yayınevi, 2019, 120 Sayfa

DAHA FAZLA