Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Değerli İleri Kitap okurları, haftanın yeni çıkan kitapları arasından birbirinden ilginç ve okunması gereken altı kitabı sizler için derledik. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

Haftanın yeni çıkan kitapları arasından sizler için derledik, keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

ABİDİN: BİR SİYASİ PARTİ HİKAYESİ VE BAŞKA BAZI ŞEYLER - KORAY IŞIK

Genel Sekreter’in selamlaması sıcak. Elini yalamaya çalışan Fikret’e sarılışı samimi. Dominantlığı önceden bildirilmiş Aysel’e iltifatı dozunda. Abidin’e ilk sözleri kutlanası.
“Sayın Başkan, yola çıkmaya hazır mıyız?”

Abidin - Bir Siyasi Parti Hikâyesi ve Başka Bazı Şeyler, günümüz Türkiye’sinde, siyaset sahnesinde yer edinmek isteyen benliklerin, fırsatlar karşısındaki değişimlerinin anlatıldığı bir kara mizah. İstanbul’un bir ilçesinden, Başkent’teki Genel Merkez’e, bir ailenin yatak odasından, ön seçim salonuna uzanan hikâye, her ne kadar ironi gibi görünse de, tam da gerçekleri yansıtıyor. Koray Işık, siyasetin benlikler üzerinde yarattığı trambolin etkisini mizahi bir dille anlatırken, aile içindeki karakter savaşlarıyla okuru ruhların derinliklerine sürüklüyor. (Tanıtım bülteninden)

KÜNYE: Abidin - Bir Siyasi Parti Hikayesi ve Başka Bazı Şeyler, Yazar: Koray Işık, Nota Bene Yayınları, 2021, 96 Sayfa

KAYBOLAN OYUNCAK DÜKKANI - EDMUND CRISPIN

Usta polisiye yazarı Edmund Crispin’in klasikleşmiş dedektifi Gervase Fen’in en ünlü macerası olan Kaybolan Oyuncak Dükkânı, hem türün meraklıları hem de 20. yüzyıl İngilteresi’nde eşsiz bir maceraya atılmak isteyen okurlar için kaçırılmaması gereken bir fırsat.

Şair Richard Cadogan tatil için gittiği Oxford’da kendini karmaşık olayların içinde bulur. Gece geç saatte şehre varan Cadogan, bir oyuncak dükkânının kapısının açık olduğunu fark eder. İçeride hırsızları bulacağını düşünerek dükkâna girer ama yaşlı bir kadının cesediyle

karşılaşır. Daha cesedi tam inceleme fırsatı bulamadan kafasına aldığı darbeyle bilincini kaybeder. Sabah kendine geldiğinde yaptığı ilk iş polise gidip bütün gördüklerini anlatmak olur. Ancak artık ortada ne oyuncak dükkânı vardır ne de bir kadın cesedi. Bu kadar imkânsız görünen bir olayı kim çözer? Tabii ki bitip tükenmek bilmeyen enerjisi, tuhaf tavırları ve konuşmalarıyla Oxford’da adından sıkça söz ettiren Gervase Fen.

“Eğlenceli maceralar.” -Washington Post

“İnanılmaz bir mizah anlayışı.” -Independent (Tanıtım bülteninden)

KÜNYE: Kaybolan Oyuncak Dükkanı, Yazar: Edmund Crispin, Çeviren: Burçin Karamercan, Yapı Kredi Yayınları, 2021, 224 Sayfa

HANGİ HAYVANLAR - CENGİZHAN GENÇ

“Bir ağaç çiçek açtığında karada
Ve yayın balığı inançla sıçrayıp
Kısmetini yakaladığında havada
Güçlü zayıfı avı yapar sen beni
Aslan ceylanı kartal sıçanı kapar
Saldırıya geçtiğinde hayvan
Yaralı bırakmaz avını
Tüyler dikilmiş, sırt sertleşmiş
Gerilmiş ayaklardaki tüm kaslar
Depar. Pençe. Depar. Pençe. Depar.”

(Tanıtım bülteninden)

KÜNYE: Hangi Hayvanlar, Yazar: Cengizhan Genç, İthaki Yayınları, 2021, 72 Sayfa

CANLI DEVRE: DURMAKSIZIN DEĞİŞEN BEYNİN İÇYÜZÜ - DAVID EAGLEMAN

Madde yoksunluğu ile kırık bir kalbin ortak yönü ne? Anıların düşmanı neden zaman değil de başka anılar? Kolsuz bir insan nasıl dünyanın en iyi okçusu olabiliyor? Geceleri neden rüya görürüz ve bunun gezegenimizin dönüşüyle ne ilgisi var? Kör bir insan diliyle görmeyi, sağır bir insan derisiyle işitmeyi nasıl öğrenebilir?

Bu soruların yanıtı gözlerimizin hemen arkasında duruyor. Yaşadığımız gezegende keşfedegeldiğimiz en ileri teknoloji, kafatasının karanlık haznesinde taşıyıp durduğumuz şu bir buçuk kiloluk organda saklı. Nasıl ki hayatın heyecanı kim olduğumuzla değil, kime dönüşme sürecinde olduğumuzla ilgili, beynin sihri de onu oluşturan parçalardan çok, parçaların dinamik ve canlı bir doku oluşturmak üzere kendilerini durmaksızın yeniden dokumalarında yatıyor. Beynimiz, tıpkı dünyamız gibi, değişken ve akışkan bir sistem.

Kuşağının en iyi bilim anlatıcılarından David Eagleman Canlı Devre’de, en yeni bilimsel araştırmalar ve ilginç vakalar eşliğinde, şu satırları okumakla bile ebediyen değişecek beynimizin içyüzüyle tanıştırıyor bizleri.

“Göz alıcı... Isaac Asimov’dan bu yana, fikirlerini böylesine çokboyutlu ele alan bir bilim insanıyla karşılaşmamıştık. Oliver Sacks ve William Gibson, Carl Sagan’ın verandasında bir araya gelip yazsalar böyle olurdu dedirten bir kitap.” 
–Wall Street Journal

“Eagleman, beynin uyum yeteneğine dair gizemi fazlasıyla ikna edici ve fazlasıyla sürekleyici bir şekilde sunuyor.” Khaled Hosseini (Tanıtım bülteninden)

KÜNYE: Canlı Devre - Durmaksızın Değişen Beynin İçyüzü, Yazar: David Eagleman, Çevirmen: Zeynep Arık Tozar, Domingo Yayınevi, 2021, 328 Sayfa

TURHAN SELÇUK SEÇKİSİ: MANZARA-İ UMUMİYE

Turhan Selçuk'tan ''manzara-i umumiye''ye ayna tutan karikatürler...

Desen'in, uzun ve titiz bir çalışmanın ardından gururla takdim ettiği ''Turhan Selçuk Seçkisi'', Türkiye'de sözsüz karikatürün öncüsü olan Turhan Selçuk'un mizahını genç nesillere de tanıtmak ve büyük ustanın kendi zamanının çok ötesindeki çizgilerine farklı bir bakış imkânı sunmak amacıyla tasarlanan, üç ciltlik nadide bir koleksiyon.

Selçuk'un, yıllar içinde çeşitli kitaplarda ve mecralarda yayımlanan siyah beyaz karikatürlerinin ayrıntılı bir kataloglama ve tematik düzenleme ile yayına hazırlandığı ''Turhan Selçuk Seçkisi'' üç kitaptan oluşuyor: Siyasetin Göbeği, Manzara-i Umumiye ve İnsan Denen Garip Hayvan.

Seçkinin ikinci halkası olan Manzara-i Umumiye, sanatçının, 1952-2003 yılları arasında, Türkiye'nin ve dünyanın seçkin gazete ve dergilerinde kendine yer bulan, bazıları farklı dönem ve mecralarda tekrar tekrar yayımlanarak yankı uyandırmış 80 karikatürünü bir araya getiriyor.

Turhan Selçuk'un, eleştiri oklarını siyasetçilerden göbekli patronlara ve sömürü dünyasına yönlendirdiği karikatürlerine yer veren Manzara-i Umumiye, emekçilerin mevcut küresel düzen karşısındaki duruşuna, ekonomik istikrarsızlığın ve el değiştiren sermayenin halkın üzerinde yarattığı baskıya odaklanıyor. Kitaptaki seçki ayrıca çürümüş ve yozlaşmış sistem içinde medyanın nasıl pasivize edildiğini, düşünce özgürlüğü ve insan hakları konusunda toplumun nasıl üç maymunu oynamaya itildiğini olağanüstü bir incelikle hicvediyor. Simite talim eden işçilerle giderek semiren patronlar arasındaki karşıtlığa da tuz basmaktan çekinmeyen sanatçı; mizahın birleştirici gücüyle doğru bildiğimiz yanlışlara farklı bir perspektiften bakmamıza olanak tanıyor. Elli yıllık dünya düzeninde gerçekte çok az şeyin değiştiği üzerine bizleri düşündürüyor.

Sanat yaşamı boyunca karikatürün ne olduğu ve ne olması gerektiği üstüne kafa yoran Selçuk, toplumsal öngörü yeteneği ve zamanının ötesindeki eserleriyle günümüz okurlarını şaşırtmayı sürdürüyor.

Grafik mizahın karikatürün evrensel dili olduğunu vurgulayan Turhan Selçuk'un sanatsal kişiliğini, yazar Yaşar Kemal bu sözlerle tanımlıyor: ''Turhan, dünyamızın kötülüklerinin, karanlıklarının ortasında durmuş bir ışık gösterendir durmadan.''

''Turhan, bugün yeryüzündeki birkaç karikatür dehasından biridir.'' Marvin Barrett, Atla... (Tanıtım bülteninden)

KÜNYE: Turhan Selçuk Seçkisi: Manzara-i Umumiye, Yazar: Turhan Selçuk, Desen Yayınları, 2021, 88 Sayfa

MAJORANA KAYIP - LEONARDO SCIASCIA

Leonardo Sciascia bu kitabında bugüne kadar çözülememiş, esrarengiz bir kaybolma vakasının izini sürüyor. Dahi fizikçi Ettore Majorana’nın kayboluşu… Majorana da Sicilyalı, kendisi gibi.
Polisin özensiz soruşturması hiçbir sonuç vermez. Dosya kapanır. Ettore Majorana kayıptır. İntihar ettiğine inanmaktadır herkes. Arkadaşları, polis.. Annesi dışında. Sciascia, dahi fizikçinin hayatına, çalışmalarına, çalışma tarzına, çevresine, bilim karşısındaki Sicilyalı tutumuna, ‘’garip’’ karakterine ışık tutarak aydınlatmaya çalışır olup bitenleri. Bunu yaparken bilimin, felsefenin, edebiyatın, tarihin, politika ve etiğin, şiirin rolüne, hayatımızın anlamına da değinir sık sık. Onun hayatını, davranışlarını, kararlarını başka türlü anlamlandırabilmemiz imkansızdır çünkü.
Bilim insanlarının çok azınlıkta kalan bir bölümünün, yirmi yıldan daha uzun süredir duvarda asılı duran bu Çehov silahının kaldırılmasını ve kullanılmamasını istedikleri için terk ettikleri, kalabalık bir bölümünün ise hevesle devam ederek patlamasına neden oldukları bu cehennemi oyun sahnesinden, Majorana olacakları önceden fark ettiği için mi çekilmişti yoksa,1937’de? Agamben, 2016 yılında Majorana’yı konu edindiği kitabında hala bu, ‘’gerçek neydi?’’ sorusunun cevabını aramaktadır.

İtalyan ve Alman faşizmlerinin ve Amerikan demokrasisinin ‘’savunma hassasiyetlerinin’’, ‘’beka sorunlarının’’ ayyuka çıktığı bir dönemin, Manhattan Projesi’nin, Hiroşima’nın ve Nagazaki’nin, Shakespeare’in soneleri, Dante’nin Ulysse’si ve başka şiirler, başka oyunlarla da resmedilen cepheden görünüşü.
Bu kitabın bir ‘’felsefi polisiye’’ olduğu notunu da düşelim, Sciascia’nın kendi adlandırmasına uyarak. (Tanıtım bülteninden)

KÜNYE: Majorana Kayıp, Yazar: Leonardo Sciascia, Çevirmen: Merih Cemal Taymaz, Dipnot Yayınları, 2021, 152 Sayfa

DAHA FAZLA