Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrinimizde bu hafta da çoğu en yenilerden çeşitli kategorilerde kitaplarımız çıktıklarını haber veriyor. Okumaktan pişman olmayacağınızı umduklarımızı seçtik. Dileriz aynı fikirde olursunuz.

AŞAĞIDAKİ YANGIN: DENİZ ÜÇLEMESİ 3 – WİLLİAM GOLDİNG

Nobel ödüllü yazar William Golding, Geçiş Ayinleri ve Yan Yana'dan sonra üçlemenin bu son kitabında tarihin en uzun deniz yolculuklarından birinin nasıl sona erdiğine tanıklık etmeye çağırıyor bizi. 
Avusturalya'ya doğru yol almakta olan gemideki yolcuların kişilikleri bu bitmez tükenmez yolculuk sırasında karşılaşılan sayısız tehlike yüzünden artık tamamen değişmiştir. Subaylar arasına yeni katılan mucit Teğmen Benet geminin kırık pruva direğini onarmak için harekete geçer. Bu onarım bir tehlikeyi daha beraberinde getirecektir: Yangın. 
William Golding bu muhteşem yapıtında 19. yüzyıl İngiltere’sinin toplumsal dokusunu oluşturan her sınıftan insanı bir gemide bir araya getirerek, demokrasi, özgürlük, kolonileşme, din, ahlak, devlet kademelerindeki yozlaşma, soyluluk, milliyetçilik, idealizm gibi önemli kavramların yanında o dönem aydınlarının edebiyat ve bilime nasıl yaklaştığını da sorgulamaktadır. 
William Golding'in derin mizah anlayışı ile harmanladığı, okura yalnızca geçmişin değil bugünün toplum yapısını ve kavramlarını da sorgulatan bu eşsiz toplum eleştirisini asla unutamayacaksınız. (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Aşağıdaki Yangın: Deniz Üçlemesi 3, William Golding, Çeviri: Banu Tellioğlu, sel Yayınları, 2017, 300 sayfa.

 

YUMURTA VE KAŞIK – GREGORY MAGUİRE

Sefalet içinde bir köyden Rus sarayının şaşaalı balolarına sarsıntılı bir yolculuk.

Büyülü yumurtalar ve gerçek kaşıklar… Hangisi büyü hangisi gerçek?..

Elena, Rusya’nın fakir bir köyünde yaşamaktadır. Babası yıllar önce ölmüş, erkek kardeşleri evden ayrılmış, annesiyse yavaş yavaş ölmektedir. Hiç yiyecekleri yoktur. Elena’nın geleceği, köylerini çevreleyen çorak topraklar kadar kasvetli görünmektedir.

Bir gün korkunç bir fırtınada görkemli bir tren, köyün terk edilmiş istasyonunda durmak zorunda kalır. Varlığından dahi haberdar olmadıkları bolluk ve bereketi, çeşit çeşit yemeği ve Çar’ı ziyarete giden soylu bir aileyi taşıyan bir tren. Bu trende Elena’nın yaşıtı bir de kız vardır: Ekaterina.

İki kızın hayatları kesiştiğinde karmaşık, komik ve sürükleyici bir macera başlar. Birbirinin yerine geçen iki kız, kuleye hapsedilmiş bir adam, tebdil-i kıyafet dolaşan bir prens ve Rus masallarının cadısı Baba Yaga ile tavuk bacakları üzerine tünemiş seyyar evinin yer aldığı bir macera.

Rus halk hikâyeleri, efsanevi yaratıklar ve fantastik karakterlerle örülü bu baş döndürücü roman her yaştan okura büyüleyici bir macera sunuyor.

KÜNYE: Yumurta ve Kaşık, Gregory Maguire, Çeviri: Bora Serkan Yavuz, Pegasus Yayınevi, 496 sayfa.

 

ÖYKÜLER – NEİL GAİMAN, AL SARRANTONİO

“Kurmacanın zevki hayal kurabilmenin zevkidir…”

 Edebiyatın alameti farikalarından biri de hayal gücü; işte Neil Gaiman ile Al Sarrantonio’nun bu olağanüstü öykü derlemesi hayal gücünün ve iyi kurgunun, edebiyatın her türünde kendini öne çıkaracağını kanıtlar nitelikte.

 Öyküler, dünyadaki en iyi yazarlarından bazılarının –Peter Straub ve Chuck Palahniuk’tan Gene Wolfe’a, Diana Wynne Jones’tan Joe Hill ve Joyce Carol Oates’a kadar– kurmacanın sınırlarını yeniden keşfettiği, genişletip baştan tanımladığı benzersiz bir antoloji. Edebi eserleriyle türler arasındaki sınırı şeffaflaştıran, kategorilere meydan okuyan ve düş gücünün tüm olanaklarını bir büyücü gibi kullanan Gaiman ile bu kitaptaki tüm yazarları bir araya getiren, öyküleri okuyan ve seçen “usta antolojist” Sarrantonio, deposunu yaratıcılıkla dolduran, tür, konu ve üslup olarak çok çeşitli yirmi yedi öyküyü okur karşısına çıkarıyor. “Bize daha önce bin kez gördüğümüz bir şeyi sanki ilk kez görüyormuşuz gibi sunacak o büyülü ışığa sahip öyküler” bu sayfalarda hayat buluyor.

 Okudukça dünyaya bakış açımızı değiştiren, zekâ ve hayal gücüyle dolu bu derleme, sıradışı kurgunun sınırsız alanını daha da genişletmek adına atılan yepyeni ve cüretkâr bir adım. (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Öyküler, Neil Gaiman - Al Sarrantonio, Çeviri: Filiz Sarıalioğlu – İlker Özbilek, İthaki Yayınları, 2017, 600 sayfa.

 

YAKILMAMIŞ ÖYKÜLER – FRANZ KAFKA

Franz Kafka'dan unutulmaz öyküler...

“Üzüntü, özlem, yaşama olan bu bağlılığımla nasıl çıldırmıyorum daha? Çok yalnızım, dilsizlerin yalnızlığına benziyor yalnızlığım, onun için hoş görün bu gevezeliğimi, dinleyecek birini bulunca boşalttım içimi, susamazdım artık.”

Kafka bu öykülerde tüm yalnızlığını, kederini döktü sayfalara. Hoş görmenin ötesinde sevdik gevezeliğini. Yakın dostu Max Brod’a tekrar tekrar teşekkür ettik Kafka’nın yakılası bulduğu kimi öykülerini bizlere kazandırdığı için. Dünya edebiyatının olmazsa olmazlarından Franz Kafka’nın öykülerini sunuyoruz sizlere, okurlarımızı arıyoruz. Kafka’nın dediği gibi, “Kafesin biri kuş aramaya çıkmış.” Yakılmamış öyküler sizi bulup içine aldıysa, ne mutlu bize... (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Yakılmamış Öyküler, Franz Kafka, Çeviri: Güneş Soybilgen, Yitik Ülke Yayınları, 2017, 171 sayfa.

 

SUÇUMUZ EDEBİYAT – MELİH CEVDET ANDAY

Melih Cevdet Anday’ın Şiir Yaşantısı: Şiir Yazıları (2015); Kalabalığın Şiiri: Garip ve Orhan Veli Üzerine Yazılar (2016) isimli deneme toplamlarının ardından, edebiyat yazılarını Suçumuz Edebiyat adıyla yayımlıyoruz.  Bu derlemede, hem bir kısmı dergilerde kalan, hem de farklı deneme kitaplarına dağılmış  edebiyat hakkındaki yazıları bir araya getirildi. Böylece Anday’ın edebiyat hakkındaki yazıları  ilk kez tek bir kitapta toplandı.

Bu yazılar 1939-1996 yılları arasındaki hayli uzun bir dönemi kapsıyor. Anday, tüm denemelerinde olduğu gibi meseleleri farklı biçimde ele alma alışkanlığıyla bir dönemin tartışmalarını, olaylarını, kitaplarını, yazarlarını kendine özgü bakış açısıyla değerlendiriyor. Edebiyatı bir yandan estetik boyutuyla ele alırken diğer yandan da estetiğin toplumsal konumunu sorguluyor.  Çoğunluğu gazetede yayımlanan Anday’ın bu denemeleri kısa köşe yazısının sınırlarını hayli aşan bir niteliğe sahip.

Yazılarda, edebiyat kuramı ve edebiyat tarihinden güncel tartışmalara kadar çok geniş bir alanda çetrefil sorulara cevap aranıyor: Bizim klasiklerimiz var mı? Bir düzyazı (ya da eleştiri dili) geleneği kurabildik mi? Eleştirinin amacı “doğru”yu bulmak mıdır? Sanatçı kendi yapıtını açıklayabilir mi? Edebiyatın toplumsal “değeri” var mıdır? Melih Cevdet Anday, Suçumuz Edebiyat’ta okurunu “edebiyat suçu”na ortak olmaya davet ediyor. (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Suçumuz Edebiyat, Melih Cevdet Anday, Everest Yayınları, 2017, 630 sayfa.

 

OSMANLI TARİHİNDE EFSANELER VE GERÇEKLER – HALİL İNALCIK

Halil İnalcık kitabına Anadolu’nun Türkleşmesi sürecinde Rumlarla olan irtibat, İzmir’i fethedip Bizans’ı ürküten Türk komutanı Çaka Bey, son araştırmalar eşliğinde Ertuğrul Gazi’nin gerçek hikâyesi gibi kuruluş döneminin en önemli sayfalarıyla başlıyor.
Kitabın devam eden sayfaları arasında Çelebi Mehmed’in iktidar yolu, İstanbul Kuşatması’ndaki kritik üç gün, İstanbul’un fethi gibi oldukça şaşırtıcı ve kritik konular mevcut.

Boğazların 800 yıllık tarihi ve İstanbul, Sultan II. Osman’ın katli, iç savaş döneminin en merak edilen şahsiyeti Kösem Sultan, Sultan I. İbrahim’in hal’i ve katli, Osmanlıların Avrupa’da Protestanlığın yayılmasındaki rolü ve son olarak İnalcık’ın Türk Tarih Kongrelerinin değerlendirmesi ile kitap son buluyor.

Bu kitap sayesinde, size öğretilenlerin üzerine daha fazla bilgi koyabilir ya da bildiklerinizin sadece bir efsaneden ibaret olduğunu görebilirsiniz. (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Osmanlı Tarihinde Efsaneler ve Gerçekler, Halil İnalcık, Kronik Kitap, 2017, 272 sayfa.

 

HAYAL HIZI ÇETESİ İNSANIN ATASINI ARIYOR

Hayal Hızı Çetesi bu macerasında, efsane biliminsanları karı-koca Doktor Leykilerin, Afrika’da insanın evrimini araştırdıkları kazı çalışmasına katılıyor ve onlarla birlikte insanın atasını arıyor.

Hayal ışıktan hızlı mıdır? İskeletlerle muhabbet nasıl bir şey? Biliminsanları, eski zaman dedektifleri olarak iskelet fosillerini sorguya mı çekiyor? Hani iskeletler cansızdı? Bir dakika... Gerçekten cansızlar mıydı? O zaman toprak altından henüz çıkarılmış Turkana çocuğunun kafatası fosili, kiminle gevezelik yapmakla meşgul? Timsahlarla mı, kara bir hayaletle mi, “küçük şeytan” adlı yavru maymunla mı, yoksa Profesör Bok’la mı! (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Hayal Hızı Çetesi İnsanın Atasını Arıyor, Nalan Mahsereci, Bilim ve Gelecek Yayınları, 2017, 144 sayfa.

DAHA FAZLA