Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Sevgili İleri Kitap okurları, yeni bir haftaya sizin için seçip aşağıda paylaştığımız yeni kitaplarla başlamanızı öneririz. İyi pazarlar...

ELEŞTİREL AYDINLANMA VE SANAT - ONUR BİLGE KULA

“Eleştiri-özeleştiri kavram çifti, bütün tarihsel-toplumsal-kül­türel ve politik alanı kapsayan devinimlerin, açılımların ve üret­kenliğin kaynağını imler. Böyle geniş bir alanı kapsamasına kar­şın, bu kavram, çifti, çoğunlukla ‘politik’ olan ile sınırlandırılır. Politik olan, bir başına özerk bir öğeymiş gibi, insanın, insanlığın yaşam boyu üretiminin toplamı olan, tarihsel-toplumsal ve kül­türel öğelerden soyutlanır. Bu soyutlamacı tavır, zaten özeleştiri anlayışını benimsemeyen politik olanın eleştirisini tümüyle etki­sizleştirmese de etkisini azaltır. Bu bakımdan, eleştirinin etkinli­ğini güvence altına almak için, eleştirilen konunun belirlenmesi gerekir. Bu nedenle, eleştiri konusu yapılan ‘insan’, ‘toplum’, ‘kül­tür’, ‘sanat’ ve ‘politika’ kavramlarını çözümlemek kaçınılmazdır.”

Onur Bilge Kula, Aydınlanma felsefesi ışığında eleştiri kavramını ele aldığı bu çalışmasında, eleştiri-özeleştiri kavram çiftinin gerekliliğini Batılı düşünürlerle birlikte yorumlarken, sanat ve edebiyatta eleştirinin, ilerlemenin vazgeçilmez öğelerinden olduğunu yapıtlardan örnekler vererek çözümlüyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Eleştirel Aydınlanma ve Sanat, Yazar: Onur Bilge Kula, Tekin Yayınevi, 2019, 440 Sayfa

 

UZAK GECE RÜZGARI - RAİNER MARİA RİLKE

Alman dilinin geçtiğimiz yüzyıldaki en önemli şiirsel doruklarından biri olan Rilke, ülkemizde de geniş bir okur çevresinin başucu yazarları arasındadır. Uzak Gece Rüzgârı, uzun yıllara yayılan şahsî bir Rilke okumasının biriktirdiği şiirsel hatıradan inceliklerle dolu bir kesiti bir araya getiriyor. İnsan varoluşunun çok katmanlı belirsiz anlamını ve dokunaklı çaresizliğini, her biri çağımıza özgü tragedyalar sayılan Duino Ağıtları ve Orpheus’a Soneler yapıtlarıyla didik didik eden Rilke’den “henüz kesinlikle söylenmemiş-olan”a ulaşma yolunda “kendi derinliklerine inip kulak kabartan” elli lirik şiir. Stefan Zweig’ın, şairin ölümü ertesinde yaptığı, elinizdeki kitaba da aldığımız anıtsal Rilke’ye Veda konuşmasında belirttiği gibi “neredeyse imkânsız olanın, saf şairin … kristallerle sarmalanmış, anlamlı ve saydam” şiirleri.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Uzak Gece Rüzgarı, Yazar: Rainer Maria Rilke, Ayrıntı Yayınları, 2019, 126 Sayfa

 

HAYAL ATÖLYESİ-ZİHİNDEKİLERİ ÖZGÜR BIRAK! - ELÇİN KUZUCU

Soruların mı var? O zaman cevapları bulmak için hemen harekete geçebilirsin! Tek yapman gereken hayallerini takip etmek. Soru sormak ve hayal kurmak, büyük buluşların ilk önemli adımlarıdır. Hadi, hep birlikte Hayal Atölyesi'ni şenlendirmeye başlayalım!

Hayal Atölyesi, sıradan bir etkinlik kitabı değil. Bu çalışma, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini edebiyatla bütünleştirerek çocukların hayal dünyalarına dokunuyor. Çünkü düşünce dünyası, dil gelişiminin en etkili aracı edebiyatla gelişir!

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Hayal Atölyesi-Zihindekileri Özgür Bırak!, Yazar: Elçin Kuzucu, Yayınevi: Meav Yayıncılık, 2019, 54 Sayfa

 

ÖRGÜTLERDE MOBBİNG-BİR VAKA ÇALIŞMASI - ÜLKAN SEVİM

Küresel rekabetin artan baskısı ile birlikte ortaya çıkan uzun çalışma saatleri ve kadın iş gücünün çalışma hayatında yer alması ile birlikte başta iş ve aile yaşamı olmak üzere çalışanların dünyasına ait birçok faktör etki altında kalmaktadır. Bu gelişmeler iş yaşamında örgütlerin rekabet kapasitesi ve çalışanların iş performansına yönelik beklentilerin sürekli artmasına neden olmaktadır. Ancak bu durum örgüt ve çalışanlar için faydalı olmakla birlikte onlar için son derece tehlikeli tutum ve davranışların da ortaya çıkmasına kaynaklık etmektedir. Tehdit potansiyeli dikkate alındığında iş yaşamında mobbing meydana gelen olumsuz tutum ve davranışların başında yer alan önemli bir kavram olarak dikkat çekmektedir. Doğal olarak bu gelişmelerden eğitim sektörü de etkilenmektedir. Bu sektör insanlık medeniyetin bütün aşamalarında kuşkusuz en hayati rolü oynamış ve bu rolü sürdürmeye devam etmektedir. Dolayısıyla bu sektörde yer alan çalışanların pozitif çalışma iklimine sahip olmaları kritik önem taşımaktadır. Bu kitapta, eğitim sektöründe çalışan öğretmenlerin iş yaşamını tehdit eden ve örgütte birçok olumsuz davranışın tetikleyicisi olan mobbingin iş performansı ve iş-aile yaşam çatışmasına olan etkileri ele alınmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular kapsamında yönetici ve çalışanlara yol gösterici niteliğinde çeşitli değerlendirmelerde bulunulmuştur…

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Örgütlerde Mobbing-Bir Vaka Çalışması, Yazar: Ülkan Sevim, Gece Akademi, 2019, 122 Sayfa

 

ULUSAL GASTRONOMİ VE TÜRK MUTFAĞI - KOLEKTİF

Belirtmek gerekir ki bu eser bir yemek kitabı veya yemek reçetesi konseptinde hazırlanmamıştır. Örnek olarak verilen reçeteler ilgili kentlerin özgün yemeklerinin içerikleri ve hazırlanışları hakkında okuyuculara bir fikir verebilmesi açısından sunulmuştur. Farklı kaynaklarda farklı açıklamalarla ve porsiyonlarla geçen reçeteler, belirli bir standart sağlamak adına özellikle dört kişi üzerinden hesaplanmaya çalışılmış ve oranlar bilimsel rakamlar üzerinden güncellenmiştir.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı, Yazar: Kolektif, Detay Yayıncılık, 2019, 656 Sayfa

 

 

DAHA FAZLA