Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Baharı karşıladığımız şu günlerde çiçeklerle, böceklerle, kedilerle, kuşlarla, köpeklerle ve daha nice canla birlikte güneşe dururken zihniniz ve kalbiniz de ısınsın diye yine sizler için araştırdık. Baharınız sımsıcak olsun, aydınlık dolsun. Bol kitaplı haftalar dileriz.

DEMİRDENİZİ – CHINA MIEVILLE

Gelecekte veya geçmişte, hiç alışık olmadığınız karanlık bölgelerde, hiç de tekin olmayan tuhaf yolculuklara çıkıp hayal gücünüzün sınırlarını zorlamak ister misiniz? Yanıtınız evet ise Demirdenizi tam size göre.

Gerçekten de bambaşka, fantastik bir dünya bu. Toprağın derinliklerinden gümbürtüyle gelen devasa kralköstebekleriyle, gökyüzünde tehditkâr bir biçimde uçup duran ray martıları ve kahraman yarasalarıyla, raylarda aniden beliriveren tren melekleriyle, Melville’in Moby Dick’inden Defoe’nun Robinson Crusoe’suna edebî göndermeleriyle, sınırlara ve “öteki âlemler”e ulaşma azmiyle, avlarının ve felsefelerinin peşinde her tür maceraya atılan tutkulu kaptanlarıyla, yeni dünyaların ve algıların kapısını aralarken maceranın tam ortasına yerleşen genç dehalarıyla… Bambaşka!

Miéville, hiç şüphesiz, günümüzün en esaslı, en fantastik, hayal gücünü en çok kışkırtan hikâye anlatıcılarından biri. Demirdenizi de yine şüphesiz onun en güzel, en çarpıcı anlatılarından biri.

Demirdenizi’nin açıklarında masalsı bir dünyaya kaptırıp gitmişken para/kredi/borç ilişkilerini, doğa ve teknoloji arasındaki çelişkileri, hurdaya dönüştürdüğümüz çevreyi, iktidarı ve bürokrasiyi, bir felsefenin peşinde her şeyi göze alıp çılgınca koşturabilmeyi, insanın saflığını ve acımasızlığını ve benzeri olgu ve gerçekleri önüne boyuna sorgulamak/sorgulatmak kolay mı?

China Miéville’in diğer bilim kurgu ve fantastik edebiyat yazarlarından farkı tam da burada. Eşsiz bir macera, tuhaf bir kurgu, günümüzü ve geleceğimizi sorgulayan düşünsel birikim Demirdenizi’nde bir arada! (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Demirdenizi, China Mieville, Yordam Edebiyat, 2018, 368 sayfa.

SÖZCÜKLERDİR BÜTÜN DERDİM – Ursula K. Le Guin

“Atölye” serisinin ilk kitaplarındandı Ursula K. Le Guin’in “Dümeni Yaratıcılığa Kırmak” kitabı. Orada yazar adaylarının elinden tutmuş, yaratıcılık denizindeki rotayı göstermiş, zamansız bir pusula tutuşturmuştu ellerine. Şimdiyse tayfayı genişletiyor, sadece yazar adaylarını değil sözcüklerle derdi olan herkesi alıyor sihirli gemisine.
Kimi zaman nasıl okumak gerektiğini anlatıp dehasının gölgesini düşürüyor sayfaların üstüne, kimi zaman edebiyatın ne olduğunu ve asıl önemlisi ne olmadığını gösterip hayal gücünün ışığıyla yıkıyor bildiğimiz dünyayı. Edebiyatın sahip olduğumuz en iyi el kitabı olduğunu söylüyor: “Ziyaret ettiğimiz ülkenin, yani hayatın en kullanışlı rehberi...” Kimi zaman diğer yazarların eserlerine sızıp oradaki cevherleri çıkarıyor, kimi zaman da cevher sandığımız şeyin çakıl taşından başka bir şey olmadığını gösteriyor. 
Her zaman muzip, masum, cesur, çoğunlukla da acımasız Le Guin. Lafını kimseden sakınmıyor, insanların beklentilerini karşılamakla ilgilenmiyor. Onun tek derdi sözcükler. Ölümünün bıraktığı boşluğu da yalnızca onlar doldurabilir: “Bir gün mezar taşım olduğunda üstünde sadece ismim olsun istiyorum fakat bundan da öte, yazarının cinsiyetiyle değil; yazılışının kalitesiyle ve eserin değeriyle yargılanan kitapların üstünde görmek istiyorum ismimi.”
(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Sözcüklerdir Bütün Derdim, Ursula K. Le Guin, Hep Kitap, 2018, 416 sayfa.

SAKALLI CELAL – ORHAN KARAVELİ

“Bu kadar cehalet ancak tahsille mümkündür.” Bu ve buna benzer pek çok özlü sözün sahibi Sakallı Celâl. Ne yazık ki ardında hiçbir yazılı eser bırakmadığından bu sözleri ancak tanıkların, tanışıkların gözlem ve duyumlarından aktarabiliyoruz. Salt akıl dolu sözleriyle değil ama yaşantısıyla, duruşuyla, ödünsüz, müdanasız tavrıyla başlı başına “sivil” bir karakter Sakallı Celâl. Bugünlerde çokça eksikliğini hissettiğimiz, doğru bildiğinden asla şaşmayan idealist aydın tipinin en saygın örneklerinden biri. İkbal değil kendini arayan münzevi bir bilge. Sabahattin Ali’den Melih Cevdet’e, İlhan Selçuk’tan Haldun Taner’e birçok yazarın zihninde yer etmiş, menevişli hikâyesiyle bir garip adam. (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE:  Sakallı Celal, Orhan Karaveli, Kırmızı Kedi Yayınevi, 2018, 248 sayfa.

DÜNYADAN AŞAĞI – GAYE BORALIOĞLU

“Önümde belki bir dakika var, belki bin dakika. Belki bir gün var, belki bin gün... Geride ise yüzlerce hatayla, çok eksiklerle, dile gelmemiş suçlarla, telafi edilmemiş ihmallerle dolu bir hayat. Hangisini, ne ara düzelteceğim? Nereden başlayacağım kendi cennetimin yolunu döşemeye? Zamanla yarıştan galip çıkan var mıdır? Kader, insanın başına gelen değil midir? Bu sonsuz ihtimalli dünyada, Allah katında mükemmel bir düzenek kurmak mümkün müdür? Çok zor. İşim çok zor. En iyisi, çekyatta derin bir uyku.”
Kıpırtılar, yanılgılar, yalanlar… Haliç’te olmayan dalgalar… Tek tek düşen harfler… Döke saça, döne döne dağılan Hilmi Aydın… İnsan dediğin yaralı bir hayvandır zaten. “Dünyadan Aşağı”; babalar ve oğulları, sesleri ve susuşları, riyakârlığı, şimdiyi ve geçmişi, parantezin içini anlatıyor. Kaç yalan bir cehennem eder? Gaye Boralıoğlu, su gibi akan berrak bir dille seneler sonra dahi konuşulacak yeni bir roman karakteri resmediyor. Sıradışı ve yanıbaşımızda. (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Dünyadan Aşağı, Gaye Boralıoğlu, İletişim Yayıncılık, 2018, 274 sayfa.

GÖZLERİNİ KAÇIRMA – IRMAK ZİLELİ

“Her-kadın-anne-doğar. Her-kadın-anne-doğar. Her-kadın-anne-doğar. Bunu da söylediler. Aslında kimsenin kız çocuğu doğurduğu yoktu. Doğurulan yeni bir anneydi. Anneannen Kâmile Hanım, senin anneni doğurmuştu. Kendi kızını değil. Annen Hicran, Rüya’nın annesini doğurmuştu. Gözü gibi sevmek için adını Didem koyduğu bebeği değil. Sen şimdi bu döngüyü kırdın.” Muzır ve itaatsiz kız çocuklarının bile büyüdükçe “o çok eleştirdikleri” annelerine dönüştüğünü gösteren, “sistemi yeniden yaratan” o bakışlar… 

Gözlerini Kaçırma, bir ailenin üç kuşak kadınlarının kızlarıyla kurduğu ilişkiler üzerinden; kadınlığı, “kutsal” anneliği, “iyi evlat” olmayı ve ataerkilliği kadın eliyle üreten döngüyü sorguluyor. (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Gözlerini Kaçırma, Irmak Zileli, Everest Yayınları, 2018, 224 sayfa.

 

 

 

 

DAHA FAZLA