Vitrin: Yeni Çıkanlar

Vitrin: Yeni Çıkanlar

Haftanın öne çıkan kitapları arasından sizlere özel bir derleme yaptık. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

Hazırlayan: Deniz Burak Bayrak

ÖDEŞMELER VE ŞAHMERAN HİKÂYESİ 50 YAŞINDA – TOMRİS UYAR

Klasik hikâye ile modern öykü arasında özgün bir yeri olan “Ödeşmeler ve Şahmeran Hikâyesi” 1973’te yayımlanmıştı. 50 yıllık bu değerli yapıtı özel bir baskısını siz  okurlara önerirken Tomris Uyar’ı da aramızdan ayrılışının 20. yılında özlemle anıyoruz.

KÜNYE: Ödeşmeler ve Şahmeran Hikâyesi 50 Yaşında (Numaralı Özel Baskı), Tomris Uyar, Yapı Kredi Yayınları, 2023, 152 sayfa.

KIRIK HAYATLAR – HALİT ZİYA UŞAKLIGİL

1901’de Servet-i Fünûn dergisinde tefrikasına başlanan, ancak sansür memurlarınca sağından solundan makaslanarak paramparça edilen Kırık Hayatlar, adıyla aynı kaderi paylaşmaktan yirmi yıl sonra kurtularak yeniden kaleme alınmıştır. Halit Ziya, olgunluk dönemi eseri olarak nitelediği romanında bireyden topluma ve hemen her sınıfta yaşanan trajediye ayna tutar. Roman boyunca idealist doktor Ömer Behiç, tıpkı Dr. Jekyll’ın Mr. Hyde’la yaşadığı gibi, karakterine taban tabana zıt dostu Bekir Servet’le, insaniyet, erdem, namus ve aile gibi konularda içsel bir savaş yaşarken adliye koridorlarında, hastane köşelerindeki halk da sefalet içindeki kırık hayatlarını onarmaya çalışır.

KÜNYE: Kırık Hayatlar, Halit Ziya Uşaklıgil, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2023, 344 sayfa.

FEVKALBEŞER SAİR BEY VE SUSKUNLUĞU – ÖMER İZGEÇ

Geçmiş, şimdi ve gelecek; IV. Murad döneminden bir cellat ve hırsız, bugünden yarı deli bir yazar/ressam, gelecekten bir dedektif… Ömer İzgeç, farklı zamanlara ait bu kişilerle ilginç bir tarikatın peşine düşürüyor okurları. Bir madalyonun, bir tarikatın, bir ejderin izindeki karakterlerin kendi aynalarına bakmak mecburiyetinde kalmalarına şahit oluyoruz.

Fevkalbeşer Sair Bey ve Suskunluğu, güzel ve heyecanlı bir maceranın ötesinde yansımalar sunuyor okuyucuya. Bir madalyona, kâğıtlara ve rüyalara işlenen ejderler, derisinde aynalı pulları ve zümrüdi gözleriyle bu hikâyelere eşlik ediyor.

KÜNYE: Fevkalbeşer Sair Bey ve Suskunluğu, Ömer İzgeç, İthaki Yayınları, 2023, 160 sayfa.

SOKÇO’DA KIŞ – ELISA SHUA DUSAPIN

Güney ve Kuzey Kore arasındaki sınırda yer alan, kışın pek de bir cazibesi olmayan, soğuğun her şeyi yavaşlattığı liman kenti Sokço’ya Normandiyalı bir yabancı ayak basar. Köhne bir pansiyona yerleşir ve orada genç bir kadınla tanışır. Genç kadın Seul’daki eğitimini tamamlayıp memleketi Sokço’ya dönmüş, sonra da bu pansiyonda çalışmaya başlamıştır. Böylelikle, parçalanmış kimliklerin, siyasetin güdümlediği kafa karışıklıklarının ve toplumca dayatılan güzellik standartlarının yol açtığı huzursuzlukların ortasında, farklı kültürlere sahip bu iki insan arasında risklerle dolu güçlü bir ilişki gelişir. İlk romanı Sokço’da Kış’la 2016’da Robert Walser, 2021’de ise çeviri eser dalında Amerikan Ulusal Kitap Ödülü’nü kazanarak edebiyat dünyasına kayda değer bir giriş yapan Dusapin, hikâyesini klişelere başvurmaksızın, zeki olduğu kadar bağımsız bir kadının gözünden anlatıyor.

KÜNYE: Sokço’da Kış, Elisa Shua Dusapin, çeviren: Canan Özatalay, Can Yayınları, 2023, 112 sayfa.

MEKÂNIN POETİKASI – GASTON BACHELARD

Yayımlandığı günden bu yana filozoflara, mimarlara, psikologlara, edebiyatçılara, eleştirmenlere ilham kaynağı olan, her okuyanın zihninde yeni pencereler açan Mekânın Poetika’sında Bachelard evi algılayış tarzımızın, her türlü barınak imgesinin düşüncelerimizi, anılarımızı ve düşlerimizi nasıl şekillendirdiğini gösterir. Bachelard epistemolojisinde yeni bir dönüm noktasını temsil eden Mekânın Poetikası, değişimin ve sürekliliğin kıskacında yersiz kalan düşüncenin dil-gerçeklik, zaman-mekân, sonlu-sonsuz, içsellik-dışsallık, büyük-küçük diyalektikleri aracılığıyla kendisine poetik bir yer inşa etme girişiminin adıdır.

KÜNYE: Mekânın Poetikası, Gaston Bachelard, çeviren: Alp Tümertekin, Minotor Kitap, 2023, 304 sayfa.

KÜLTÜR ÜRETİMİ – PIERRE BOURDIEU

Pierre Bourdieu, kitaptaki iki temel makalesinde, sanat alanına damgasını vuran  “sembolik mallar”ın üretimindeki yapısal dinamikleri ortaya koyuyor. Tiyatro, edebiyat ve görsel sanat alanlarındaki saha araştırmaları üzerinden, kültürel üretimin temel yasası olan rekabetin nasıl işlediğini inceliyor. “Çıkar gözetmezlik”, “saf estetik”, “sanat-için-sanat” gibi şiarların üstünü örttüğü sembolik iktidar mücadelelerini gözler önüne seriyor. Randal Johnson’ın sunuş yazısı ise Bourdieu’nün çalışmalarını ve temel kavramlarını ele alıyor.

KÜNYE: Kültür Üretimi: Sembolik Ürünler, Sombolik, Sermaye, Pierre Bourdieu, çeviren: Sibel Yardımcı, Elçin Gen, İletişim Yayınları, 2023, 224 sayfa.

GÖK MAVİ GÖZ MAVİ – SERVET ŞAN DURUKAN

2022 yılı Seyhan Livaneli Öykü Yarışmasının kazananı Servet Şan Durukan’ın Gök Mavi Göz Mavi öykü kitabı okurla buluştu. Zülfü Livaneli, yazar için “İnsanların genellikle görmezlikten geldiği konuları işliyor Servet Şan Durukan. Hikâyelerin özüne uygun biçimde, yer yer kapalı bir anlatım geliştiriyor. Bu sayede, bizzat yaşayanların bile bazı acıları açıkça konuşmaktan kaçındığını hissediyorsunuz. Kapalı anlatıma rağmen sürükleyiciliğe, hayatın soğuk gerçeklerine rağmen yaşama sevincine ulaşıyor. Bir edebiyat lezzeti yaratıyor.” diyor.

KÜNYE: Gök Mavi Göz Mavi, Servet Şan Durukan, Eksik Parça Yayınları, 2023, 112 sayfa.

MASALLAR AYDINLATIRDI GECELERİMİZİ – SADETTİN ÇOBAN

Kürt sözlü edebiyatı zengin bir içeriğe sahiptir. Bu sözlü geleneğin içinde masallar önemli bir yer tutmaktadır. Bu kitap da çocukluğumda aile büyüklerimizin soğuk kış gecelerinde gaz ocağı lambasının cılız ışığı altında bize anlattığı masallardan oluşmaktadır. Böyle bir çalışma yapmamdaki maksat bu güzel masalların unutulmasına gönlümün razı olmayışı ve bu güzelliği günümüz çocuklarıyla paylaşma isteğinde olmak isteyişimdendir. Bu güzel masallar çocukluğumuza ve bize bu masalları anlatan büyüklerimize karşı hissettiğim gönül borcunu ödemek ve o güzel günlere buradan bir selam göndermektir. Masallar dünyasının uzak diyarlarındaki sevgi, dürüstlük, yardımlaşma, iyilik gibi değerlerin uzak diyarlarda kalmayıp yaşadığımız diyarlara da uğraması ve masallarda olduğu gibi iyilerin kazanıp kötülerin kaybettiği bir dünyada yaşama temennisiyle...

KÜNYE: Masallar Aydınlatırdı Gecelerimizi: Anonim Kürt Masalları, Sadettin Çoban, Çıra Genç, 2023, 176 sayfa.

ÇOCUK VE DENİZ – LULU LIMA & LALAN BESSONI

Dünyayı birbirinden tamamen farklı gözlerle gören iki çocuk ve bu buluşmayı kucaklayan bir deniz...

KÜNYE: Çocuk ve Deniz, Lulu Lima, resimleyen: Lalan Bessoni, çeviren: Sevcan Şahin, Nobel Çocuk, 2023, 48 sayfa.

FOSİL AVCILARI – CATH JONES

Pearl büyüyünce fosil avcısı olmak istiyor, tıpkı ninesi gibi! Ancak görünen o ki yeni sınıf arkadaşları fosilleri pek sıkıcı buluyor, ta ki ninesiyle sahilde dolaşırken devasa bir amonit bulana dek. Şimdi fosillerin ne kadar şaşırtıcı ve muhteşem olduğunu yeni arkadaşlarına kanıtlama zamanı!

KÜNYE: Fosil Avcıları, Cath Jones, illüstrasyonlar: Juanbjuan Oliver çeviren: Beyza Becerikli, Mundi, 2023, 48 sayfa.

DAHA FAZLA