Vitrin: Yeni Çıkanlar
Haftanın öne çıkan kitapları arasından sizlere özel bir derleme yaptık. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.
Hazırlayan: Deniz Burak Bayrak
ULAŞ YOLDAŞ – MUSA KAPLAN
Bu kitap bir yolculuğun hikâyesidir... Bu yolculuksa, dünyada ve Türkiye’de ‘’68 Kuşağı’’ diye adlandırılan ve birçoğu 12 Mart Darbesi öncesinde ve sonrasında hapishanelerde, işkence hanelerde, dağlarda, öğrenci evlerinde, yurtlarda, kısacası bulundukları her yerde öldürüldüler. İşte onlardan biri olan, Ulaş Bardakçı’nın öyküsü bu... Kitabın yazarı, Ulaş Bardakçı’yı araştırırken önceliği yaz tatillerini geçtiği ve nüfusa kayıtlı olduğu Hacı Bektaş’ın Akçataş (Topayın) köyüne giderek amcası Kazım Bardakçı, yengesi Düriye Ana ve kuzenleri ile, olayların diğer tanıklarını bularak onlarla söyleşiler yapar. Döneme ait dergi, gazete ve kitapları tarayarak alıntılar yapar. Dönemin soruşturma dosyaları ve mahkeme tutanaklarını tarar... Yıllar sonra Ulaş Bardakçı’nın ailesiyle buluşan Lale Arıkdal, nasıl yakalandı, neler konuştular? Bu soruların cevabını bulacaksınız bu kitapta...
KÜNYE: Ulaş Yoldaş, Musa Kaplan, Ayrıntı Yayınları, 2023, 176 sayfa.
ŞİDDETİN TARİHİ - ÉDOUARD LOUIS
2012, Paris. Édouard Louis arkadaşlarıyla yediği Noel yemeğinden sonra gece yarısı evine dönerken, yolda tanıştığı bir adamın ısrarına dayanamayıp onu evine davet eder. Reda ona çocukluğunu ve babasının Cezayir’den kaçarak nasıl Fransa’ya geldiğini anlatır. Gecenin geri kalanını sohbet ederek, gülerek geçirirler. Fakat bir süre sonra işler değişir: Reda bir anda tarifsiz bir şiddetin failine dönüşürken, Édouard’ın payına düşense seçmediği bir hikâyenin kurbanı, seçmediği bir acının taşıyıcısı olmaktır. Şiddetin Tarihi, o gece yaşananların izini sürerken, şiddetin kökenlerini, doğasını ve onu tırmandıran dinamikleri, göçmenlik, ırkçılık, eril şiddet ve travma üzerinden anlamlandırmaya çalışan bir araştırmaya girişiyor.
KÜNYE: Şiddetin Tarihi, Édouard Louis, çeviren: Ayberk Erkay, Can Yayınları, 2023, 184 sayfa.
J.P. SARTRE İLE SÖYLEŞİLER: AĞUSTOS-EYLÜL 1947 – SIMONE DE BEAUVOIR
1974 yazında Roma’da, sonbaharda Paris’te gerçekleştirilen bu söyleşilerde Simone de Beauvoir soruyor, Jean-Paul Sartre cevaplıyor.
KÜNYE: J.P. Sartre ile Söyleşiler, Simone de Beauvoir, çeviren: Hasan Can Utku, Everest Yayınları, 2023, 472 sayfa.
BİR BAŞKA DENİZ – CLAUDIO MAGRIS
Saatlerdir güvertede duruyor Enrico, çünkü değişmeyen şeylerden hiç sıkılmıyor. Öncelikle askerden kaçmak için bindiği bu gemide bir çatı katındaki sohbetlerin, okuduklarının, geride kalmış bir dostun anısının üzerine düşünüyor. Gemi Güney Amerika’ya doğru ilerlerken dalgaların boğuk sesi adeta Enrico’nun belleğinin derinlerinde kırılıyor. Kâh gemideki insanlarla sohbet ediyor Enrico, kâh yazacak çok şeyi olmasına rağmen iki kelimeyi bir araya zor getirdiği mektuplar kaleme alıyor, kâh hayvanları önüne katıp çobanlık yapıyor. Bir şekilde, yaşadığı anın sınırlarında kalmayı başarıyor. Çünkü bir arkadaşının ayrılırken ona dediği gibi, şimdiki zamanda var olmayı biliyor Enrico.
Bol ödüllü yazar Claudio Magris “Bir Başka Deniz” kitabında gidişleri, kalamayışları, dönüşleri ve yaşamayı neredeyse imkânsız kılacak bir yaşam sevgisini şiirsel bir dille gözler önüne seriyor.
KÜNYE: Bir Başka Deniz, Claudio Magris, çeviren: İbrahim Yasin Güler, Yapı Kredi Yayınları, 2023, 80 sayfa.
GÜNEŞTEKİ ADAMLAR –GASSAN KANAFANİ
Yolları Basra’daki bir kaçakçının yazıhanesinde kesişen üç Filistinlinin hikâyesi Güneşteki Adamlar. Göğsünü dayadığında sanki yerin kalbini duyacak kadar toprağa bağlı ihtiyar bir köylü, haksızlığa karşı mücadelesi zindanın yolunu gösterdiğinde kaçmaktan başka çaresi kalmayan genç eylemci ve okulu bırakıp gerçek dünyada “pişmek” zorunda kalan toy bir öğrenci. Kuveyt’e varıp, Körfez’in bu zengin ülkesinde çalışıp para kazanmaya başladıklarında yalnızca kendilerinin değil arkalarında bıraktıkları Filistin’in, ailelerinin, sevdiklerinin de talihini değiştirmeyi umuyorlar. Yola koyulduklarında, geride kalan acı hatıraların yanı sıra çölün dayanılmaz sıcağıyla da baş etmek zorundalar. Yolculuk sona erdiğinde Filistin’den, onun acılı tarihinden hiç uzaklaşamadıklarını görüyoruz.
Güneşteki Adamlar, 1963’te yayımlandıktan sonra da yazılmaya devam eden bir metin. Onu aynı zamanda çölde kavrulan, okyanusta boğulan, kamyon kasasında yahut bir uçağın bagajında buz tutan göçmenlerin hikâyesi olarak da okuyuşumuz bundan.
KÜNYE: Güneşteki Adamlar, Gassan Kanafani, çeviren: Mehmet Hakkı Suçin, Metis Yayınları, 2023, 80 sayfa.
MEMELER VE YUMURTALAR – MIEKO KAWAKAMI
Otuz yaşındaki Natsuko, ablası Makiko ve kızı Midoriko… Bir yaz günü Makiko meme büyütme ameliyatı için Osaka’dan Tokyo’ya, yazar olmayı isteyen kardeşi Natsuko’ya gelir. Yanında ergen kızı Midoriko vardır. Büyüme sancıları çeken Midoriko kimseyle konuşmayıp yaşadıklarını günlüğüne yazmaktadır. Onun sessizliği her birini korkuları ve bastırdıkları duygularıyla yüzleşmeye iter. Sekiz yıl sonra, Natsuko kitabı yayımlanmış bir yazardır. Yalnız ve çocuksuz yaşlanmak konusu, kafasını sürekli kurcalar. Bir yandan yeni kitabını yazmaya uğraşırken diğer yandan anne olup olamayacağını tartar.
Japonya’da ve dünyada büyük ses getiren Memeler ve Yumurtalar fakirlik, kadın olmak ve bir çocuğu var etme sorumluluğu üzerine çok çarpıcı bir roman…
KÜNYE: Memeler ve Yumurtalar, Mieko Kawakami, çeviren: Ali Volkan Erdemir, Doğan Kitap, 432 sayfa.
ÖLÜMSÜZLER – CHLOE BENJAMIN
New York’ta dar gelirlilerin yaşadığı bir bölgeden olan dört kardeş, onu görmeye gidenlere ne zaman öleceklerini söyleme yeteneğine sahip bir falcının şehre geldiği haberini alır ve baskıcı annelerinden gizlice kaçıp talihlerini öğrenmeye karar verirler. İlk bakışta basit bir kaçamak gibi duran bu eylem, kardeşlerin hayatını onulmaz şekilde değiştirecek bir dönüm noktası hâline gelecektir.
Ölümsüzler, yaşamın hangi ölçüde seçimlerimize göre çizildiğini sorgulatırken kader inancımıza ve hayatı yaşamaya değer kılanlara dönüp tekrar bakmamızı sağlayan, aileye duyulan sevginin –her ne biçimde olursa olsun– hiçbir zaman kaybolmadığını vurgulayan etkileyici bir roman.
KÜNYE: Ölümsüzler, Chloe Benjamin, çeviren: Filiz Çakır, Kafka Kitap, 2023, 368 sayfa.
TAŞRA ÜNİVERSİTELERİ: AK PARTİ’NİN ARKA KAMPÜSÜ – TUĞBA TEKEREK
Tuğba Tekerek, taşra üniversitelerinin akademik ve sosyal hayatını, amfilerden kampüs camilerine, kafelerden yurtlara, ayrıntılı bir şekilde resmediyor. Taşra Üniversiteleri kitabı, ülke sathına yayılan üniversitelerin, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının “arka kampüsü” olarak işlediğini gösteriyor. Birçok yerde akademisyenlerin “tüm derslerin hocası” olmak zorunda kalması ve öğretimin sistematik biçimde ilahiyatlaşması, bu gidişatın önemli unsurları... Taşra üniversiteleri, istihdam, ihale vs. boyutlarıyla, ekonomi-politik açıdan da geniş bir “havuz” oluşturuyorlar. Her şeye rağmen bir şeyler öğrenme, ufkunu genişletme hevesi taşıyan öğrencilerin, gençlerin sesleri de işitiliyor kitapta. Hevesleri ve akademinin doğasındaki “heyecan, merak, itiraz” ruhunu boğan üniversitelerdeki hayal kırıklıkları...
Saha gözlemlerine, uzun görüşmelere ve sekiz yıllık araştırmaya dayanan, emek ürünü bir çalışma.
KÜNYE: Taşra Üniversiteleri: Ak Parti’nin Arka Kampüsü, Tuğba Tekerek, İletişim Yayınları, 2023, 400 sayfa.
GENÇLERLE BAŞ BAŞA: FELSEFENİN BAHÇESİNDE – YILDIZ SİLİER
Bu kitapta felsefe tarihindeki ünlü filozofların kuramlarının özetleri yok. Bu kitap, felsefenin ana binasına girmeden, bahçesinde dolaşmaya davet ediyor okurları. Hayatımıza değen, bize kendimizle ve dünyayla yüzleşme cesareti veren bir felsefe yapma yordamı geliştirmeye çalışıyor. Nefes alıp veren, aklı yüceltmeyen bir felsefe yapış tarzıyla felsefi bir yaşamı nasıl inşa edebiliriz sorusuna yöneliyor.
Yıldız Silier deneme ve diyaloglardan oluşan metinlerinde hakikati bilmek, felsefenin değeri, belirsizlikle yüzleşmek, özgürlük, yaşam ve ölüm gibi konular üzerinde düşünüyor ve sorular soruyor. Kitabın yaklaşık yarısı ise Yıldız Silier’in Boğaziçi Üniversitesi’ndeki dokuz öğrencisinin bu kitap için yazdığı felsefi diyalog ve öykülerden oluşuyor.
Gençlerle Baş Başa: Felsefenin Bahçesinde, yalnızca genç okurlar için değil, yaşanmaya değer bir hayat sürmek isteyen her yaştan okur için değerli bir yol arkadaşı.
KÜNYE: Gençlerle Baş Başa: Felsefenin Bahçesinde, Yıldız Silier, Yordam Kitap, 2023, 128 sayfa.
BAMBU ÇOOOK YAVAŞ – BENAS BERANTAS
Koşucular bitiş çizgisinde Panda BAMBU’yu bekliyordu. Genellikle günler onun için yavaş geçerdi, tıpkı kendisi gibi… Ancak bu kez, beklenmedik bir şeyle karşılaşmak üzereydi. Peki bu beklenmedik şey ne mi? Şimdi bu sorunun cevabını öğrenmek için kitabın kapağını YAVAAAŞÇA açın.
KÜNYE: Bambu Çoook Yavaş, Benas Berantas, resimleyen: Vilija Kvieskaite, çeviren: Nilay Öztürk, İthaki Çocuk, 2023, 40 sayfa.