Vitrin: Yeni Çıkanlar

Vitrin: Yeni Çıkanlar

Haftanın öne çıkan kitapları arasından sizlere özel bir derleme yaptık. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

Hazırlayan: Deniz Burak Bayrak

DEMOKRATİK SOSYALİZM MODELİNDE SİYASAL KATILIM: TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ (1961-1971) – ERKAN İNAN

Erkan İnan, Demokratik Sosyalizm Modelinde Siyasal Katılım: Türkiye İşçi Partisi adlı çalışmasında “demokratik sosyalizm”i tarihsel örnekler üzerinden ve karşılaştırmalı bir perspektiften incelemekle ve Türkiye İşçi Partisi’nin 1961-1971 arasındaki temel metinlerinde demokratik sosyalizm vurgusunun izini sürmekle kalmıyor, aynı zamanda demokrasinin temel bir unsuru olarak siyasal katılımı ön plana çıkararak 1960’ların TİP’ini katılımcı demokrasi kavramı üzerinden eleştirel bir değerlendirmeye tâbi tutuyor. İnan’ın çalışması bu açılardan hem TİP incelemelerine, hem de genel olarak siyaset bilimi literatürüne katkı teşkil ediyor.

KÜNYE: Demokratik Sosyalizm Modelinde Siyasal Katılım: Türkiye İşçi Partisi (1961-1971), Erkan İnan, Urzeni Yayıncılık, 2022, 324 sayfa.

GAİP – MAHİR ÜNSAL ERİŞ

Bir trafik kazasında hafızanızı kaybetmek, sizin için yepyeni bir hayat ihtimalinin kapısını aralar mı? Babalar ve oğulları arasındaki ezel ebed gerginliklerden bir huzur ihtimali çıkar mı? Tüm bunların kayıp Barnabas İncili’yle alakası ne peki?Mahir Ünsal Eriş, Gaip’te aileden memlekete, hafızadan siyasete köprüler kurarak ilerliyor. Kötülüğün doğasına dokunurken alışıldık kalıpları bir kenara bırakıyor. Değerlerimize ihanet etmek ağır bir yük de, hatırlanması gerekenleri unutmak başka bir ihanet değil mi? Merakımıza bir fener gibi sarılırsak belki de yolu bulabiliriz…

KÜNYE: Gaip, Mahir Ünsal Eriş, Mundi, 2022, 248 sayfa.

YIKILMIŞ KADIN – SIMONE DE BEAUVOIR

Simone de Beauvoir, Yıkılmış Kadın’da çiftlerin başına gelen ve ilk kurbanın her zaman kadın olduğu içinden çıkılmaz durumların portresini çiziyor. İlk olarak 1967’de yayımlanan bu kitap, üç uzun öyküden oluşuyor: İlki yaşlanma sürecine, ikincisi yalnızlığa, üçüncüsü ise sevilen birinin artan kayıtsızlığına odaklanıyor. Varoluşsal bir kriz yaşayan 40 ila 60 yaşlarında üç kadın, hayal kırıklıkları, öfkeleri, yalnızlıkları ya da eşlerinin sadakatsizliği karşısında yaşadıkları acıları anlatıyorlar. Birinin hikâyesinde, diğerinin günlüğünde, ötekinin monoloğunda, hep aynı şeyi vurguluyor Simone de Beauvoir: Hayatlarını yeniden kurmaya çalışan kadının zarif ve tutkulu mücadelesi.

KÜNYE: Yıkılmış Kadın, Simone de Beauvoir, çeviren: Gizem Şakar, Everest Yayınları, 2022, 236 sayfa.

DEFİNE – MEHMET RAUF

Edebiyatımızın ilk psikolojik romanı kabul edilen Eylül’ün yazarı Mehmet Rauf’un kendisiyle özdeşleşen tarzından farklı bir yola saparak serüven ve gizem hissini önde tuttuğu, kitabın devamı sayılan Kan Damlası ile beraber polisiye türünde kaleme aldığı tek eseri olan Define 1927 yılında yayımlanmıştı.

Sıkı bir polisiye okuru olan, Erzurum Hastanesi Başhekimi Şakir Feyzi’nin hastalarından Hacı Hanım, zamanında çalıştığı konaktaki Paşa’nın ona bir kitap verdiğini ve bu kitabın içinde büyük bir hazinenin yerinin saklı olduğunu söyler. Hacı Hanım yaşı nedeniyle defineyi bulamayacağından bu sırrı Şakir Feyzi’ye emanet etmek istiyordur. Büyük bir servetin heyecanına kapılan Şakir Feyzi, Fuzulî Divanı’nın sayfalarında başlayan bu yolculukta, yalnızca okuduğu kitaplarda gördüğü türden bir maceranın içinde bulacaktır kendini.

Mehmet Rauf’un bir gizemi çözmenin coşkusunu, paranın akıl çelici kuvvetini anlattığı Define Türk polisiyesinin en sürükleyici yapıtlarından birisi.

KÜNYE: Define, Mehmet Rauf, İthaki Yayınları, 2022, 244 sayfa.

HAYVAN HÜKÜMRANLIĞI – JEAN-BAPTISTE DEL AMO

Fransa’nın güneybatısında sıradan bir köy. Küçük bir arazi parçasıyla başlayıp giderek işi büyüten mütevazı bir köylü ailesi. Ve doğum, büyüme, ölüm döngüsü içinde her gün yüzlerce domuzun çalkalandığı büyük bir endüstriyel domuz çiftliği. İnsanın hayvan ve doğayla ilişkisine ürpertici, rahatsız edici bir yorum getiren Del Amo, modernitenin mirasına esaslı bir eleştiri yöneltiyor. Hayvan Hükümranlığı, modern gıda üretiminin insanı acıya –sadece hayvanların çektiği acıya değil, başka insanların ıstırabına da– nasıl duyarsızlaştırdığını çarpıcı bir biçimde gösterirken insanın doğayı fethetme takıntısını, şiddetin nesilden nesle aktarılışını da gözler önüne seren ürpertici bir roman.

KÜNYE: Hayvan Hükümranlığı, Jean Baptiste Del Amo, çeviren: Şule Çiltaş, Can Yayınları, 2022, 392 sayfa.

HAYAT, ÖLÜM, AŞK VE ADALET – KOLEKTİF

Didem Yazıcı ve Peter Sit küratörlüğünde Yapı Kredi Kültür Sanat tarafından 15 Eylül 2022 – 2 Ocak 2023 tarihleri arasında düzenlenen “Hayat, Ölüm, Aşk ve Adalet” sergisindeki eserleri ve küratöryel yaklaşımı derinlemesine inceleme şansı sunan bu kitap, güncel sanatın açtığı tartışmalara yeni yaklaşımlarla bakıyor. Kitapta Didem Yazıcı’nın metinlerine Banu Karaca’nın makalesi eşlik ediyor.

Hayat, Ölüm, Aşk ve Adalet, bu dört kavramın hayatımızdaki köklü yeri üzerine düşünmek isteyenlere…

KÜNYE: Hayat, Ölüm, Aşk ve Adalet, Kolektif, çeviren: Selay Sarı, Emre Türkölmez, Yapı Kredi Yayınları, 2022, 136 sayfa.

GLADYATÖRLER – ARTHUR KOESTLER

Gladyatörler, Roma İmparatorluğu’nda eşitlik ve özgürlük arayan isyancıların Spartacus liderliğindeki efsanevi hikâyesini anlatıyor.
Arthur Koestler Gladyatörler’de geleneksel değerlerin çöküşü, ekonomik bozukluklar, işsizlik, yolsuzluk ve yozlaşmış bir yönetici sınıf yüzünden büyük karmaşa içindeki Roma İmparatorluğu’nda yaşanan bir ayaklanmayı ele alıyor: 70 gladyatörün başlattığı isyanın kısa süre içinde 100 bin kişilik bir halk hareketine dönüşerek İtalya’nın önemli kısmında hâkimiyet kurmasını; isyanın lideri Spartacus’ün bir “ütopya”yı, “Güneş Devleti”ni arayışını çarpıcı ve ustalıklı biçimde aktarıyor.

Devrimlerin doğasını ve başarısız olma nedenlerini incelemenin yanı sıra siyasi ahlâk meselesini de temel alan, Türkçede daha önce Spartacus adıyla yayımlanan Gladyatörler düşündürücü, sürükleyici, epik bir eser.

KÜNYE: Gladyatörler, Arthur Koestler, çeviren: Şahika Tokel, İletişim Yayınları, 2022, 340 sayfa.

DÜNYANIN DİBİ OTELİ – MEHVEŞ EVİN

Hayatımıza bugünkü gibi devam edersek, 2050’de iklim krizi hangi boyutlara varabilir? Dünya ve Türkiye, küresel ısınma nedeniyle hangi zorluklarla karşı karşıya kalacak? Çok uzak olmayan gelecekte neleri konuşacağız, nasıl yaşayacağız?

Gazeteci-yazar Mehveş Evin’in, Kısadalga.net’te bir podcast serisi olarak kurguladığı distopik öykü “2050-Gelecekte Bir Yolculuk” Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin, 2021 yılında “En İyi Haber Podcast”i ödülünü aldı. Evin’in bu seriden yola çıkarak yazdığı Dünyanın Dibi Oteli her ne kadar “kurgusal” bir hikâye olsa da gelecekte yaşanacak olan gerçeğe, “geçmişten” yazılmış bir mektup gibi.

KÜNYE: Dünyanın Dibi Oteli, Mehveş Evin, Kara Karga Yayınları, 2022, 120 sayfa.

BAYAN MOLLİ GÖRGÜ OKULU – JAMES MACLAINE

Algernon ile tanış. Bu küçük rakunun çevresine terbiyeli davrandığı hiç görülmemişti…

Ama bir gün tesadüfen karşısına Bayan Molli Görgü Okulu çıktı ve hayatı değişti.

Bayan Molli’den aldığı dersleri izle, Dikkatle Dinleme Laboratuvarı’nda çevresine önem vermeyi nasıl öğrendiğini, Güzel Dil Kütüphanesi’nde neler keşfettiğini, Terbiye Yemekhanesi’nde sofra terbiyesinin değerini nasıl anladığını, en sonunda da Sportmenlik Günü’nde nasıl başarılı olduğunu gör.

 KÜNYE: Bayan Molli Görgü Okulu, James Maclaine, çeviren: Ali Berktay, resimleyen: Rosie Reeve, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2022, 32 sayfa.

SENİN EVİN BENİM EVİN – MARIANNE DUBUC

Pek çok detayla süslenmiş sayfaların her birinde ayrı bir macera, farklı bir ev...

Bisküvi Sokak, 3 Numara’da Küçük Tavşan’ın doğum günü kutlanacak. Tüm komşular davetli. Kirpi Ailesi, Tilki Ailesi, herkes muhteşem bir gün yaşamaya hazırlanıyor. Nezle olan Bay Ayı bile!

Birbirinden başarılı resimli kitaplarıyla öne çıkan Marianne Dubuc, bizleri hareketli bir apartmanın birbirinden renkli sakinleriyle tanışmaya davet ediyor. Doğum günü heyecanına kapılmış Küçük Tavşan, ona yardımcı olmaya çalışan kız kardeşi Küçük Lili ve doğum günü partisine davetli olan herkes tatlı bir telaş içinde. Akşama hepsi Tavşan Ailesi’nin evinde toplanacak, biz de sayfalardaki detaylarla dolu resimler sayesinde tüm hazırlıkları takip edebileceğiz.

Senin Evin Benim Evim, birbirinden sıcak evlere konuk olmamızı sağlayacak kocaman bir davetiye. Sayısız ayrıntıyla bezenmiş resimleri, okurlara aynı anda birçok yaşantıyı izleme fırsatı sunuyor.

KÜNYE: Senin Evin Benim Evim, Marianne Dubuc, çeviren: Şirin Etik, Redhouse Kidz Yayınları, 2022, 28 sayfa.

DAHA FAZLA