Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Haftanın yeni çıkan kitapları arasından sizlere özel derledik, keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

SON DÜELLO: ORTAÇAĞ FRANSA'SINDA SUÇ SKANDAL VE DÜELLOYLA YARGININ GERÇEK HİKAYESİ - ERIC JAGER

Adam Driver, Jodie Comer, Matt Damon ve Ben Affleck'li kadrosuyla Ridley Scott'ın aynı adla uyarladığı eser: Son Düello

“Tüm düellolara son veren düello”nun nefes kesen hikâyesi!

İngiltere ile Fransa arasındaki yıkıcı ve uzun Yüz Yıl Savaşları döneminde, 1386 yılında Paris’te büyük bir düello gerçekleşti. Bir tarafta tecavüze uğradığını iddia eden bir leydi ve bu iddianın haklılığı için dövüşecek olan eşi Şövalye Jean de Carrouges, diğer tarafta ise masum olduğunda direten şüpheli Jacques Le Gris. Kralın da aralarında bulunduğu kalabalık bir seyirci kitlesi önünde zırhları, silahları ve iddialarıyla karşı karşıya gelen dövüşçüler ise adalet sisteminde büyük değişikliğe yol açacak bir olayın içinde olduklarından habersizdiler.

Son derece karmaşık bir sosyal düzende adaleti, parlamento ve kral onayıyla girişecekleri ölümüne bir düello yoluyla arayan bu üç karakterin hikâyesi gerçek bir suç anlatısı olmanın yanında ortaçağ Fransa’sında derebeylik sistemi üzerine de özgün bir bakış içeriyor. 

Ortaçağ edebiyatı üzerinde uzman Profesör Eric Jager elyazmaları ve sahadaki titiz araştırmalarına dayanan eseriyle bu son düelloyu, dövüşçüleri ve onları bu noktaya getiren olaylar zincirini eksiksiz bir değerlendirme ve kurguyla okura sunuyor. 

“Bu gerilimli, kanlı hikâye okuru tuzağa düşürüyor… Vahşet ve yüksek seviyede siyasi manevralar, popüler tarihin bu muhteşem parçasına enerji katıyor.”

Kirkus Reviews

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Son Düello: Ortaçağ Fransa'sında Suç Skandal ve Düelloyla Yargının Gerçek Hikayesi, Yazar: Eric Jager, Çevirmen: Uğur Gülsün, İthaki Yayınları, 2021, 264 Sayfa

AİLELER İÇİN OTİZM REHBERİ - CEM GÖKÇEN

“Çocuğuma otizm tanısı kondu. Şimdi ne yapmayalım?”
Otizm, aileler için çoğu zaman uzun soluklu bir yolculuktur. Ailelerin bu yolcuğunda bir rehbere, doğru yönlendirmeler yapacak bir kılavuza ihtiyacı vardır. Aileler İçin Otizm Rehberi adlı kitabımızda ailelere bilimsel verileri, onların anlayabileceği dilde bir rehber olarak sunmak istedik. Sadece tıbbi bilgiler değil, özel eğitim ve diğer alanlarla ilgili bilgiler de verdik. Oldukça geniş bir yazar grubuyla, otizmle ilgili A’dan Z’ye her şeyi anlattık. 
Bu kıymetli eserde otizmin belirtilerini, nedenini, tanısını, tedavi sürecini, evde yapılabilecekleri konuştuk. Otizm ile ilgili olarak ailelerin aklını sıklıkla karıştıran sorulara cevap verdik. Multidisipliner bir ekiple, bilimsel veriler ışığında ailelere rehber olmaya çalıştık. 
Ülkemizde az sayıda benzeri olan bu çalışmanın bir başucu kitabı olacağını umuyoruz.

Prof. Dr. Cem Gökçen ve Doç. Dr. Ümit ışık editörlüğünde, kolayca okunmak üzere hazırlanan bu kitabın hedefi, ailelere biraz olsun yardım etmek, onlara otizm yolcuğunda rehberlik yapmak. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Aileler için Otizm Rehberi, Yazar: Cem Gökçen, Say Yayınları, 2021, 416 Sayfa

SON ŞANS DURAĞI - ÇİĞDEM SEZER

Hayat maçında umut sayısı!
Edebiyatımızın her yaştan okura seslenebilen çok ödüllü şair ve yazarlarından Çiğdem Sezer, kayıplar ve yoksunluklarla büyüyen bir grup gencin hayata tutunma serüvenini dillendiriyor, onların hayat yürüyüşüne sıcak bir dayanışma hikâyesiyle eşlik ediyor. Umutsuzluk bürümüş, ruhu yaralı liseli gençlerin hayatına bir öğretmenin, sporun ve sanatın sihirli dokunuşlarını resmediyor. İnce ayrıntılar, gerçekçi karakterler ve sürpriz patikalarla bezeli roman, gelecek umudunu ve yeni yollar aramanın cesaretini duyumsatıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Son Şans Durağı, Yazar: Çiğdem Sezer, Günışığı Kitaplığı, 2021, 164 Sayfa

MİNNİNA IŞIKLARI KAPATMA - ÖZGE DOĞAR

Kimsin!

Sen… Sen, evet… Bu kitabı elinde tutan… Hayatının rutin işlerle örülü olduğunu düşünen. Kötülükten korkup hayatın kıyısında köşesinde yaşayan. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın derken yılanlarla aynı yatakta yatan. Sen, bakıp da görmeyen, duyup da düşünmeyen, hayatı yiyip içtiklerinin toplamı sanan. Ruhun inceliğini zayıflık, iyileri aciz gören. Kendi özünü sistem içinde eritip kaybeden. Yüzleşmeye hazır mısın?

Sen, kadınlığınla ve erkekliğinle, annenin rahmine düştüğün yalnızlığınla, karanlıktan gelen korkularınla, kocaman adamların kendini bilmez oyunlarıyla, düşler bahçesinde oynarken, masal prensesinin yırtılan eteğiyle…

Peki ya sen, bu romanın neresindesin? Ece, çocukluğunda ailesi tarafından istismara uğramış genç bir kadındır. Adile ile karşılaşması hayatının dönüm noktasını oluşturur. Adile, Ece’yi büyütür, okutur fakat ruhundaki yalnızlığa merhem olamaz.

Bu yalnızlığın çaresi Ece’nin kendisindedir; bunun farkına varması için kendisiyle yüzleşmesi gerekir. Bir gece, geçmişi ve geleceği arasında seçim yapmak zorunda kalır. Bu seçiminde geleceğine yönelir, kendisinden başlayıp topluma uzanan bir savaşı başlatır. Kendisi ve toplum ile… Cinsel kimlik arayışı içinde kadınlığını bulan Ece, kızına kendi bedeninden utanmamayı öğütlüyor.

Özge Doğar, annelik kavramını irdelediği Minnina Işıkları Kapama adlı romanında kadının toplumsal rolünü de sorguluyor.

Minnina! Kendine, topluma, insana, geleceğe, dostluğa, barışa, kardeşliğe ışıklarını kapama…

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Minnina Işıkları Kapatma, Yazar: Özge Doğar, Ayrıntı Yayınları, 2021, 160 Sayfa

HIHICIK - ŞERMİN YAŞAR

“Hıhı.”

“Iı ıh.”

“Ihıhıhıhı….”

“Hı?”

Ah, zavallı Hıhıcık! Onun evinde işte sadece bu sesleri duyabilirsiniz. Çünkü anne babası konuşmayı hiç sevmiyor. Hıhıcık da yalnızca bu iki harfi kullanarak büyüdü. Ta ki okula başlayana dek... Sonra okulda öyle çok kelimeyle karşılaştı ki: güzel kelimelerle, yeni kelimelerle ve bazen kötü kelimelerle de. O artık kelimelerin zengin dünyasında yaşayan mutlu bir çocuktu. Peki ya evdeki sessizliğe ne olacaktı? Sizce?

Edebiyatımızın çok sevilen yazarı Şermin Yaşar içten anlatımı, çocuk dünyasını özgün ve derin kavrayışıyla çocuk edebiyatını özgürleştirmeye devam ediyor. Hıhıcık’ı okuduğunuzda onu hemen tanıyacak; çok ama çok seveceksiniz!

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Hıhıcık, Yazar: Şermin Yaşar, Doğan ve Egmont Yayıncılık, 2021, 40 Sayfa

SİYASAL DÜŞÜNCELERİN TOPLUMSAL TARİHİ SETİ - 3 KİTAP TAKIM - ATEŞ USLU

Uzun yıllarını siyasal düşünce tarihi üzerinde çalışarak ve ders vererek geçiren Doç. Dr. Ateş Uslu’nun on yıllık emeğinin ürünü olan Siyasal Düşüncelerin Toplumsal Tarihi, okurları düşünce tarihinde beş bin yıllık heyecanlı bir yolculuğa çıkarıyor. Uslu, kimisi çoğunlukla “büyük” olarak addedilen, kimisiyse adı pek az kimse tarafından hatırlanan sayısız düşünürü ele aldığı üç ciltlik kapsamlı yapıtta, M.Ö. 3000’den başlıyor ve M.S. 20. yüzyıla kadar siyasal düşüncelerin izini sürüyor. Bunu yaparken yalnızca siyaset felsefesi metinlerini değil, şiir, destan, tiyatro oyunu ve söylev gibi başka pek çok türden metni de irdeliyor.

Siyasal Düşüncelerin Toplumsal Tarihi, her dönemin kendi içinde birtakım değişkenleri olmasıyla birlikte siyasal düşünceler tarihinin büyük bir etkileşimler dizgesi niteliği taşıdığını gösteriyor. Hem siyasal düşünce tarihi ve siyaset felsefesi gibi alanlarda ders alan öğrenciler hem de insanlığın uzun düşünce yolculuğu hakkında derli toplu bilgi edinmek isteyen okurlar için temel bir başvuru kaynağı.
1. Cilt:
“İktidarı Tanrılaştırmak” alt başlığını taşıyan ve Tunç Çağı’nın kutsal tanrı-krallarıyla anlatısına başlayan bu birinci cilt, Yunan polis’lerinden Roma res publica’sına, Asya imparatorluklarından Türk kağanlıklarına, İslam dünyasından Batı Avrupa’ya pek çok uğrağa ve tüm bu uğraklardaki sınıf savaşımlarına, halk isyanlarına ve devrimlere uzanan yolculuğunu M.S. 13. yüzyılda sonlandırıyor.
2. Cilt:
“Özgürlük, Güvenlik ve Birey” alt başlığını taşıyan ve 1300 yılından anlatısına başlayan bu ikinci cilt, Avrupa’dan İslam dünyasına, Birleşik Krallık’tan Doğu ve Güneydoğu Asya topraklarına pek çok uğrağa ve tüm bu uğraklarda gelişen düşüncelere, üretim ve yönetim biçimlerine uzanan yolculuğunu 1789’da sonlandırıyor.
3. Cilt:
“Soyut Evrenselciliğe Karşı Eşitlik Talepleri” alt başlığını taşıyan bu üçüncü cilt, anlatısına Fransız Devrimi’yle başlıyor. Avrupa’dan Asya ve Afrika’ya, Latin Amerika’dan Britanya ve ABD’ye pek çok uğrağa ve tüm bu uğraklardaki siyasal ideolojilere, devrimlere ve siyasal-toplumsal dönüşümlere uzanan yolculuğunu 20. yüzyılda sonlandırıyor.

Sette Yer Alan Kitaplar:
Siyasal Düşüncelerin Toplumsal Tarihi-1
Siyasal Düşüncelerin Toplumsal Tarihi-2
Siyasal Düşüncelerin Toplumsal Tarihi-3

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Siyasal Düşüncelerin Toplumsal Tarihi Seti - 3 Kitap Takım, Yazar: Ateş Uslu, Yordam Kitap, 2021, 1512 Sayfa

DAHA FAZLA