Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Haftanın yeni çıkan kitapları arasından sizler için derledik, keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

GENÇLERLE BAŞ BAŞA: HABERCİLİK VE MEDYA - VAHDET MESUT AYAN

Haber alma hakkı neden vazgeçilmez bir insan hakkıdır? Gazetecilik ile demokrasi arasında nasıl bir ilişki var? Medyanın sermaye ile ilişkisi gazeteciliği nasıl etkiledi? Objektif ve tarafsız habercilik mümkün mü? Basın üzerinde sansür kurulması, gazete ve gazetecilere yapılan baskılar hep var mıydı? Dijitalleşme gazetecilik mesleğini nasıl dönüştürdü? Rekabet ve hız haber içeriklerini nasıl etkiliyor? Yeni medya nedir? Dijital mecralar acaba toplumları demokratikleştiriyor mu? Veri güvenliği neden önemli? Medyanın dili eşitsizliği nasıl yeniden üretiyor? Kamu haberciliği ve hak temelli habercilik ne demektir? Dünya tarihine geçmiş gazetecilik başarıları nelerdir?

Vahdet Mesut Ayan, bir iletişim fakültesi öğrencisiyle sohbet eder gibi kurguladığı kitabında, geçmişten günümüze, matbaanın icadından dijital araçlara, habercilik ve medyanın gelişimini genç okurlara akıcı bir dille anlatıyor. Konusu itibarıyla dünyadaki ve Türkiye’deki pek çok önemli toplumsal-siyasal olaya da değinen bu kitap, yalnızca gazetecilikle ilgilenen gençler için değil, herkes için bilgilendirici bir içerik sunuyor.

Halkın haber alma, bilgilenme ve gerçekleri öğrenme hakkının ne denli yaşamsal olduğunu bir kez daha anımsamak için...

(Tanıtım bülteninden)

KÜNYE: Gençlerle Baş Başa: Habercilik ve Medya, Yazar: Vahdet Mesut Ayan, Yordam Kitap, 2021, 128 Sayfa

***

VAKIF İLERİ - ISAAC ASIMOV

Psikotarih biliminin yaratıcısı Hari Seldon, engin Galaktik İmparatorluk çöküşün eşiğindeyken zamanla yarışarak devrimci kuramını geliştirip yıldızların arasında insanlık için bir yer sağlamaya çalışıyordu. Ve Seldon’ı kontrol eden hem psikotarih hem de tüm galaksinin geleceğini kontrol edebilecekti.

Psikotarih bilimini bilinen en güçlü silaha dönüştürmek isteyenlerin arasında popülist bir hizipçi, kurnaz politikacı İmparator I. Cleon ve acımasızlığıyla ünlü bir general de vardı. Hari Seldon bir yandan bütün yaşamını adadığı kuramını kötü niyetlilerin ellerinden kurtarmaya çalışırken diğer yandan da yeni bir vakıf düşünü gerçekleştirmek için araştırmalara başlayacaktı. İnsanlığın geleceği kurulacak Vakıf’a bağlıydı. Daha doğrusu, vakıflara. 

Yayımlanış tarihine göre: 7. kitap / Kronolojiye göre: 2. kitap

(Tanıtım bülteninden)

KÜNYE: Vakıf İleri, Yazar: Isaac Asimov, Çevirmen: Ertuğrul Bilal, İthaki Yayınları, 2021, 488 Sayfa

***

SUZAN DEFTER - AYFER TUNÇ

"İnsan gençliğini aşka vermezse, gençlik neye yarar?"
"Ama sonunda kaybeden siz olmuşsunuz."
“Kayıp mı? Kaç kişi böylesine sevebilmiştir dünyada?”
"Ama kucağında bir kucak korla kalan siz olmuşsunuz."
“İyi ya, boş değildi kucağım.”
“Ama yandınız, kül oldunuz.”
“Ama vardım, kül bunun kanıtı.”

12 Eylül’ün gölgesinde boğulan bir aşk hikâyesi... Yaşamın kıyısında seyirci olmaktan öteye gidememiş bir erkek... Birbirinin ışığıyla kamaşan iki ayna arasında parçalanan bir kadın... Başkasının gözünde nasıl göründüğünü iki günlük üzerinden anlatan deneysel bir çalışma. Modern zamanların karmaşık insanlık halleri Ayfer Tunç’un usta kaleminden unutulmaz bir edebiyat şölenine dönüşüyor.

(Tanıtım bülteninden)

KÜNYE: Suzan Defter, Yazar: Ayfer Tunç, Can Yayınları, 2021, 136 Sayfa

***

OKÜLT, CADILIK VE BÜYÜ - CHRISTOPHER DELL

Taş Devri Şamanlarından Mezopotamya astrolojisi, Hürmasonluk ve modern dünyada büyücülüğe uzanan muhteşem bir ezoterik bilgiler tarihçesi: “Okült, Cadılık ve Büyü”

İnsanoğlu tarih boyunca şu veya bu şekilde büyüye inanmıştır. Rasyonel düşünce ve bilimin giderek daha da ağırlık kazandığı bir dünyada okült ya da gizli bilgilerin, bizden saklı başka bir gerçekliğe erişim sunacağı düşüncesi hâlâ yaygındır. Okült, Cadılık ve Büyü, Yontma Taş Devri’nde bir mağaranın kasvetli ortamındaki büyü inancının varlığına dair kanıtlardan, içinde bulunduğumuz parlak dijital çağa ve bu çağda yeniden canlanan paganizm ilgisine kadar bütün şifreli, mistik ve uhrevi yaklaşımların canlı ve sürükleyici bir tarihini sunuyor. Kültürlerarası temaların ve büyücülük tarihinin önde gelen figürlerinin nadir ve az bilinen kaynaklardan alınma yüzlerce resim eşliğinde yakından incelendiği bu kitap büyü meraklılarının olduğu kadar şüphecilerin de ilgisini çekecek büyüleyici ve karşı koyulması zor bir ezoterik düşünce kaynağı. 400’den fazla resim eşliğinde

(Tanıtım bülteninden)

KÜNYE: Okült, Cadılık ve Büyü, Yazar: Christopher Dell, Çevirmenler: Begüm Kovulmaz & Şeyda Öztürk, Yapı Kredi Yayınları, 2021, 400 Sayfa

***

SİYASİ - VİCDAN ÖZERDEM

“Bu kadar şeyi nerden biliyorsun Makbule?” diye sordum.
“Ah canım... Ben Edebiyat Fakültesi’nde öğretim görevlisiydim.”
Afallamıştım.
“Neden burada şimdi?” sorusu, aklımdan bir türlü gitmiyordu. En sonunda dayanamayıp sordum, “Neden içeriye girdin Makbule?”
“Kocamı zehirleyerek öldürmekten.”
Severek okuduğumuz şiir, roman ve öykü kitaplarının bir kısmı hapishanelerde yazılmış, “hapishane edebiyatı” yazın dünyamızın önemli bir parçası olagelmiştir. Vicdan Özerdem de hayatının on yılını hapishanelerde geçirmiştir. Elinizdeki kitap, yazarın bir dönem “misafir” olarak konulduğu cinayet, hırsızlık, uyuşturucu davalarından ceza almış “adli” kadınlar koğuşunda kalanların ve içeride büyümek zorunda bırakılan hapishane çocuklarının gerçek hikâyelerinden oluşmuştur.
Yazar, hukuk sisteminin adil olup olmaması ile ilgilenmiyor. Bizleri, yoksulluk, şiddet, tecavüz mağduru kadınlar ile empatiye zorluyor. Bir yandan köhnemiş hapishane sistemiyle yüzleştirirken, diğer yandan kadınların işledikleri cinayetlerle ülkemizin her gün tanık olduğu “kadın cinayetlerini” tersten okumamızı sağlıyor. Şiddete karşı kendi şiddet yöntemlerini uygulayan kadınların “kader”lerine ışık tutuyor. Siyasi, okuru bir yandan dışarı ve içeri arasında getirip götürürken bir yandan da toplumsal kimlik ve toplumsal gerçeklik kavramları üzerine düşündürüyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Siyasi, Yazar: Vicdan Özerdem, Nota Bene Yayınları, 2021, 64 Sayfa

***

KARANLIĞA YAKALANMAK - VASSILIKI NEVROKOPLI

Aydınlık bazen karanlıkta saklanır.

Çağdaş Yunan edebiyatının ödüllü yazarlarından Vassiliki Nevrokopli, Türkçe'deki ilk romanında sıradan bir gencin dönüşüm yolculuğunu anlatıyor. Uzun bir elektrik kesintisinin, sosyal yaşamdan teknoloji alışkanlıklarına dek her şeyi altüst eden beklenmedik sonuçlarını bir gencin gözünden öyküleştiriyor. Günümüz dünyasında bütünüyle iletişim dışı kalmanın yarattığı buhranı, içsel keşifler, yüzleşme cesareti ve yeniden başlama gücüyle dağıtan roman, mitolojik göndermelerle renkleniyor. Yunanistan'da 2019 Gençlik Edebiyatı Ödülü'ne değer görülen kitap, teknolojiyle kuşatılmış gündelik hayatın sokaklarında yolunu kaybedenlere, umudun ve sevginin rehberliğinde gerçekçi bir bakış açısı ve sürprizlerle dolu yan yollar armağan ediyor.

Telefonu eline yapışık yaşayan liseli Argiris bilgisayar oyunlarına düşkün, sorunlarını görmezden gelen bir gençtir. Bir gün şehirde elektrikler kesilir ve uzun süre de gelmez. Önce arkadaşlarıyla eğlence konusu olan durum, bir süre sonra felakete dönüşür. Telefonların, bilgisayarların şarjı biter, buzdolabındakiler bozulur; hastanelerden ulaşım araçlarına, belediye hizmetlerinden eğitime dek her şey durur. Afallayan Argiris, annesiyle paylaştığı yaşamını sorgulamaya başlar. Yıllardır görmediği babasını bulmak üzere yola çıkar. Babasının yaşadığı köyde onu babaannesi ve Maria beklemektedir...

(Tanıtım bülteninden)KÜNYE: Karanlığa Yakalanmak, Yazar: Vassiliki Nevrokopli, Çevirmen: Fulya Aktüre, Günışığı Kitaplığı, 2021, 188 Sayfa

DAHA FAZLA