Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Haftanın yeni çıkan kitapları arasından sizler için bir derleme hazırladık. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

MAYMUN PENÇESİ VE DİĞER ÖYKÜLER - W. W. JACOBS

“‘Maymun Pençesi’, gücünü yas tutan bir ailenin kederinden alan yürek parçalayıcı bir hikâye anlatır ve en sevdiğim korku öykülerinden biridir.” –Nathan Ballingrud

“Maymun Pençesi” öyküsüyle Stephen King ve Ray Bradbury gibi usta yazarları, The X-Files, The Twilight Zone, Buffy the Vampire Slayer gibi popüler kültür eserlerini etkileyen Jacobs, korku edebiyatının mihenk taşlarından biri. Maymun Pençesi ve Diğer Öyküler ise korkunun psikolojik tarafına eğilmesiyle dikkat çeken yazarın, dehşeti doğrudan göstermekten ziyade ürkünçlük ve ürperti odaklı üslubunu yansıttığı öykülerden oluşan bir derleme.

Bu kitapta, dilekleri korkunç bir şekilde yerine getiren büyülü bir maymun pençesini, kardeşlere musallat olan bir hayaleti, kimsenin kalmaya cesaret edemediği bir evde geçirilen bir geceyi, çalıntı bir elmasın sebep olduğu korkunç ölümleri, hortlaklara inanıp inanmamak arasında gidip gelenlerin başlarına gelen tekinsiz olayları, dehşet verici bir sırrın saklandığı bir kuyuyu anlatan, akıl ile batıl arasında gezinen öyküler bulacaksınız.

Ne dilediğine dikkat et!

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Maymun Pençesi ve Diğer Öyküler, Yazar: W. W. Jacobs, Çeviren: Serim As Özdemir, İthaki Yayınları, 2021, 96 Sayfa

SAKİN OLMAK: YAŞLANIRKEN KAZANDIKLARIMIZ - WILHELM SCHMID

Her geçen gün hızlanan hayatlarımızda, bugün artık sakinliğe yer yok. Sükunet modern dünyanın kuralları altında ezilen günlük yaşamımızın kurbanı oldu desek yeridir. Peki sakinlik kavramını, hayatı kolaylaştıran ve zenginleştiren bir kaynak olarak görmek mümkün değil midir?

Wilhelm Schmid, Sakin Olmak’ta işte bu sorunun cevabını tartışıyor. Yaşadığımız çağın hararetli ve telaşlı temposuna kapıldığımızdan beri sükûnet hayatımızdan çekildi. Sakin olmayı kolayca, kendiliğinden başaramıyoruz. Oysa modernlik insanları öylesine savuruyor ki, sükunete duyulan özlem ve ihtiyaç büyüyor. Peki sakinliği nasıl geri kazanabiliriz? Onu bir erdem olarak görmek, hayata bakış açımızı nasıl genişletir? Sükunette pratik bir yaşam yolu bulmak mümkün müdür? Sükunete ermek, ancak yaşlanma sürecinde mi mümkündür? Yaşamla barışık olmak, dengede yaşamak, hayata şükran duygusuyla yaklaşmak, sakinliğin kazanımları olabilir mi?

Mutsuz Olmak ve Aşk adlı kitaplarıyla tanıdığımız felsefeci Wilhelm Schmid, Sakin Olmak’ta hem bireysel hem de toplumsal düzeyde sakinlik kavramını ele alıyor ve onu doygun bir yaşamla ilişkilendiren önemli ipuçları veriyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Sakin Olmak - Yaşlanırken Kazandıklarımız, Yazar: Wilhelm Schmid, Çeviren: Tanıl Bora, İletişim Yayıncılık, 2021, 102 Sayfa

İÇİMDEN İNSANLAR DÜŞÜYOR - DEMET ÖZDEMİR

Gürül gürül bir ses Demet Özdemir’in sesi. Hayat gibi çok renkli, dolaysız ama oyuncu, konforsuz alanlarda, acının olduğu kadar mutluluğun da en yalın haliyle yaşandığının farkında, caddelerden yarı karanlık sokaklara da sapmış, o sokaklarda dolaşmış bir ses. Demet Özdemir, öykünün hayattan beslendiğini, beslenmesi gerektiğini, ışıltılı, gösterişli caddelerin iç sıkıntısından uzak bir melodiyle fısıldıyor kulaklarımıza. Öyküleriyle başka insanlara ve başka hayatlara bir çırpıda karışırken, okur için de bu karışma halini, bakma ya da seyretmenin ötesine geçiriyor. Kimse kimseyi seyretmiyor bu kitapta. Düşen, içimizdeki kuyuya düşüyor, kalan o çığlıkları duysun istiyor yazar.

Öykü kahramanlarının kimi doğduğu coğrafyanın acımasız koşullarının kurbanı, kimi seçmediği yoksul bir hayatın. Kimi gerçeklerin, kimi hayallerinin… Görmezden gelinseler de yanı başımızda tüm gerçeklikleriyle duruyorlar. Kâğıt toplayıcısı Arif, hüthüt kuşunun kılavuzluğunda elini kana bulayan Emrullah, Kıraçtepe’deki yıkıma direnen Yusuf, hayalleri yaşamını sığdırdığı terzi atölyesinin dışına taşan Zerafet, devlet babadan kaçmaya çalışırken horoz olan Mehmet, soğuk bir gecede, sokağa çıkma yasağının ortasında geçmişini aylak ayak seslerinden takip ettiğimiz adam ve diğerleri... Hayatın içinden çıkıp gelen, zaman zaman düşle yoğrulan, Demet Özdemir’in güçlü kaleminden “İçimden İnsanlar Düşüyor”.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: İçimden İnsanlar Düşüyor, Yazar: Demet Özdemir, Nota Bene Yayınları, 2021, 120 Sayfa

İNSAN DENEN GARİP HAYVAN - TURHAN SELÇUK

Turhan Selçuk'tan insan doğasını hicveden karikatürler...

“Turhan Selçuk Seçkisi”, Türkiye'de sözsüz karikatürün öncüsü olan Turhan Selçuk'un mizahını genç nesillere tanıtıyor; büyük ustanın kendi zamanının çok ötesindeki çizgilerine farklı bir bakış imkânı sunuyor.

Üç ciltlik seçki, sanatçının yıllar içinde çeşitli kitaplarda ve mecralarda yayımlanan siyah beyaz karikatürlerini ayrıntılı bir kataloglama ve tematik düzenleme çalışmasının ardından yeniden gün yüzüne çıkarıyor.

İnsan Denen Garip Hayvan, Selçuk'un 1951-2001 yılları arasında Türkiye'nin ve dünyanın seçkin gazete ve dergilerinde kendine yer bulan, bazıları farklı dönem ve mecralarda tekrar tekrar yayımlanarak yankı uyandırmış 86 karikatürünü bir araya getiriyor.

İnsan Denen Garip Hayvan'da, gelmiş geçmiş en “yırtıcı” canlının kendini “daha insan” yapma çabasını çizgilere döken Turhan Selçuk, insan doğasının açgözlü ve şiddete meyilli yapısını incelikle hicvediyor. Kitaptaki seçki kadın-erkek ilişkilerindeki yozlaşmadan kültürün metalaşması ve sanatta yabancılaşmaya, bilim ve teknolojideki gelişmelerin toplumdaki yansımalarından sporun ve özellikle de futbolun siyasetle kesişmesine kadar, insana dair hemen her konuya eğiliyor. Seçki ayrıca plansız göçün körüklediği çarpık kentleşme, doğanın altüst olan dengesi, insanın uzayla imtihanı gibi meseleleri de gündeme alarak elli yıllık dünya düzeninde gerçekte çok az şeyin değiştiğini açığa vuruyor.

Sanat yaşamı boyunca karikatürün ne olduğu ve ne olması gerektiği üstüne kafa yoran Selçuk, toplumsal öngörü yeteneği ve zamanının ötesindeki eserleriyle günümüz okurlarını şaşırtmayı sürdürüyor.

“İnsan Gülen Hayvandır.”

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Turhan Selçuk Seçkisi: İnsan Denen Garip Hayvan, Yazar: Turhan Selçuk, Desen Yayınları, 2021, 88 Sayfa

SEVDALI TUTSAK - JEAN GENET

Jean Genet’ye yaklaşık yirmi yıl süren yazınsal sessizliğini bozduran son kitabı Sevdalı Tutsak’ı sunuyoruz bu kez. Yazarın 70’li yıllarda Filistinlilerin ve siyah Amerikalı devrimcilerin arasında yaşadıklarını anlattığı Sevdalı Tutsak, 1986 yılında yayımlandığında yolunu şaşırmış, yaşlı bir aşırı solcunun yazdığı “terörist” bir metin olarak yuhalansa da, Genet’nin edebiyatçı olarak değerinin bir kez daha teyit edilmesini sağlamıştı. Proust ve Céline’le eş tutulan yazarın ilk dönem yapıtlarının “bütün o kutsal ateşi ve şiiri”nin Sevdalı Tutsak’ta da var olduğuna dikkat çekilmişti. Filistin halkının derin acısında esin bulan, İsrail’in Sabra ve Şatila’daki Filistin kamplarında giriştiği katliamlar karşısında şok geçiren Genet’nin bu yapıtında sanatını, siyasi duruşunu ve insanlığını bir arada buluyoruz. Zira yazar Sevdalı Tutsak’ta 1970-1984 yılları arasında Filistin kamplarında ve Amerika’da Kara Panterler’in yanında yaşadıklarını anlatmakla kalmıyor, edebiyat ve felsefe hakkındaki görüşünü, yaşam anlayışını, gerçek arayışını da büyük bir ironiyle ve bağımsız bir ruhla dile getiriyor. “Gerçeğin içindeki güzelliği arıyorum” diyordu Jean-Paul Sartre’ın azizlik payesi verdiği Genet. Onun için gerçeğin peşinde koşmak belki de tek varoluş nedeniydi. Filistin, politik bir yansımadan çok geçmişi, kendisi ve bir halkla yüzleşme alanıydı. El Fetih’le çıktığı yolculukta gördüğü, hissettiği, yaşadığı her şeyin kendi yaşamında bir karşılığı vardı. İsyan eden halklar çekiyordu Genet’yi. Sevdalı Tutsak, gerçeğe ulaşmak uğruna görünenin altındakini amansızca kurcalayan, Filistin hareketi ve kendisiyle hesaplaşan bir yazarın acıyı, hüznü, ama aynı zamanda umudu da barındıran “entelektüel” çığlığıdır. Genet uzmanı Albert Dichy’nin “hastalığın ve ölümün gölgesinde” yazılmış ve yüzyılın son devrimcilerine ithaf edilmiş anıtsal bir yapıt olarak nitelediği bu kitabın, yazarın en önemli yapıtlarını okurla buluşturmak üzere çıktığımız yolculukta görkemli bir durak olacağı inancındayız.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Sevdalı Tutsak, Yazar: Jean Genet, Ayrıntı Yayınları, 2021, 512 Sayfa

ÇERNOBİL'İN SON ÇOCUKLARI - DENİZ MERT İÇÖZ

Çağımızın en büyük çevre felaketlerinden birini, Çernobil Nükleer Santrali’ndeki patlamayı konu edinen bir kitap bu. Kuşkusuz ki ele alınması zor bir konu. Ama hatalarımızdan ders çıkarmak için onları öğrenmek de, anımsamak da zorunlu…
Nükleer fizikçi Deniz Mert İçöz’ün yazdığı bu öykü, böylesi felaketlerin bir daha yaşanmaması için bir bilinç uyandırmayı amaçlıyor. Döndü İçöz’ün özgün fotoğraflarla birleşen üç boyutlu maketleri, her şeye rağmen umudun hep var olduğunu fısıldıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Çernobil'in Son Çocukları, Yazar: Deniz Mert İçöz, Nesin Yayınevi, 2021, 40 Sayfa

DAHA FAZLA