Vitrin: Yeni Çıkanlar
Haftanın öne çıkan kitapları arasından sizlere özel bir derleme yaptık. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.
Hazırlayan: Deniz Burak Bayrak
KAYIP DESTAN’IN İZİNDE: NÂZIM HİKMET, İDEOLOJİ VE YENİDEN YAZMAK – ERKAN IRMAK
“Kayıp Destan’ın İzinde”, Nâzım Hikmet’in en çok ilgi gören eseri Kuvâyi Milliye’nin Memleketimden İnsan Manzaraları’na uzanan yolculuğunu anlatıyor. Erkan Irmak kitabında bu iki eserin yazılış ve yayımlanma süreçlerini, Türkiye’deki rejim ve tarih anlayışıyla ilişkilerini, okur tarafından alımlanışlarını ve tür olarak konumlarını tartışıyor ve iki eseri karşılaştırarak Kuvâyi Milliye’nin Memleketimden İnsan Manzaraları içinde nasıl yeniden yazıldığını ve bu yeniden yazılmanın ne anlama geldiğini sorguluyor. Irmak, bu süreci, Nâzım Hikmet’in yaşamını, eserleriyle olan ilişkisini ve eserlerini yazmasında etkili olan Türkiye’nin tarihsel koşullarını da içeren canlı, zengin bir anlatımda sunuyor. Kitap, Nâzım Hikmet’in yazarlığına odaklanan edebi çalışmalar alanındaki eksikliği gidermek yönünde önemli bir adım niteliği de taşıyor.
KÜNYE: Kayıp Destan’ın İzinde: Nâzım Hikmet, İdeoloji ve Yeniden Yazmak, Erkan Irmak, Yapı Kredi Yayınları, 2022, 240 sayfa.
SARTRE’A MEKTUPLAR I (1930-1939) – SIMONE DE BEAUVOIR
Simone de Beauvoir, 1983’te Jean-Paul Sartre’ın ona göndermiş olduğu mektupları yayımlatmış, fakat kendisinin ona yazdıklarını gün ışığına çıkarmaya niyeti olmadığını belli etmişti. Soran dostlarına, bunların ancak ölümünden sonra, bulunursa belki basılabileceğini söylemişti.
Söz konusu mektupları kızı Sylvie Le Bon de Beauvoir, onun vefatının hemen ardından, Kasım 1986’da bir dolabın dibinde buldu. Bu kitapta, “Mösyö Sartre”a hitaben yazılmış, çoğu zarfların içinde katlanmış halde bekleyen mektuplardan 1930-1939 yıllarına ait yüz kırkı bir araya geliyor. Simone de Beauvoir, en eski hayallerinden birinin, tüm varlığının devasa bir kayıt cihazıyla kaydedilip bir yerlerde saklanması olduğunu sık sık söylerdi. Onun sesini, en kırılgan ve en güçlü tonlamalarıyla duymamızı sağlayan Sartre’a Mektuplar, Simone de Beauvoir’ın iç dünyasını tüm çıplaklığıyla ortaya koyarken, hiçbir konuda konuşmaktan çekinmeyen büyük bir 20. yüzyıl entelektüelinin sesini ve düşünsel evrenini de bugüne taşıyor.
KÜNYE: Sartre’a Mektuplar I (1930-1939), Simone de Beauvoir, çeviren: Damla Kellecioğlu, Everest Yayınları, 2022, 452 sayfa.
O ÖYLE OLMADI – ERCAN Y YILMAZ
Zihin bir kara kutu mudur? Yazarın zihni hep uyanık mıdır? Gerçekle kurmaca ne kadar birdir? Sır denilen, bir gün açığa çıkan mıdır? Ercan y Yılmaz, soruları bir bir yanıtlıyor romanında. Yaşam ve yazma eylemi arasındaki sınırı kaldırırken, hafızayı da sorguya çekiyor. Unutmak ve hatırlamak istememek; ikisi aynı olamaz. O Öyle Olmadı, bütün renklerin beyaz olduğu bir coğrafyada, yitirişin değil, hiç sahip olamayışın romanı; Bünyamin’in, Meçhul’ün Asal’ın ve Ercan’ın, dostlukla tamamlanma hikâyesi. Anlatılanlar ne kadarı doğru bilinmez. Belki de o öyle olmadı.
KÜNYE: O Öyle Olmadı, Ercan Y Yılmaz, İthaki Yayınları, 2022, 256 sayfa.
BAY W.H.’NİN PORTRESİ – OSCAR WILDE
Wilde’ın edebî bir gizemin perdelerini araladığı bu eseri, aynı zamanda dönemin eşcinselliğe dayalı katı önyargılarına da cüretkâr bir meydan okuma niteliğindedir. Shakespeare’in Soneler’ini ithaf ettiği gizemli W.H.’nin kim olduğu yüzyıllardır edebiyat çevrelerinin epeyce kafa yorduğu bir konudur. Wilde’sa ortaya atılan sayısız teoriden edebiyat eleştirmeni Thomas Tyrwhitt’inkini, skandal etkisi yaratan romanına konu alır. W.H.’nin Willie Hughes adlı genç bir aktör olduğu ve Shakespeare’in bu genç adama âşık olduğu teorisine kafayı takıp araştırmaya koyulan başkarakter Erskine, araştırmaları sırasında kendi cinsel kimliğini de ister istemez mercek altına alır.
KÜNYE: Bay W.H.’nin Portresi, Oscar Wilde, çeviren: Kaya Genç, Can Yayınları, 2022, 112 sayfa.
TÜRKİYE’NİN MİLLİ GÜVENLİK DEVLETİ: KÖKENİ, GELİŞİMİ, DÖNÜŞÜMÜ – ZEYNEP ŞARLAK
Ulus-devletlerin kurumsallaşmasıyla beraber “milli güvenlik” diye adlandırılan ve hiçbir zaman yalnızca dış politikanın konusu olmamış siyasi ajanda, hem siyaset biliminde hem de uluslararası ilişkiler disiplinlerinde en önemli tartışma başlıklarından birisi olmuştur. Türkiye’nin Milli Güvenlik Devleti’nde Zeynep Şarlak, “milli güvenlik devleti” kavramını, bilhassa karşılaştırmalı siyaset bilimi perspektifini kullanarak, Türkiye’de Soğuk Savaş döneminden itibaren tedricen tesis edilmiş bir rejimi tanımlamak üzere ele alıyor ve Soğuk Savaş döneminden itibaren Türkiye tarihine bu kavram üzerinden bakmayı öneriyor. Milli güvenlik devletinin özellikle iç siyaseti tasarlayıcı ve düzenleyici boyutuyla ilgilenen çalışma, asker-sivil ilişkileri, sosyal ve siyasi haklara dair kırmızı çizgiler, iç düşmanlar, güvenlik aygıtlarının tesisi gibi başlıklar üzerinden bugünün siyasi rejimi üzerine de yeniden düşünmeye davet ediyor. Gündelik hayata da ziyadesiyle sirayet etmiş siyasi paranoya ve korkuların temellerini aramaya girişiyor.
KÜNYE: Türkiye’nin Milli Güvenlik Devleti: Kökeni, Gelişimi, Dönüşümü, Zeynep Şarlak, İletişim Yayınları, 2022, 368 sayfa.
KÜLTÜR, SANAT VE TOPLUMSAL DÖNÜŞÜMLER – TAHİR ABACI
Toplumsal dönüşümlerin kültür ve sanat pratiğine yansımaları, hegemonya karşısında sanatçının konumu, gerçekçilik tartışmaları, postyapısalcı ve postmodernist düşünürlerin sunuluş biçimlerine ve tezlerindeki tartışmalı yönlerine itirazlar, Türkiye’deki toplumsal dönüşümler ve resmi ideolojinin çift başlı niteliği, ulusallık sorunu, “Türkçe Edebiyat” tartışmasındaki şovenist yaklaşımların eleştirisi, Nâzım Hikmet, Tanpınar ve Kemal Tahir’in toplumsal dönüşümlere odaklı yapıtlarına ilişkin çözümlemeler… Tahir Abacı’dan net ve duru bir bakış açısıyla yirmi yazılık bir toplam…
KÜNYE: Kültür, Sanat ve Toplumsal Dönüşümler, Tahir Abacı, Sözcükler, 2022, 344 sayfa.
MİSTİSİZM VE MANTIK – M. BERTRAND RUSSELL
Çağımızın önemli mantıkçı filozoflarından olan Bertrand Russell, serbest ticareti ve emperyalizm karşıtlığını desteklemiş, savaş karşıtlığı dolayısıyla I. Dünya Savaşı esnasında hapishanede kalmıştır. İnsan Haklarını ve düşünce özgürlüğünü savunduğu çalışmaları dolayısıyla 1950 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmüştür. Mantık, matematik, dilbilim, bilgisayar teknolojisi, toplumsal eleştiri ve felsefe alanında çalışmalar yapmıştır. Yazar, Mistisizm ve Mantık isimli eserinde; mistik düşünce, mantık ve inanış çatışmasının bilimsel analizini ve matematik eğitiminin yöntemlerini ortaya koymuştur. Mistisizm’in öznel, bilimin ise nesnel olduğunu dile getirir. Bu çalışmada Russell, felsefi düşünce ile bilimsel düşünce arasında köprü kurmaktadır.
KÜNYE: Mistisizm ve Mantık, M. Bertrand Russell, derleyen: Funda Şirinoğlu, Dorlion Yayınevi, 2022, 64 sayfa.
ÇOCUKLAR VE GIDA GÜVENLİĞİ – BÜLENT ŞIK
İyi bir hayat herkesin ama öncelikle çocukların hakkı. Çocuklar için bunu yapmaya, çaba göstermeye değer. Çünkü çocuklar korunması ve özen gösterilmesi gereken ortak varlığımız... Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak ile çocuklara daha iyi bir dünya bırakmak aslında aynı şeyler. Çocuk sağlığını korumak sadece kendi çocuklarımızı değil, tüm çocukları korumakla ilgili bir şey.
Bu kitap, annelere, babalara, eğitimcilere, gazetecilere, medya çalışanlarına, gıda ve çevre sorunlarına duyarlı herkese sesleniyor. Çocukları, çocukların sağlıklı beslenmesini gıda güvenliği çalışmalarının odak noktasına koyuyor. Evimizde, mutfağımızda gıda güvenliğini nasıl sağlayabileceğimiz sorusuna çeşitli meseleler üzerinden yanıtlar veriyor. Amacımız, sorunlar kadar çözümlere de değinerek gıda güvenliği hakkında temel bir bakış açısına sahip olmamızı sağlamak.
KÜNYE: Çocuklar ve Gıda Güvenliği: Anne ve Babalar İçin Bir Rehber, Bülent Şık, Doğan Kitap, 2022, 248 sayfa.
KARGOCU KOZİ – GÜLŞEN MANİSALI
Sabahın ilk saatleri, Kargocu Kozi’nin işi başından aşkın. Bir sürü paket onu bekliyor ama hiç sorun değil! Çünkü Kozi işini çok seviyor. Yağmur çamur dinlemeden evden eve yürür, dükkândan dükkâna taşır, çevikliğiyle paketleri hep doğru yere ulaştırır. Ancak yağmurlu bir sabah adres listesi ıslanınca, işler biraz karışır. Sizce Kozi bu işin içinden çıkabilecek mi?
KÜNYE: Kargocu Kozi, Gülşen Manisalı, resimleyen: Zeynep Özatalay, Mundi, 2022, 36 sayfa.
LINA'NIN SIRRINI NASIL ÇÖZDÜK? BEZELYE ÇORBASI DEDEKTİFLİK TAKIMI – RIEKE PATWARDHAN
Nils ve Evi çok emindir: Tuhaf giden bir şeyler vardır! Dakikliğiyle bilinen Lina, okula geç kalmaya başlamış, dedektiflik takımı buluşmalarına bile katılamamaktır. Azılı rakipleri 2 Soru İşareti Takımı Lina’yı takibe alınca Evi’yle Nils de harekete geçer. Yeni görev bellidir: Lina’yı araştıracaklardır! Yığınla resmi evrak ne içindir? Kâğıtların üzerindeki kırmızı artı işareti ne anlama gelmektedir ve en önemlisi, Lina’nın defterinin arasından düşen fotoğraftaki oğlanın tüm bunlarla ne ilgisi vardır?
Bezelye Çorbası Dedektiflik Takımı, arkadaşlığın zorlu sınavlarından geçip yeniden bir araya gelebilecek midir?
KÜNYE: Lina’nın Sırrını Nasıl Çözdük? Bezelye Çorbası Dedektiflik Takımı, Rieke Patwardhan, çeviren: Semra Pelek, resimleyen: Regina Kehn, Kırmızı Kedi Çocuk, 2022, 152 sayfa.