Vitrin: Yeni Çıkanlar

Vitrin: Yeni Çıkanlar

Yaşama telaşına kapılan bedenlerimiz sık sık yorgun düşüyor. Aynı telaşı karşılayan zihinlerimizse direniyor. Direnmenin ve yaşamı anlamlı kılmanın en güzel yanı kitaplar. İleri Kitap olarak bu telaşınızı biraz olsun dindirebilelim diye her hafta “yeni çıkanlar” raflarını kurcalıyoruz. Araştırması bizden okuması sizden… Kurcalamanın çok ötesinde bol kitaplı bir hafta diliyoruz.

YALNIZ 

YALNIZ HATTA YAPAYALNIZ - ÖZLEM ESMERGÜL

Sevilmemişlerin ve çok üzülmüşlerin tedirginliği vardı onda. “Ah be Sait...” dedi Mina Urgan. “Kendini yalnızlığa mahkûm etmişsin sen. Sevdiğin kadınlar bile seni daha fazla yalnızlaştırmak için hayatındalar. Paylaşmak için değil, savaşmak için seviyorsun onları. Kendinden alamadığın intikamı, onlar alsın istiyorsun. Bu sevmek değil ki...” İçi de, dışı da yaralıydı Sait’in. Havanın değdiği her yeri zonk zonk atıyordu. Ayağa kalkmayacağını düşündü bir an. Fena halde başı dönüyordu. “Haklısın...” dedi. “Sevmekten anladığım şey bambaşka...”

Yalnız hatta yapayalnız büyük hikâyeci Sait Faik Abasıyanık’ın sıkıyönetim mahkemeleriyle, sivil polislerle, ucuz Rum kızlarıyla, büyük aşklarla, derin yalnızlıklarla, meyhane masalarıyla, kıraathanelerle, arka sokaklarla, denizle, martılarla, balıkçılarla, sigara dumanıyla, hayal kırıklıklarıyla ama en çok da yazma tutkusuyla dolu, naif anlatımlı, sürükleyici bir dönem kitabı... Okurken elinizden bırakamayacağınız, Sait Faik Abasıyanık’ı yeniden keşfedeceğiniz, 1940’lı yılların siyasi havasını derinden koklayacağınız, sürükleyici kurgusuna kapılıp gideceğiniz bir roman... (Tanıtım bülteninden)

KÜNYE: Yalnız Hatta Yapayalnız, Özlem Esmergül, Destek Yayınları, 2018, 392 sayfa

İNSAN NE İLE YAŞAR – LEV TOLSTOY

Lev Tolstoy, Anna Karenina, Savaş ve Barış, Diriliş gibi edebiyat tarihini derinden etkileyen romanlarının yanı sıra çok da üretken bir öykü yazarı. Geç dönem eserlerinden biri olan “İnsan Ne ile Yaşar?” da yazarın en önemli öykülerinden biri. Düşmüş bir meleğin insanlar arasına karışıp insanlara ve insanlığa dair üç sorunun cevabını aradığı bu küçük şaheser, James Joyce’un da dediği gibi “Edebiyat tarihinin en önemli öykülerinden biri.”

Bu derlemede “İnsan Ne ile Yaşar?”ın yanı sıra Tolstoy’un farklı dönemlerinden dört öykü daha kendine yer buluyor. (Tanıtım bülteninden)

KÜNYE: İnsan Ne İle Yaşar, Lev Tolstoy, İthaki Yayınları, 2018, 120 sayfa

HİNT MASALLARI – JOSEPH JACOBS

Hikaye anlatıcılığı, dünyanın hemen her yerinde insanın toprakla ilişkisinden doğdu. Hint Masalları, bizi alışık olduğumuz bu insan-toprak ilişkisinin biraz dışına çıkarıyor. Bu masallarda krallar, racalar, fakirler ve hırsızlar, önümüze kast sisteminin dayandırıldığı inanışları getiriyor.

Büyüler, dualar, mucizeler, hileler, insanların ve hatta hayvanların bile, toprakla birleştiği değil, unvanlarla ayrıştığı bir kültüre gidiyoruz. Kültürün bu özelliği, Hindistan doğumlu masalları da diğerleriyle benzeştirilemez, özel bir kümeye alıyor.

 

KÜNYE: Hint Masalları, Joseph Jacobs, Karakarga Yayınları, 2018, 272 sayfa(Tanıtım bülteninden)

VEDA DİVANI – AHMET TELLİ

Yeni bir defter

Unutmalar üzerine

Ah kadınHız ve tansık

Söz yorgunluğu

Hayaletimsi gölgeler

 

Kök ve kehânet

Öncesi mi

Sonrası mı

Kara bir ütopya

Eski bir aşk

Veda divanı I, Veda divanı II

Bakışın senin

Uçan Su

(Tanıtım bülteninden)

KÜNYE: Veda Divanı Toplu Şiirler, Ahmet Telli, Everest Yayınları, 2018, 750 sayfa.

ADA VE ADAM – SEVİM AK

Çocuk edebiyatı alanındaki 30 yılı aşkın deneyimiyle çok sevilen yazar Sevim Ak, son romanında kardeş sahibi olmanın karmaşık duygularını bir çocuğun gözünden ustalıkla aktarıyor. Ev içinde değişen dengelerin ardından, yalnızlaşan ve içine kapanan çocuğun küskünlük bulutlarını, anlayışlı yetişkinlerin sıcaklığıyla dağıtan yazar, iletişimin çok yönlü kazanımlarını düşündürürken, dostluğun ve doğanın şaşmaz güvenine sarılıyor.

Ada’nın hayatı, kardeşinin doğumuyla tepetaklak olmuştur. Evin biriciği olduğu günler sona ermiş, bebek ağlamasından geceleri uykuya hasret kalmıştır. Ev ahalisi o kadar meşguldür ki, Ada’nın geceleri parka kaçıp bir ağacın dibinde uyuduğunu bile fark etmezler. Ada kendini yapayalnız hisseder. Ta ki, çınarın altında o kara “şeyi” görene kadar. Tuhaf şeyin içinde yaşayan bu şapkalı adam kimdir acaba? (Tanıtım bülteninden)

KÜNYE: Ada ve Adam, Sevim Ak, Günışığı Kitaplığı, 2018, 144 sayfa.

 

DAHA FAZLA