Vitrin: Yeni Çıkanlar

Vitrin: Yeni Çıkanlar

Haftanın öne çıkan kitapları arasından sizlere özel bir derleme yaptık. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

Hazırlayan: Deniz Burak Bayrak

NÂZIM HİKMET’İN YOLCULUĞU – HALUK ORAL

Nâzım Hikmet hakkında pek çok dilde pek çok da kitap yazıldı. Nâzım Hikmet’in Yolculuğu da onlardan biri ama hepsinden farklı. Haluk Oral’ın, koleksiyonunda yer alan belge, yayın, fotoğraf ve resimler ışığında hazırladığı bu kitap, yazarının sözleriyle, elbette bir “Nâzım Hikmet Ansiklopedisi” ya da “Nâzım Hikmet Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey” kitabı değil. Ama Nâzım Hikmet’in hayat ve sanat yolculuğu hakkında bildiklerimizi çoğaltan, başka bir yerde bulamayacağımız pek çok önemli ayrıntıyı getiriyor önümüze. 2019’da yayımlandığında büyük ilgi gören, kısa sürede ikinci baskısı yapılan Nâzım Hikmet’in Yolculuğu, bu yeni baskısında yeni belgeler, yeni bilgiler, yeni bölümlerle zenginleştirildi.

KÜNYE: Nâzım Hikmet’in Yolculuğu, Haluk Oral, Everest Yayınları, 2023, 458 sayfa.

AMERİKA 1954 – DEMİR ÖZLÜ

Amerika 1954 romanında Demir Özlü, 1929’da patlak veren ekonomik krizden sonra şişirilen Amerikan Rüyası’nın popüler dünyasında geziniyor. Kafka’nın Amerika romanına özenen genç Harun yazarlık idealleriyle New York’a kaçar. Manhattan’ın gece hayatında Caz Çağı romantizmine düşer; sanat ve özgürlük rüzgârlarını iliklerinde hisseder. Öte yandan ülkesinde kalan gönül ilişkisinin kırıklığını da unutamaz… Böylece kentlerin sevgilileri (Demet ile Penelope), mevsimleri (kış ile yaz), düşleri ve umutları iç içe geçer.

KÜNYE: Amerika 1954, Demir Özlü, Yapı Kredi Yayınları, 2023, 136 sayfa.

KIZIL SERAP – BURHAN CAHİT MORKAYA

Hayal kırıklıklarıyla dolu bir aşk ve mücadele romanı olan Kızıl Serap’ta, varlıklı bir ailenin iyi eğitimli kızı Ayten’in, İstanbul’un kibar semtlerinde, sayfiyelerinde ve Trabzon’da geçen maceraları konu ediliyor. Özgür iradesiyle onurlu bir hayat kurmak isterken, kadını haz nesnesi olarak gören riyakâr anlayışın tuzaklarına düşen Ayten, duygularını, uğradığı ihanetleri, iç çatışmalarını ve erkekleri anlamaya çalışır. Hüsranla sonuçlanan ilişkilerden sonra, ailesinin desteğini de kaybederek hepten yıkılan Ayten, her şeyden vazgeçtiği bir anda, Doktor Macit’le tekrar yaşama tutunur. Zamanla Doktor Macit de diğerleri gibi bir hayal kırıklığına dönüşürken, bu yasak aşkın meyvesiyle Ayten’in hayatında yeni bir sayfa açılır.

KÜNYE: Kızıl Serap, Burhan Cahit Morkaya, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2023, 272 sayfa.

KENAR SÜSÜ – KARİN KARAKAŞLI

Kenar Süsü, Karakaşlı’nın daha önce Aras tarafından basılmış, Benim Gönlüm Gümüş, Her Kimsen Sana ve İrtifa Kaybı başlıklı üç şiir kitabının yanı sıra, son dönemde yazdığı ve “Yek Parça” başlığı altında topladığı şiirlerini bir araya getiren bir “toplu şiirler” niteliği taşıyor. Öykü, roman, deneme gibi farklı türlerde eser veren Karakaşlı’nın şair yönü yenilerle eskileri kaynaştıran bu güldesteyle daha belirgin hale geliyor.

KÜNYE: Kenar Süsü, Karin Karakaşlı, Aras Yayınları, 2023, 336 sayfa.

TİMBUKTU – PAUL AUSTER

Timbuktu, Amerikan edebiyatının en yaratıcı yazarlarından Paul Auster’ın en dokunaklı romanı belki de. Yazar, okuru Brooklyn’li evsiz barksız bir şair olan Willy ve onun can yoldaşı, sırdaşı Kemik Bey’le birlikte bir insanlık yolculuğuna çıkarıyor.

KÜNYE: Timbuktu, Paul Auster, çeviren: İlknur Özdemir, Can Yayınları, 2023, 168 sayfa.

ÂDEM’DEN ÖNCEKİ YAŞAM – MARGARET ATWOOD

Damızlık Kızın Öyküsü’nün yazarı Margaret Atwood, 1979 tarihli Âdem’den Önceki Yaşam’da Elizabeth, Nate ve Lesje aracılığıyla “açık ilişki” kavramını sorguluyor. Nefessiz kalınan aile salonlarından, seks oyunlarıyla şenlenmeyen sıkıcı yatak odalarından kurtulmanın yolu açık ilişkiden mi geçiyor? Yoksa açık ilişki oyunun bütün taraflarını, özellikle de kadınları, yalnızlıkla, görünmezlikle, incinmişlikle, tamamlanmamışlıkla baş başa bırakan bir yanılsamadan mı ibaret? Atwood, o ince ironisiyle, ahlak bekçiliğine soyunmadan, kahramanlarının ve okurlarının kulağına bütün zamanların, Âdem’den bu yana bütün hikâyelerin en cevapsız sorusunu fısıldıyor: “Bağlanmadan özgürlük mümkün mü?”

KÜNYE: Âdem’den Önceki Yaşam, Margaret Atwood, çeviren: Suna Güler, Doğan Kitap, 2023, 392 sayfa.

VAHŞİ KADINLAR – AOKO MATSUDA

Tekinsiz öykülerle dolu kitapta Japon halk masallarını feminist bakış açısıyla yeniden yorumluyor. Matsuda binlerce yıllık anlatıları alıp günümüz Japonya’sına taşıyarak hayalet hikâyelerini toplumumuzla ilgili daha büyük hakikatleri göz önüne sermek için ustalıkla kullanıyor. Kapı kapı dolaşıp el feneri satan iki kadın, her gece konforlu bir banyo yapmak için ziyarete gelen neşeli bir âşık, bekâr bir anne işteyken eve gelerek bebek bakıcılığı yapan sessiz bir ziyaretçi… Bu öykü kitabında temizlikten şatoları korumaya, seyyar satıcılıktan suçla savaşmaya kadar birçok yararlı hizmet sunan ruhlar ile insanlar yan yana geliyor, öte âlem ile günlük hayat iç içe geçiyor.

KÜNYE: Vahşi Kadınlar, Aoko Matsuda, çeviren: Nilay Çalşimşek, İthaki Yayınları, 2023, 200 sayfa.

ULUSLARARASI ALTERNATİF SAĞ – KOLEKTİF

Alternatif Sağ’ın (alt-right olarak kısaltılıyor) bir grup internet bağımlısı ergenin kendi aralarında eğleşmesi olmadığı Charlottesville’deki (Virginia/ABD) “Sağı Birleştir” mitingi sırasında ırkçılık karşıtı gruptan bir eylemcinin arabayla ezilerek öldürülmesiyle ortaya çıkmıştı. O günden sonra bu gruptakilerin hangi ideolojik yönelimlere sahip olduğu, nasıl bir toplumsal grubu temsil ettiği ve bundan sonra eylemlerinin nerelere varacağı pek çok araştırmacının, gazetecinin ve akademisyenin sorduğu soruların başında geldi. Uluslararası Alternatif Sağ, “Nefret değil UMUT” ekibinden dört uzman araştırmacının hem bu soruların peşinden gitmesinin hem de Hindistan, Japonya ve Rusya gibi Avrupa dışı coğrafyalarda da Alternatif Sağ’ın izlerinin, desenlerinin ve ideolojik kaynaklarının araştırılmasının ürünü.

KÜNYE: Uluslararası Alternatif Sağ: 21. Yüzyılın Faşizmi mi?, P. Hermansson, D. Lawrence, J. Mulhall, S. Murdoch, çeviren: Ertuğrul Genç, İletişim Yayınları, 2023, 392 sayfa.

NEHİR GİBİ KONUŞURUM – SYDNEY SMITH & JORDAN SCOTT

Konuşmaya başlarken sözcükleri bulmakta zorlanırız bazen ya da hiçbir şey söylemek istemeyiz. Bazen sözcüklerin akması için bakış açısını değiştirmek gerekir. Bazen bir imge yepyeni bir dil yaratır. Kanadalı şair Jordan Scott, kendi kekemelik deneyiminden yola çıkarak iyileştirici bir hikâye anlatırken bir çocuğun yalnızlığına ve iletişim kurmaktaki güçlüğüne şefkatle yaklaşıyor. Kitap; Hans Christian Andersen adayı, ödüllü çizer Sydney Smith’in ustalıklı desenleriyle güçleniyor.

KÜNYE: Nehir Gibi Konuşurum, Jordan Scott, resimleyen: Sydney Smith, çeviren: Gonca Özmen, Kırmızı Kedi Çocuk, 2023, 44 sayfa.

AYDIN: BİR BEYAZ BALİNANIN GERÇEK HİKÂYESİ – OLAF KOENS

Bazen bir hatıra ömrünüz boyunca sizinle kalır! Wadden Denizi’nde küçük bir adada yaşayan bir çocuk, haberlerde Türkiye’nin Karadeniz sahillerine gelen beyaz balina Aydın’ı görüp hayran kalır. Acaba bir gün kendisi de bir beyaz balina görebilecek midir? Aradan uzun yıllar geçer ve Aydın’ın hatırası yeniden su yüzüne çıkar. Beyaz balinaya ne olmuştur acaba? Aydın’ın son görüldüğü sahil kasabası Gerze’de halk, yıllar sonra bile bu efsanevi balinayı sevgiyle hatırlamaktadır.

Aydın’ın kalpleri ısıtan, gerçek hikâyesini Balıkçı Kemal, küçük çocuk ve Gerze Belediye Başkanı hep beraber anlatıyor.

KÜNYE: Aydın: Bir Beyaz Balinanın Gerçek Hikâyesi, Olaf Koens, resimleyen: Mark Janssen, çeviren: Mustafa Özen, Can Çocuk, 2023, 64 sayfa.

DAHA FAZLA