Vitrin: Yeni Çıkanlar

Vitrin: Yeni Çıkanlar

Haftanın öne çıkan kitapları arasından sizlere özel bir derleme yaptık. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

Hazırlayan: Deniz Burak Bayrak

YILAN VE ZAMBAK – NICOS KAZANCAKIS

Gerçekleşmesi imkânsız bir kavuşma, arzudan sarhoş, hezeyan içinde genç bir âşık, sevilen kadına duyulan hayranlık ve çekilen ıstırap… Tüm bunlar Yılan ve Zambak’ta antik dünyanın erotik imgeleriyle parıldayan düzyazı-şiire dönüşürken, yaşam ve ölüm, varoluş ve aşk üzerine kaygılarla içe içe geçiyor. Modern Yunan edebiyatının en mühim isimlerinden biri olan Kazancakis’in yirmi yaşındayken günlük biçiminde yazdığı, 1906’da Karma Nirvami mahlasıyla yayımladığı Yılan ve Zambak, büyük bir yazarın ayak seslerini duyuran sembolizm yüklü bir ilk metin.

KÜNYE: Yılan ve Zamnbak, Nicos Kazancakis, çeviren: Harun Ömer Tarhan, Can Yayınları, 2023, 80 sayfa.

KİBAR SEMTLER – LOUIS ARAGON

1936’da yayımlanan ve aynı yıl Renaudot Edebiyat Ödülü’nü kazanan bu romanında yazar, Birinci Dünya Savaşı’nın arifesinde Fransa toplumunu, dünya savaşını hazırlayan koşulları, dönemin siyasi çekişmelerini ve toplumsal çatışmalarını konu edinir. Edmond ve Armand adında iki kardeşin büyük çalkantılara gebe bir dünyada değişken ve istikrarsız bir yol izleyen yaşamlarını merkeze alan roman, dönemin Fransız toplumuna dair zengin tiplemeler sunar. Aragon’un ironik üslubu ve akıcı dili, taşradan ve başkent Paris’ten, toplumun farklı kesimlerinden çok sayıda karakter üzerinden 1910’lu yılların Fransa’sını panoramik bir bakışla çiziverir.

KÜNYE: Kibar Semtler, Louis Aragon, çeviren: Onur Yıldız, Yordam Kitap, 2023, 560 sayfa.

GÜNEŞ BATARKEN – OSAMU DAZAI

Tüm zamanların en çok okunan eserlerine imza atan Osamu Dazai, yaşamına son vermeden kısa bir süre önce kaleme aldığı Güneş Batarken'de, soylu bir ailenin parçalanma ve umutsuzca çırpınma hikâyesine ayna tutuyor. Ailenin her bir üyesi kişisel açmazlarının farklı yönleriyle boğuşurken, Dazai; İnsanlığımı Yitirirken'in unutulmaz başkarakteri Yozo'yu anıştıran erkek karakterleri geri plana atarak sözü bu kez, dönemin kemikleşmiş ahlaki değerleriyle mücadele etmek ve bireysel kurtuluşa ulaşmak için toplumsal fayda üretmeye yönelen kadınlara veriyor. Şehir ve taşra hayatının dayattığı gündelik pratiklerle kuşatılmış bireylerin makûs talihleriyle imtihanı, Dazai'nin keskin analizleriyle okura canlı bir toplumsal panorama vaat ediyor.

KÜNYE: Güneş Batarken, Osamu Dazai, çeviren: Hüseyin Can Erkin, Sel Yayıncılık, 2023, 128 sayfa.

MANHATTAN PLAJI – JENNIFER EGAN

Egan’ın 2018 Andrew Carnegie Edebiyat Ödülü’ne layık görülen, Ulusal Kitap Ödülü’ne aday gösterilen eseri Manhattan Plajı ise New York’a nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor bizi. Anna Kerrigan, 2. Dünya Savaşı’nda görev alan gemilerin bakımıyla ilgilenenler arasındaki ilk kadın dalgıçtır. Bir gece, çocukluğunda babası sayesinde tanıdığı gizemli Dexter Styles’la yine karşılaşır ve zamanında kayıplara karışan babasıyla ilgili bazı gerçekler su yüzüne çıkmaya başlar. Manhattan Plajı, okurları geçmişe götürürken polisiye romanların heyecanını aratmayan unutulmaz bir tarihsel roman.

KÜNYE: Manhattan Plajı, Jennifer Egan, çeviren: Tülin Er, İthaki Yayınları, 2023, 512 sayfa.

KIRLANGIÇLAR GİBİ GELDİLER – WILLIAM MAXWELL

Adını William Butler Yeats’in bir dizesinden alan Kırlangıçlar Gibi Geldiler, 1918 yılı ABD’sinde geçen bir aile öyküsü. I. Dünya Savaşı bitmiştir ve sonrasında patlak veren İspanyol gribi her yeri kasıp kavurmaktadır.  Illinois’da yaşayan iki çocuklu Morison ailesinin trajediler ve umutlarla dolu yaşamı bu kez yeni bir sınavdan geçecektir. Ailenin bu salgın ve kapanma günlerinde yaşadıklarını tüm gerçekliği ve derinliğiyle ele alan William Maxwell, yaşamın ancak romanlarda keşfedilebilecek yanlarını bu eserinde ustalıkla gösteriyor.

KÜNYE: Kırlangıçlar Gibi Geldiler, William Maxwell, çeviren: Çiğdem Erkal, Jaguar Kitap, 2023, 144 sayfa.

ORHAN PAMUK’U OKUMAK – YILDIZ ECEVİT

Edebiyat araştırmacısı Yıldız Ecevit, Orhan Pamuk’u Okumak adlı incelemesinde her romanında kafa karıştırıcı biçim denemeleri yapan Pamuk’un metinlerinde “Okura yabancı olan neydi?” sorusunun peşine düşüyor ve bu soruya açıklık getirmek için Pamuk’un roman anlayışındaki ana bileşenleri Cevdet Bey ve Oğulları’ndan Yeni Hayat’a uzanan yazarlık serüveni boyunca irdeliyor. Yıldız Ecevit; odağına Yeni Hayat’ı yerleştirdiği eserinde “Çağdaş Roman-Okur İlişkisi”, “Orhan Pamuk’un Yeni Hayat’ı: Yapısalcılığın Işığında Bir Çözümleme Denemesi”, “Yeni Hayat Romanında Yapı, Anlatım, Biçim ve Dil Özellikleri”, “Tasavvuf Işığında Yeni Hayat” ve “Yeni Hayat Romanında Toplumsal Boyut” başlıkları altında, çağdaş bir romanı okuma deneyimini okura gösteriyor.

KÜNYE: Orhan Pamuk’u Okumak: Kafası Karışmış Okur ve Modern Roman, Yıldız Ecevit, Everest Yayınları, 2023, 312 sayfa.

ŞAHSIMA AİT ADA MİKRONEZYA – MİNE G. KIRIKKANAT

Ezya Arşipeli içinde, kendi halinde, küçücük, minicik, mini minnacık bir adadır Mikronezya. Denizden komşuları Yutania, Bitania, Germania ve Makronezya’nın arasında, “coğrafya kaderdir” sözünü haklı çıkaran bir ada. Gün gelir, bu adada iktidar değişir ve taşı toprağı altın, halkı için cennet adada işler de değişir. Yalancısı, talancısı, dürüstü, üçkâğıtçısı birbirine karışır. Mikronezya gün geçtikçe fakirleşirken, adanın devlet başkanı ve haramileri zenginleştikçe zenginleşir...

Peki nereye kadar? Gazeteci, yazar Mine G. Kırıkkanat bu kez kalemini ilk göz ağrısı “mizah”la donatıyor ve çağdaş hicviyesi Şahsıma Ait Ada Mikronezya ile hem nalına hem mıhına vuruyor.

KÜNYE: Şahsıma Ait Ada Mikronezya, Mine G. Kırıkkanat, resimleyen: İzel Rozental, Kırmızı Kedi Yayınevi, 2023, 148 sayfa.

UZUN BİR YOLCULUĞUN BİTTİĞİ YER – HÜSNÜ ARKAN

Farklı anlatımı, ustalıklı diliyle her romanında okur önünde sayısız kapılar açan Hüsnü Arkan’dan yakın tarihin yaşanmış siyasi olaylarına yapılan göndermelerle dokunmuş, bir düş kırıklığının, boşa geçen, kaybedilmiş bir hayatın romanı.

KÜNYE: Uzun Bir Yolculuğun Bittiği Yer, Hüsnü Arkan, Sia Kitap, 2023, 280 sayfa.

KİRAZ AĞACINDAKİ KUZU – FERİDUN ORAL

Oyuncak kuzu kiraz ağacının dibinde uyuyordu sanki.

Güzel bir rüya görüyormuşçasına gülümsüyordu.

Kuzu belki de rüyasında bir meyve bahçesindeydi.

Etrafında hayvanlar, çeşit çeşit ağaçlar vardı.

Belki de bir macera onu bekliyordu…

Feridun Oral’ın yazdığı ve resimlediği “Kiraz Ağacındaki Kuzu” sevimli hikâyesiyle yaz mevsimini sabırsızlıkla bekleyen herkese harika bir görsel şölen sunuyor.

KÜNYE: Kiraz Ağacındaki Kuzu, Feridun Oral, Yapı Kredi Yayınları, 2023, 32 sayfa.

ELMER VE KAR – DAVID McKEE

Elmer fillerin soğuktan şikâyet ettiklerini öğrenince onları çok daha soğuk bir yere götürüyor. Bu macerada Elmer kışın ne kadar eğlenceli olabileceğini herkese gösteriyor.

KÜNYE: Elmer ve Kar, David McKee, çeviren: Zeynep Tür, Mundi Kitap, 2023, 32 sayfa.

DAHA FAZLA