Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Değerli İleri Kitap okurları, haftanın yeni çıkan kitapları arasından birbirinden ilginç ve okunması gereken altı kitabı sizler için derledik. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

İleri Kitap

GENÇLERLE BAŞ BAŞA: SANAT NEDİR? - TURGAY FİŞEKÇİ

“Bir ulu ırmak akıyor insan eli ilk mağaraya ilk bizonu çizdiğinden beri”: Nâzım Hikmet’in bu güzel dizesiyle sanatın sürekliliğini vurgulayan Turgay Fişekçi, genç okurlarını sanat tarihinde keyifli bir yolculuğa çıkarıyor. Gılgamış Destanı’ndan İlyada’ya, mağara resimlerinden Picasso’ya, Don Kişot’tan İnce Memed’e, klasik müzikten caza, Ayasofya’dan Notre Dame Katedrali’ne sayısız uğrak var bu yolculukta... Pek çok sorunun da yanıtı veriliyor: Sanat nedir ve nasıl doğdu? Antik Çağ dünyasının yedi harikası hangileridir? Antigone’yi neden okumalıyız? Rönesans’la birlikte sanat ve yeryüzü nasıl değişti? Shakespeare neden hiç eskimiyor? Ozanlar birbirini etkiler mi? Şiir yazmayı öğrenebilir miyiz? Çok sesli müzik nedir; çok sesli müzikle demokratik toplumlar arasında bir ilişki var mı? Roman denildiğinde ne anlıyoruz? Don Kişot’tan günümüze önemli romancılar kimlerdir? Sinemaya neden “yedinci sanat” deniyor? Sinema bir sanatsa onun dili nedir? En önemli eserleri hangi müzelerde görebiliriz?

Gençlerle Baş Başa: Sanat Nedir? hem bilgilendirici, aydınlatıcı hem de merakla okunacak bir kitap. Turgay Fişekçi, bireyin yetişmesinde, olgunlaşmasında okuma yazma, toplama çıkarma bilmek kadar önemli görüyor sanatın yerini... Yereli evrensele, tarihi bugüne bağlayan sanatsal perspektifini sade, akıcı bir dille örüyor. Gençlere kılavuzluk etmek üzere hazırlanmış, edebiyat, müzik ve sinema eserlerinden oluşan öneri listeleri kitabın sürprizleri arasında.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Gençlerle Baş Başa: Sanat Nedir?, Yazar: Turgay Fişekçi, Yordam Kitap, 2021, 112 Sayfa

KAYIP TANRILAR ÜLKESİ - AHMET ÜMİT

Ahmet Ümit’ten polisiyeyi arkeoloji ve mitolojiyle harmanlayan usta işi bir roman.

Berlin Emniyet Müdürlüğü’nün cevval başkomiseri Yıldız Karasu ve yardımcısı Tobias Becker, göçmenlerin, işgal evlerinin ve sokak sanatçılarının renklendirdiği Berlin sokaklarından Bergama’ya uzanan bir macerada, hayatı ve insanları yok etmeye muktedir sırların peşinde bir seri cinayetler dizisini çözmeye çalışıyor. Soruşturmanın Türkiye ayağında sürpriz bir ismin olaya dahil olmasıyla heyecanın dozu gitgide artıyor.

Kayıp Tanrılar Ülkesi, Zeus Altarı ve Pergamon Tapınağı’nın gölgesinde mitlere günümüzde yeniden hayat verirken, suçun çağlar ve kültürler boyu değişmeyen doğasını bir tokat gibi yüzümüze çarpıyor.

“O yüzden unuttuk dediğiniz yerden başlayacağım. Unutmanın bedelini ödeyecek unutanlar. Cezaların en şiddetlisiyle ödüllendirilecek saygısızlık yapanlar, kalbi yerinden çıkarılacak beni kalbinden çıkaranların, yüzlerinin derisi yüzülecek benden yüz çevirenlerin…”

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Kayıp Tanrılar Ülkesi, Yazar: Ahmet Ümit, Yapı Kredi Yayınları, 2021, 504 Sayfa

LIKTORUN KILICI - GENE WOLFE

“Son elli yılın en olağanüstü bilimkurgu kitabı. Yeni Güneş Kitabı, bilimkurgu edebiyatının Kayıp Zamanın İzinde’si olmaya en yakın eser.”

Neil Gaiman

Locus En İyi Fantazi Romanı Ödülü

August Derleth Yılın En İyi Romanı Ödülü

“Bazen Bir Oğlan Çocuğunun Gözlerinden Anlarım Onun Gelecekte Gamli Bir Adam Olacağını.”

Bilimkurgunun Melville’i olarak bilinen Gene Wolfe, spekülatif edebiyatın sınırlarını zorlayan, fantaziden bilim ve bilimden de fantazi çıkarmayı başaran, türün her alanında eşit muazzamlıkta eserler veren ender yazarlardan biri. Wolfe’un dilin ve türün imkânlarını sonuna kadar kullandığı, bilimkurgunun Ulysses’i olarak da anılan Yeni Güneş Kitabı’nın üçüncü cildi Liktorun Kılıcı’nda ise bu gizemli yolculuğun sonuna yaklaşıyoruz artık.

Günümüzden yüz binlerce yıl sonrası. Ancak öyle bir gelecek ki geçmişten farkı yok. Bugüne ait kültür ve olaylar artık bir anı bile değil. Gezegen, beklenmedik ve gizemli biçimlerde değişimler geçirmiş. Güneş’in ömrünün sonu gelmiş, sönmekte.

İşkenceci Severian, sürgün edildiği Thrax’a, Penceresiz Odalar Şehri’ne ulaştı sonunda. Ancak vicdanı yüzünden burayı da terk etmek zorunda kalacak ve dağları aşacağı bu yolculuğunda, adaş olduğu bir oğlan da yoldaşlık edecek ona.

Serinin bu cildinde, Severian, kaderin kendisi kadar azametli kılıcı Terminus Est ve pek kudretli bir ışığa sahip cevheri Pençe ile yoluna devam edecek, karşısına çıkan canavarları alt edecek, bu yıkılmış dünyanın mazisine dair biraz daha bilgi edinecek ve bazı eski yüzlerle tekrar karşılaşacak. Güneş elbet bir gün ölecek. Ve Yeni Güneş elbet bir gün doğacak.

Liktorun Kılıcı, tek hamleyle birbirinden ayrılmayan doğru ile yanlışın kitabı.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Liktorun Kılıcı, Yazar: Gene Wolfe, Çeviren: Kerem Sanatel, İthaki Yayınları, 2021, 304 Sayfa

KARİKATÜR KİTABI 2: YAŞASIN ÇOCUKLAR - BEHİÇ AK

Dikkat, şehirde çocuk var!

Karikatürist, yazar Behiç Ak, 40 yıllık benzersiz karikatür verimini yeni bir albümle taçlandırıyor. Her yaştan okura çocuk neşesini ve bilgeliğini taşıyan ikinci "Karikatür Kitabı"nda, günümüz dünyasını çocukların gözünden yorumlayan 143 karikatür yer alıyor. Çevre duyarlığından pandeminin zorlu koşullarına, okul yaşamından gelecek kaygısına pek çok temada mizahla felsefeyi harmanlayan karikatürler çocuklara taptaze sorular, yeni düşünme yolları sunuyor. "Çocuklarla büyükler arasındaki farkı kaldıran karikatürler" çizdiğini söyleyen sanatçı, çocukların birçok konuyu büyüklerden daha iyi anladığına dikkat çekiyor. Türkiye'nin 2022 Hans Christian Andersen Ödülü "yazar" adayı olan Behiç Ak'tan felsefi okumalara göz kırpan özel bir seçki!

Behiç Ak'ın kitaptaki "Önsöz yerine…" başlıklı sunuş yazısından: Komşum geçenlerde, 'Çocukluğumda kaybettiğim bilyelerimi yıllarca aradım bulamadım,' dedi. 'Ta ki, çocuğum onları bulana kadar.' Deminden beri merak ettiğini söylediğin, kaybettiğimiz sorular da çoktan bulundu. Hem de, meraklı çocuklarımız tarafından. Onlar şimdi çocuklarımızın zihninde... Yanına yenilerini de eklediler üstelik. İstersek kavuşabiliriz onlara, yeter ki izin verelim, çocuklarımızın soru sormasına..."

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Karikatür Kitabı 2 - Yaşasın Çocuklar, Yazar: Behiç Ak, Günışığı Kitaplığı, 2021, 160 Sayfa

DİJİTAL KAPİTALİZM ÇAĞINDA MARX'I YENİDEN OKUMAK - CHRISTIAN FUCHS

"Tarihin sonu" gerçekleşmedi. İdeolojik ve ekonomik kriz ve neoliberal kapitalizmin 2008'den bu yana olan mevcut durumu, Marx'la yenilenmiş bir ilişkiyi gerektiriyor. Ancak kapitalizme etkili bir şekilde direneceksek, Marx'ı gerçekten anlamalıyız: Bugün Marksizm, iletişim teknolojilerinin, medya temsilinin ve dijitalleşmenin günümüz kapitalizmini nasıl tanımladığını kuramlaştırmalıdır. Dünyayı ve dijital kapitalizmden iletişimsel sosyalizme ve dijital komünizme doğru iletişim şeklimizi değiştirmek için bir temel olarak eleştirel, Marx'tan ilham alan bilgiye acil bir ihtiyaç var.

Dijital Kapitalizm Çağında Marx'ı Yeniden Okumak tam da bunu yapıyor. Christian Fuchs, Marx'ın Kapital, Grundrisse, Ekonomi ve Felsefe El Yazmaları, Alman İdeolojisi ve Komünist Manifesto gibi en etkili eserlerini derinlemesine inceleyerek, Marx'ın dijital çağın ana temalarını öngören makine, teknoloji, iletişim ve ideoloji kavramlarını ortaya koyuyor.

Marksist medya ve iletişim kuramının özlü ve tutarlı bir çalışması olan kitap, nihayetinde Marx'ın dijital ve iletişimsel kapitalizm çağıyla ilişkisini gösteriyor. "Toplumlar, teknolojideki gelişmelerin ve devrimci pratiklerin temposuyla değişiyor. Sermayenin günümüzde yaşadığı çelişkiler, iletişim ve teknoloji yapılarında artan sıklıkta ortaya çıkıyor. Fuchs, bu patlayıcı çelişkiler karmaşası içinde, bugünün kuramsal militanlığının gerekli yolunu açıklıkla ve kuvvetle işaret ederek Marx'ı yeniden okuyor" - Antonio Negri

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Dijital Kapitalizm Çağında Marx'ı Yeniden Okumak, Yazar: Christian Fuchs, Çevirmen: Diyar Saraçoğlu, Nota Bene Yayınları, 2021, 160 Sayfa

MANZARA-I UMUMİYE - TURHAN SELÇUK

Turhan Selçuk'tan ''manzara-i umumiye''ye ayna tutan karikatürler...

Desen'in, uzun ve titiz bir çalışmanın ardından gururla takdim ettiği ''Turhan Selçuk Seçkisi'', Türkiye'de sözsüz karikatürün öncüsü olan Turhan Selçuk'un mizahını genç nesillere de tanıtmak ve büyük ustanın kendi zamanının çok ötesindeki çizgilerine farklı bir bakış imkânı sunmak amacıyla tasarlanan, üç ciltlik nadide bir koleksiyon.

Selçuk'un, yıllar içinde çeşitli kitaplarda ve mecralarda yayımlanan siyah beyaz karikatürlerinin ayrıntılı bir kataloglama ve tematik düzenleme ile yayına hazırlandığı ''Turhan Selçuk Seçkisi'' üç kitaptan oluşuyor: Siyasetin Göbeği, Manzara-i Umumiye ve İnsan Denen Garip Hayvan.

Seçkinin ikinci halkası olan Manzara-i Umumiye, sanatçının, 1952-2003 yılları arasında, Türkiye'nin ve dünyanın seçkin gazete ve dergilerinde kendine yer bulan, bazıları farklı dönem ve mecralarda tekrar tekrar yayımlanarak yankı uyandırmış 80 karikatürünü bir araya getiriyor.

Turhan Selçuk'un, eleştiri oklarını siyasetçilerden göbekli patronlara ve sömürü dünyasına yönlendirdiği karikatürlerine yer veren Manzara-i Umumiye, emekçilerin mevcut küresel düzen karşısındaki duruşuna, ekonomik istikrarsızlığın ve el değiştiren sermayenin halkın üzerinde yarattığı baskıya odaklanıyor. Kitaptaki seçki ayrıca çürümüş ve yozlaşmış sistem içinde medyanın nasıl pasivize edildiğini, düşünce özgürlüğü ve insan hakları konusunda toplumun nasıl üç maymunu oynamaya itildiğini olağanüstü bir incelikle hicvediyor. Simite talim eden işçilerle giderek semiren patronlar arasındaki karşıtlığa da tuz basmaktan çekinmeyen sanatçı; mizahın birleştirici gücüyle doğru bildiğimiz yanlışlara farklı bir perspektiften bakmamıza olanak tanıyor. Elli yıllık dünya düzeninde gerçekte çok az şeyin değiştiği üzerine bizleri düşündürüyor.

Sanat yaşamı boyunca karikatürün ne olduğu ve ne olması gerektiği üstüne kafa yoran Selçuk, toplumsal öngörü yeteneği ve zamanının ötesindeki eserleriyle günümüz okurlarını şaşırtmayı sürdürüyor.

Grafik mizahın karikatürün evrensel dili olduğunu vurgulayan Turhan Selçuk'un sanatsal kişiliğini, yazar Yaşar Kemal bu sözlerle tanımlıyor: ''Turhan, dünyamızın kötülüklerinin, karanlıklarının ortasında durmuş bir ışık gösterendir durmadan.''

''Turhan, bugün yeryüzündeki birkaç karikatür dehasından biridir.'' Marvin Barrett, Atla...

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Turhan Selçuk Seçkisi: Manzara-i Umumiye, Yazar: Turhan Selçuk, Desen Yayınları, 2021, 88 Sayfa

DAHA FAZLA