Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

İleri Kitap olarak, yeni bir aya girerken yeni kitaplar arasında şöyle bir dolaştık ve sizin için birkaç öneri kitap bulduk, kitaplıklarınıza zenginlik katması dileğimizle… İyi okumalar.

TÜRK SİNEMASINDA KADIN VE ŞİDDET – DİLARA KAZANCI

Kadınlığın inşasında, memleketteki ilk yıllarından günümüze sinemanın nasıl bir katkısı olmuş olabilir? 
Sinemanın cinsiyeti, mitler, kadınların inişli çıkışlı hak ve özgürlüklerinin beyazperdeye yansıması…Türk sinemasının kadınlara açtığı alana genel bir bakış…
​ Bununla birlikte, kitapta, gişe rakamları doğrultusunda 2000 sonrası Türk Sineması’nın en çok izlenen 100 filmi inceleniyor.Popüler Türk filmlerindeki davranış örüntüleri ‘kadın ve şiddet’ merkezinde ele alınıyor. ‘Kadınlar, kimden, nerede, nasıl ve ne sıklıkla şiddet görüyor?  Kadınlar şiddet uyguluyor mu? ’sorularına cevap aranıyor.

(Tanıtım bülteninden)

KÜNYE: Türk Sinemasında Kadın Ve Şiddet, Dilara Kazancı, Cenevre Fikir Sanat Yayınevi, 2018, 98 sayfa.

SAHAFNAME – EMİN NEDRET İŞLİ

Sahafnâme edebiyat tarihimize bir ek çıkıyor. Orhan Veli, Halit Ziya, Nahid Sırrı gibi yazarların hayatına bir pencere açıyor. Unutulmuş, kaybolmuş evrak-ı metrukeleri; mektupları, kartvizitlere alınmış notları ortaya seriyor.

İstanbul’un ilk şehir rehberinden edebiyat erkanının toplandığı Küllük Kahvehanesi’ne, toplatılan ilk dergimiz Cüzdan’dan ekslibrisin Türkiye serüvenine, edebiyat tarihinin izini kitap kurdu bir sahafın yıllar boyu biriktirdiği belgelerden yola çıkarak sürüyor.

(Tanıtım bülteninden)

KÜNYE: Sahafname, Emin Nedret İşli, Kırmızı Kedi Yayınevi, 2018, 216 sayfa.

OSMANLI’DA  BİR VAMPİRGÜNAH – MEHMET BİLAL

Kahramanımız Béla, erken ölmüş bütün “rockstar”lar gibi hâlâ 27 yaşında. Onların aksine ismiyle değil bedeniyle ölümsüzleşen, sonsuz yaşamla cezalandırılan Béla, havası, suyu, toprağı korku ve nefretle zehirlenen İstanbul’un karanlık sokaklarında hayaletiyle dolaşmaya devam ediyor.

Üstün yeteneklere ve büyük bir güce sahip olmasına rağmen gönülsüz bir vampir o. Bir yandan kendi varoluşunu, en büyük eserini, aşkını, belasını ve hayal kırıklığını sorgularken bir yandan da, insanca yaşamanın cazibesine kapılıyor yeniden. Delimine, Keyif Ana, Devletli ve Oğul’la ayrıksı ve tatlı, renkli ve eğlenceli bir hayatı tadımlık bir rüya gibi yaşıyor.

Ancak sokakların kan gölüne, şehrin mezarlığa çevrildiği 1800’ler İstanbul’unda, gözü dönmüş iktidar heveslileri, elindeki gücü ölçüsüz ve haysiyetsizce kullananlar sadece Béla’yı ve sevdiklerini değil, tüm bir şehri hedef haline getiriyor. Bu kirli savaşla baş etmek, bunca şiddetin önünde durmak büyük fedakârlıklar gerektirecek, herkes kendi payına düşen bedeli ödeyecektir...

(Tanıtım bülteninden)

KÜNYE: Osmanlı’da Bir VampirGünah, Mehmet Bilal, Notebene, 2018, 240 sayfa.

KÜRDÜN MEYHANESİ – FAHİR AKSOY

Ankara'da küçük bir lokanta. Yemekleri ya da gurmeleri ile değil müdavimleri ve hikâyeleriyle meşhur bir mekân. İşletmecisinin Kürt olmasından dolayı gerçek adıyla değil Kürdün meyhanesi olarak anılmasıyla ünlü.

Bugün aşina ve hayranı olduğumuz pek çok yazarın gençlik yılları: 1940'lardan 1960'lara Türkiye ve onun kalbi Ankara'ya dair bir toplumsal manzara. Nurullah Ataç, Orhan Veli, Suat Derviş, Cahit Sıtkı, Fikret Otyam, Ceyhun Atuf  Kansu, İlhan Tarus, Çetin Altan, Salim Şengil, Cüneyt Arcayürek, Cahit Burak, Orhan Peker, İlhan Berk, Azra Erhat…  şairler, romancılar, eleştirmenler, ressamlar, müzisyenler, tiyatrocular, gazeteciler, bilim insanları kadar avukatların, paşazadelerin, garsonların, fabrika işçilerinin, mühendislerin ve tabii meyhane harcırahı tahsis edilmiş sivil polislerin anıları, hikâyeleri, gündelik hayattaki halleri… Bu renklilik, toplumsal dokuyu hissetmemizi sağladığı oranda o döneme ait toplumsal yaşantıyı da zihnimizde canlandırmamıza olanak veriyor.

Yine aynı meyhanenin müdavimlerinden naif resmin öncüsü Fahir Aksoy'un kaleme aldığı, öykü tadındaki bu neşeli anılarda geçmişi olduğu kadar günümüzü de bulacaksınız: Sürekli para sıkıntısı çeken sanatçılar, aralarındaki dostluklar ve kavgalar; aşk acıları, hiç eksik olmayan devlet gölgesi; kültürel değişim, umutlar…

Eğlenerek, keyifle tanık olacağınız bir dünya…

(Tanıtım Bülteninden) 

KÜNYE: Kürdün Meyhanesi, Fahir Aksoy, h2o Kitap, 2018, 144 sayfa.

  MALONE ÖLÜYOR – SAMUEL BECKETT

Odasında ölmeyi bekleyen yaşlı bir adam ve zihnin gözeneklerinde gezineduran kaygan bir monolog. Beckett’ten roman ile dramanın ara kesitinde duran, ya da duramayan, baş döndürücü bir deney.

(Tanıtım Bülteninden) 

KÜNYE: Malone Ölüyor (Malone Meurt), Samuel Beckett, Kırmızı Kedi Yayınevi, 2018, 168 sayfa.

HALİÇ HİKAYELERİ – TİMUÇİN TECİM

Uykuların rüyalara rüyaların hayatlara karıştığı Haliç’in kıyılarında köşelerinde ve tepelerinde yaşayan insanların öyküleri anlatılıyor bu kitapta. Yağmurlar, dik yokuşlar, mavnalar, ıhlamur ağaçları, içindeki gizemler, sokak çocukları, bakkal çırakları ve Tekel Tütün Fabrikası’nın insanları teker teker kalbinizin içinden geçerek sizleri aynı anda hem sevindirip hem de üzecek ve azıcık da düşündürecek. Kendisi de Balatlı olan Timuçin Tecim ikinci kitabı Haliç Hikayeleri kitabında yetmişli yıllarda Haliç ve insanlarının yaşamlarından duygusal kesitler sunarken sizleri de onların dünyasına davet ediyor.

(Tanıtım Bülteninden) 

KÜNYE: Haliç Hikayeleri, Timuçin Tecim, Alternatif Yayıncılık, 2018, 160 sayfa.

DAHA FAZLA