Vitrin: Yeni Çıkanlar

Vitrin: Yeni Çıkanlar

Haftanın öne çıkan kitapları arasından sizlere özel bir derleme yaptık. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

Hazırlayan: Deniz Burak Bayrak

DİNLEYİN SİZE BİR ŞEY SÖYLÜYORUM – GÜRAY ÖZ

Kelebek
Geçemedi tel örgüyü
Hoyrat muhafızı
Öyle duruyor gökyüzünde

Bir kül halinde duruyor
Hercai menekşe bir renk halinde
Sonunda inecek
Yeşilin içine kuşların arasına

"Okşayacak" deniz'in dedesi
Kelebeği
"Yanacak elleri"

 (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Dinleyin Size Bir Şey Söylüyorum, Güray Öz, Kırmızı Kedi Yayınları, 2022, 96 sayfa.

ONLARI BEN ÖLDÜRDÜM – SUAT DERVİŞ

Suat Derviş bu kitapta yer alan roman ve öyküleriyle bizi yeniden esrarlı, tekinsiz bir dünyada dolaştırıyor. Daha önce Kara Kitap adlı derlemede yer alan “Buhran Gecesi”, “Ne Bir Ses Ne Bir Nefes” ve “Fatma’nın Günahı”ndaki gibi, burada da aşk uğruna işlenen cinayetler, şeytana uyanlar, kâbusla gerçeği birbirine karıştıranlar, karanlık geceler, puslu mezarlıklar, lanetli mumyalar, en gizli, en mahrem günahlar var.

Bu derlemede yer alan “Onları Ben Öldürdüm”, “Mumya”, “... Hikâyesi” ve “Bakışlar” 1929-33 yılları arasında kaleme alınmış, Türk edebiyatında korku türünün öncü eserleri. Bu metinlerde insan kalbinin ve ruhunun en karanlık, en bilinmez dehlizleri var. Kıskançlık, nefret, pişmanlık gibi duyguların insanları nasıl birer canavara dönüştürdüğünü anlatıyor Suat Derviş. Karakterlerini baştan çıkaran, onları birer deliye, katile çeviren şeytanlar, habis ruhlar, kalplerinin muammalarında saklanıyorlar.

KÜNYE: Onları Ben Öldürdüm, Suat Derviş, İthaki Yayınları, 2022, 224 sayfa.

SOSYALİZMİN VE SOSYAL MÜCADELELERİN TARİHİ – MAX BEER

Max Beer şöyle diyor: “Hegel de Marx da çelişkilerin çarpışmasının ve karşıtlıkların vurgulanmasının hayatın ve evrensel bütün güçlerin gelişiminde, ilerlemesinde en etkin araçlar olduğu görüşündeler. Marx, en önemli sosyal gelişimlerin çelişen çıkarlara dayalı sınıf mücadelesinin sonucunda oluştuğuna inanıyor.” Ustasının bu görüşünden aldığı ilhamla Max Beer, sosyal mücadelelerle ilgili bulabildiği her şeyi bir araya getirerek ortaya bir tarih çalışması koydu. Elinizdeki ilginç ve kullanışlı çalışma ortaya çıktı. Yazarın, marksist tarih görüşünü yeterli ve ulaşılabilir şekilde okuyucuyla buluşturmak amacıyla ortaya koyduğu eseri yayımlandığı zaman da oldukça ilgi gördü. İlk Çağ’dan 20. yüzyılın başına sosyal mücadelerin tarihini anlatan eser yayımlandığı dönem kapsamlı bir sosyalizm ve sosyal mücadeleler tarihi çalışmasının eksikliğini giderdi. Pek çok marksist tarih çalışmasının yapılmasına öncü oldu. Günümüzde hala tarihsel süreçlerin anlaşılır ve iyi hazırlanmış bir derlemesi olarak okuyuculara tarihsel bakış açısını sunuyor.

KÜNYE: Sosyalizmin ve Sosyal Mücadelelerin Tarihi, Max Beer, Doruk Yayınları, çeviren: Galip Üstün, 2022, 608 sayfa.

DÜNYA DEVRİMİNİN GEZGİNLERİ: KOMÜNİST ENTERNASYONAL’İN BİR GLOBAL TARİHİ – BRIGITTE STUDER

Dünya Devriminin Gezginleri, bir yandan, Komünist Enternasyonal’in (Komintern) bellibaşlı “harekâtlarının” hikâyesini anlatıyor: Bakü ve Taşkent üzerinden devrimi Doğu’ya taşıma girişimi; uzun süren Çin devrimi girişimi; İspanya iç savaşı... Bu süreçte, Komintern’in anti- emperyalist “görevinin” nasıl serpildiğini de gösteriyor.
Kitabın bir başka kesitinde, Komintern’in ördüğü ulus-aşırı ağların ve bu ağ örgüsü içinde Avrupa’da düğüm noktası işlevi gören metropollerdeki deneyimlerin hikâyesi yer alıyor. Kitap bu hikâyelerin içinden, Komintern görevlilerinin hayat tarzına, profillerine ve bu arada o zamanlar bir “mesele” olmayan toplumsal cinsiyet ayrımlarına eğiliyor. Arka planda, uluslararası komünist hareketin ufkunu karartan bürokratikleşme ve dogmatikleşme eğiliminin pekişmesini izliyoruz.

Brigitte Studer, sürekli illegal koşullarda, “toplanmış bavullarla” yaşayan bir kuşağın portreleriyle, bir tür Komintern etnografisi ortaya koyuyor.

KÜNYE: Dünya Devriminin Gezginleri: Komünist Enternasyonal’in Bir Global Tarihi, Brigitte Studer, çeviren: Tanıl Bora, İletişim Yayınları, 2022, 448 sayfa.

GO USTASI – YASUNARI KAWABATA

Go oyununun geleneğine göre oyuncu ölüm döşeğindeki babasının yüzünü göremeyecek bile olsa, kendisi Go masasına devrilecek kadar hasta bile olsa, müsabaka gününe sadık kalmak zorundaydı.Go, kurallarını anlaması basit, ustalaşması bir ömür süren bir oyundur. Siyah ve Beyaz taşların bir tahta üzerinde birbirini kuşatmaya çalıştığı bu strateji oyunu, Japon ruhunun ve düşünce yapısının cevherine sahiptir. Go Ustası, bizi son yaşayan usta Hon’inbo Shusai’nin mağlubiyetsiz hayatının son müsabakasına götürür. Go geleneğinde yetişmiş usta artık yaşlıdır, hastadır; rakibi Otake ise bir makine gibi hızlı, agresif ve randımanlı bir tarza sahiptir. Japonya’nın büyülü manzarasının ortasındaki bir kaplıca otelinde başlayan bu neredeyse alegorik karşılaşma, tam altı ay sürecektir.İki rengin, iki insanın ve iki kuşağın ötesinde bir yere, evrensel bir hakikate göz kırpan Go Ustası, yaşamını sanatına adamış bir adamın yazgısıyla ve tarihteki yeriyle yüzleşmesinin öyküsü.

KÜNYE: Go Ustası, Yasunari Kawabata, çeviren: Habibe Salğar, Can Yayınları, 2022, 184 sayfa.

KRİSTAL BAHÇE – GÜRSEL KORAT

Gürsel Korat Kristal Bahçe’de, edebiyatın yazarından yayıncısına, tarihçisinden okuruna dek tüm “taraflarına” ve kavramlarına incelikle, sözünü sakınmadan dokunuyor. Kendisini de bir yazar olarak merceğe koyan Gürsel Korat yeni maddeler ve monogramlarla zenginleştirilmiş bu basımda yine o “kristal bahçede” özenli adımlarla dolaşıyor.
Stendhal, Kırmızı ve Siyah’ta, Saint Real’in: “Bir roman yol boyunca dolaştırılan aynadır,” sözünü anar; bu, klasik roman tanımıdır. Ben günümüz romanını kırık bir aynaya benzetiyorum, buna yapılan eleştiriyi de. Yol boyunca gezdiğimiz doğrudur, ancak yol boyunca dolaştırdığımız ayna kırılmıştır, etrafta kırık cam parçaları ve kristaller vardır. Olaylar bu kez her kırık parçada ayrı ayrı yinelenir, bu parçalara toptan bakınca da gerçeği biçim değiştirmiş, farklılaşmış halde görürüz. Stendhal’den yola çıkarak naziremi yazabilirim artık: “Roman, toplumun, insanların ve düşlerin içinde gezindiği kırık bir aynadır.”

KÜNYE: Kristal Bahçe, Gürsel Korat, Everest Yayınları, 2022, 232 sayfa.

BÖYLE KÜÇÜK ŞEYLER – CLAIRE KEEGAN

Bill Furlong, babasının kim olduğunu bilmeden büyüyen, karısıyla birlikte beş kızını borç harca batmadan okutup büyütmeye çalışan bir odun ve kömür tüccarıdır. Hayatın ağır yükü altında zaman zaman ezilse de Bill etrafında gördüğü meseleleri içten içe dert edinir. O yılın Noel’i yaklaşırken de kafalarını kaldıracak vakitleri yoktur; fakat Bill bir sabah manastıra siparişleri götürdüğünde, kömürlüğe kapatılmış bir genç kıza rastlar. Bu karşılaşma sadece ikisinin değil, belki de tüm kasaba halkının kaderini değiştirecektir.

Ülkesinin toplumsal ve siyasi geçmişine, sıradan insanların hikâyelerine yine “küçük şeyler” üzerinden dupduru bir dille ayna tutan Claire Keegan’ın son romanı Böyle Küçük Şeyler, Umay Öze’nin çevirisiyle…

KÜNYE: Böyle Küçük Şeyler, Claire Keegan, çeviren: Umay Öze, Jaguar Kitap, 2022, 88 sayfa.

ÇAĞDAŞ SANATIN SAHTEKÂRLIĞI - AVELİNA LÉSPER

Çekincesiz ve samimi üslubuyla dikkat çeken Avelina Lésper, Çağdaş Sanatın Sahtekârlığı’nda çağdaş sanat ideolojisinin “sorgulanamayan” dogmalarını irdeliyor ve şu “zor” soruya yanıt arıyor: Yoksa çağdaş sanat bir kandırmacadan mı ibaret?

KÜNYE: Çağdaş Sanatın Sahtekârlığı, Avelina Lésper, çeviren: Emrah İmre, Tellekt, 2022, 56 sayfa.

MOR MASALLAR – KOLEKTİF

Bir varmış bir yokmuş, mor masallarda eşitlik çokmuş. Kızlar ülkeleri yönetmiş, koca koca canavarları yenmiş. Oğlanlar artık güçlü görünmek zorunda değilmiş, ortada ne kurtarılacak bir prenses ne de alt edilecek bir cadı varmış. Çocuklar evlendirilmemiş, oyun oynayıp doyasıya gülmüş. Mor masalların sihri dayanışmadan geçmiş.

Asıl güç; ayrımcılara karşı kız oğlan demeden, birlikte el ele yürümekmiş.

KÜNYE: Mor Masallar, derleyenler: Elif Çelebi, Gülay Pamuk, Nevzat Süer Sezgin, resimleyen: Beste Örge Sağlam, Yakın Kitabevi, 2022, 132 sayfa.

YUNUS: BİR HAYALPERESTİN HİKÂYESİ – SERGIO BAMBAREN

Hayat denen bu yolculukta bize yol gösteren kalbimizin sesidir. Hedeflerimize ulaşmak için sadece harekete geçmekle kalmamamız, aynı zamanda hayal kurmamız gerekir! Sadece planlamakla kalmamalı, aynı zamanda inanmalıyız! Yunus cesaretin, kendi korkularımızla, kendi sınırlarımızla mücadele etmenin hikayesi. Bize hayatın gözle göründüğünden daha fazlası olduğunu gösteren, onu ancak kendi kurallarımıza uyarsak keşfedebileceğimizi hatırlatıyor bu kitap. Dünyanın çok sık unutulan gizemlerini ortaya çıkaran bir umut hikayesi sunuyor. Hayallerinizi takip edin, içinizdeki sesi dinleyin ve Daniel Dolphin'in sizi harikalarla dolu bir yolculuğa çıkarmasına izin verin!

KÜNYE: Yunus: Bir Hayalperestin Hikâyesi, Sergio Bambaren, çeviren: Olcay Meriç, Mundi, 2022, 64 sayfa.

DAHA FAZLA