Vitrin: Yeni Çıkanlar

Vitrin: Yeni Çıkanlar

Haftanın öne çıkan kitapları arasından sizlere özel bir derleme yaptık. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

Hazırlayan: Deniz Burak Bayrak

MAHİR ÇAYAN: KIZILDERE’DEN ÖNCE 10 AY – HÜSEYİN SOLGUN

İstanbul-Maltepe’de yaralı olarak yakalanmasından sonraki on ay, Mahir Çayan’ın çok zorlu Sıkıyönetim şartları altında tarihe müdahale ettiği on yıllara bedel bir dönemdir. Mahir Çayan, yaralı halde sorgulandı, hücreye kondu ve gece gündüz yatağına zincirlendi. Mahkemenin başlamasına kısa bir süre kala gündüzleri zincirleri çıkarıldı. Eline kâğıt kalem geçer geçmez de duygularını şiire döktü. Geceleri hücresinde zincire vurulduğu Selimiye Kışlası’nın bir salonunda başlayan yargılamalarda avukatları ve arkadaşlarıyla birlikte hukuk savaşı verdi. THKP-C lideri Mahir Çayan’ın yaşamı Kızıldere’de son bulsa da, mücadelesi ve teorik yazıları ile Türkiye sol tarihinde yeni bir başlangıç sayfası, bir Kutup yıldızı olarak görülmüştür.

KÜNYE: Mahir Çayan: Kızıldere’den Önce 10 Ay, Hüseyin Solgun, Ayrıntı Yayınları, 2023, 432 sayfa.

SEÇİM GÜVENLİĞİ İÇİN SANDIKLARI KORUMAK – SEÇİL TÜRKKAN

Seçil Türkkan, Seçim Güvenliği için Sandıkları Korumak başlıklı kitabında, çok farklı siyasal ve sosyal kimliklerden insanların müşahit olarak yaşadıkları deneyimleri aktarıyor. Sandıkları korumak için sandık başında birlikte hareket eden müşahitler, yurttaş ve gönüllü temelli “kendi demokrasini kendin yap” hareketiyle ilgili ilham verici gözlemlerini anlatıyorlar. Slogansız slogan, protestosuz protesto çağında, birbirimizle konuşmanın ve tanışmanın bir yolunu gösteriyorlar. Kitapta ayrıca ilk kez sandık müşahitliği yapacak olanlar için bilgilendirme ve tavsiyeler kılavuzu yer alıyor. Demokrasinin temel bir kurumunu savunmak için harekete geçenlerin hikâyeleri.

KÜNYE: Seçim Güvenliği İçin Sandıkları Korumak: Müşahitler Anlatıyor, Seçil Türkkan, İletişim Yayınları, 2023, 197 sayfa.

KIZ – EDNA O’BRIEN

İngiliz dilinin yaşayan en büyük yazarlarından biri olan Edna O’Brien, Kuzeydoğu Nijerya'nın acımasız, vahşi doğasında din adına işlenen insanlık suçlarını ve kadın düşmanlığını ele alarak rahatsız edici ve tüyler ürpertici bir trajedinin romanını yazıyor.

KÜNYE: Kız, Edna O’Brien, çeviren: Seda Çıngay Mellor, Can Yayınları, 2023, 200 sayfa.

KARDEŞLER – BRIGITTE REIMAN

Reiman, 1960 yılında iki Almanya’nın trajedisi yüzünden çektiği acıyı günlüğüne yazarken, Kardeşler çoktan zihninde şekillenmeye başlamıştı. Bir yıl sonra romanı yazmaya koyuldu. Reimann Alman Demokratik Cumhuriyeti’nde hayatın akışını, sistemde yurttaşları ülkeyi terk etmeye iten yozlaşma emarelerini ve Almanya’nın trajedisini “içeriden” anlatırken sözünü sakınmaz. 1963 yılında yayımlanan roman o dönemde çok tartışılmış, özellikle de kendi yaşadıkları gerilimleri yansıttığı için gençlerin ilgisini çekmişti. Bugün savaş sonrası Doğu Alman edebiyatının çığır açan klasiği olarak kabul edilen Kardeşler, yayımlanışından altmış yıl sonra Türkçede.

KÜNYE: Kardeşler, Brigitte Reiman, çeviren: İlknur İgan, İş Bankası Kültür Yayınları, 2023, 160 sayfa.

KİMSENİN BUNDAN BAHSETTİĞİ YOK – PATRICIA LOCKWOOD

Lockwood’un ilk romanı Kimsenin Bundan Bahsettiği Yok, Booker Ödülü ile Dublin Edebiyat Ödülü kısa listelerine giren, 2022 Dylan Thomas Ödülü’nü kazanan bir yapıt.

Sosyal medya paylaşımlarıyla öne çıkan bir kadın, hayranlarıyla tanışmak için dünyayı dolaşır. Portal olarak adlandırılan çevrimiçi dünyanın çivisi çıkmak üzeredir. Derken, annesinden gelen ailevi bir haber her şeyi altüst eder. Gerçek hayat ile dijital portalın giderek tuhaflaşan dünyası çatışırken, evrende iyilik, empati ve adaletin var olduğuna dair kanıtlarla karşılaşan kadın, maalesef bunların yokluğuyla da yüzleşecektir. Kimsenin Bundan Bahsettiği Yok, internet sonrası hayatı sorgulayan, metaforlarla yüklü, duygusal olduğu kadar gerçekçi de olan bir gözlem romanı.

KÜNYE: Kimsenin Bundan Bahsettiği Yok, Patricia Lockwood, çeviren: Emirhan Burak Aydın, 2023, 168 sayfa.

MUMUN ALEVİ – GASTON BACHELARD

Mumun Alevi, alev imgeleri üstüne, yer yer değme şairi kıskandıracak güzellikte, felsefi bir metin, hatta filozofun girişte kullandığı ifadeyle, “düşünceyle yazılmış” bir şiirdir; ömrünün sonuna doğru olduğundan mıdır bilinmez, Bachelard’ın kendi benliğini gizlemediği, hülyalarını olmasa bile, başkalarının hülyaları karşısında hissettiklerini yazmaktan çekinmediği, az çok kişisel bir yapıt; bu yönüyle de sistematik incelemeden ziyade deneme sayılabilecek bir metin.

Mumun Alevi, Bachelard’ın ateş nesnesinin çevresinde oluşturulan düşlere vakfettiği emeğin bir parçası. Savaş Kılıç’ın sunumuyla…

KÜNYE: Mumun Alevi, Gaston Bachelard, çeviren: Işık Ergüden, Minotor Kitap, 2023, 112 sayfa.

POLİTİKANIN VAADİ – HANNAH ARENDT

Politikanın Vaadi başlığı altında derlenen metinler, felsefe ile politika arasında gitgide kökleşen çatışmanın yansımalarını mercek altına alırken, politikanın bugün bizlere hâlâ neler vaat edebileceğinin ipuçlarını geçmişin karanlıkta kalmış özgül deneyimleri içinde yoklar.

KÜNYE: Politikanın Vaadi, Hannah Arendt, çeviren: Müge Serin, Sel Yayıncılık, 2023, 184 sayfa.

İSTANBULLU RUMLAR – SULA BOZİS

Sula Bozis’in yazmalar, diplomalar, okul kayıtları, fotoğraf albümleri gibi çok çeşitli yazılı kaynakların yanı sıra sözlü tarih araştırmalarına da dayanarak hazırladığı “İstanbullu Rumlar” adlı çalışmasının bu genişletilmiş yeni baskısı, Rum cemaatinin tarihini derli toplu bir şekilde günümüz okuruna sunarken, dolaylı olarak bugünkü Türkiye’nin kültür ve şehirleşme tarihine de ışık tutuyor.

KÜNYE: İstanbullu Rumlar, Sula Bozis, Yapı Kredi Yayınları, 2023, 296 sayfa.

ARCHIE: FİLLERLE KONUŞAN ÇOCUK – LUIS PRATZ MARTINEZ

Sahibini Bekleyen Köpek Hachiko kitabının yazarı Luis Prats Martinez’den, 2020 yılında Carlemany Premi- Okumaya Teşvik Ödülü’ne layık görülen, olağanüstü bir roman.

Kenya’da, Cunningham ailesinin çay çiftliğinin yakınındaki köyde bir fil dünyaya gelir. Archie ona Jumbo adını verir. Jumbo ile Archie arasında gelişen dostluk, ikisinin yaşamını derinden etkiler. Yerlilerin, yabancı uyruklulara saldırması üzerine Archie, ailesiyle birlikte Afrika'yı terk edip Londra'ya gitmek zorunda kalır. Büyüyüp gelişen Jumbo ise sürüsünü kurtarmaya çalışırken avcılar tarafından yakalanır, günler sonra gözlerini Londra’daki bir sirkte açar...

KÜNYE: Archie: Fillerle Konuşan Çocuk, Luis Prats Martinez, çeviren: İrem Genç, Beyaz Balina Yayınları, 2023, 296 sayfa.

KÜÇÜK BAY VE BAYANLAR: ANTİK YUNAN MACERASI – ROGER HARGREAVES

Küçük Bay ve Bayanlar 1971’den beri dünya çapında 100 milyondan fazla çocuğun eşlik ettiği maceralarına yenilerini ekliyor. En renkli kahramanların Antik Yunan macerasında çocuklar yine kıkır kıkır gülecek, Antik Yunan kültürü ve tarihi hakkında çok şey öğrenecekler.

KÜNYE: Küçük Bay ve Bayanlar: Antik Yunan Macerası, Roger Hargreaves, Doğan Çocuk, 2023, 23 sayfa.

DAHA FAZLA