Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Sevgili İleri Kitap okurları, haftanın yeni çıkan kitapları arasından sizlere özel bir derleme hazırladık. Beğeneceğinizi umuyor, keyifli okumalar ve iyi pazarlar diliyoruz.

GÜNDÜZ VE GECE DÜŞLERİ - MARC AUGE

Marc Augé'den hayat ile ölümün, düş ile gerçeğin, unutuş ile hatırlamanın sınırlarını muğlaklaştıran kısa anlatılar.

Ölüm döşeğindeyken bir anlığına komadan çıkıp kadim dostuna telefonda son bir kez hoşça kal diyen bir adam; bir zamanlar delicesine sevdiği kadını bulmak için sürekli hastaneden kaçan bir amnezi hastası; ölümünü ve cenaze törenini gazetenin ölüm ilanlarından öğrenen bir profesör...

Gündüz ve Gece Düşleri, insanın en gizemli kuyusu olan bilincin derinliklerine edebiyatla ışık tutuyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Gündüz ve Gece Düşleri, Yazar: Marc Auge, Çevirmen: Zeynep Büşra Bölükbaşı, Yapı Kredi Yayınları, 2021, 80 Sayfa

ATIK - BRIAN THILL

Antroposen Çağı’nın en büyük sorunu olan “atık”, tıpkı maddi hacmi gibi  kapsama alanı giderek genişleyen ve tasnif çabamıza karşı koyan bir kavram. Üstelik “dijital atık” diyebileceğimiz yeni türler de doğuruyor. Hepsinin arkasında ise yönetmekte zorlandığımız bir “arzu ekonomisi” mevcut. Zira atık aynı zamanda “artık arzulamadığımız” şey demek.

Brian Thill’in bu küçük kitabı, dünyayı ve hayatımızı işgal eden, gözden çıkardığımız, kullanmadığımız, görmek istemediğimiz ya da istediğimiz her türden atığın, çöpün oluşturduğu manzaraya panoramik bir bakış, felsefi bir deneme niteliğinde.

“Etrafa saçılmış tüm bu nesneler arasında, görkemli antik anıtların harap olmuş kalıntılarından çok, çağımızda onların yerini almış diğer atık sınıflarına ilgi duyuyorum: toprağa gömülü video oyunları, yeryüzünün kilometrelerce altında bozunmakta olan plutonyumun yavaş sızıntısı, ağaca takılmış naylon torba; tavan aralarımızda, ambarlarımızda ve oturma odalarımızda biriken çerçöp, uzayda savrulan uydu enkazları. Bunlar gelecek ile tutuştuğumuz bahse koyulmuş fişler. Sonunda su şişelerimiz, web sitelerimiz, çocuk menülerinden çıkan oyuncaklarımız, ve bombalarımız, zaman ve insanlık hakkında tıpkı Özgürlük Anıtı, Çin Seddi ve Kolezyum’un kaderleri kadar çok şey söyleyecek.”

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Atık, Yazar: Brian Thill, Çevirmen: Gökçe Çiçek, İthaki Yayınları, 2021, 112 Sayfa

SÖYLEM VE HAKİKAT - MICHEL FOUCAULT

Söylem ve Hakikat başlıklı bu yeni baskı, Foucault'nun 1982 yılının Mayıs ayında Grenoble Üniversitesi'nde parrhesia üzerine verdiği bir konferansla zenginleştirilmiş, düşüncesinin son döneminde böyle önemli bir yer kaplayan bu kavramın etik ve politik açılımlarını anlamak bakımından eksik bir halka daha tamamlanmıştır. Hayatının büyük bir bölümünü Batı'da "özne" kavramının hangi söylemsel ve pratik süreçlerle kurulduğunu araştırmaya vakfetmiş olan Michel Foucault, bu amaçla eserlerinde delilik, suça eğilimlilik, hastalık gibi kategorilerin özne oluşumunda ne gibi tarihsel ve toplumsal roller oynadığını araştırmıştır. Düşünür, Cinselliğin Tarihi'ne yönelik çalıştığı son yıllarında ilgisini modernite öncesi döneme yöneltmiş, Antik Yunan ve Latin metinlerine dönerek modern özne düşüncesinin izini sürmeye girişmiştir. Kendi deyişiyle bir "düşünce tarihçisi" olarak her zamanki titiz çalışmasını sürdüren Foucault, dur durak bilmeden söz konusu dönemlerde yazılmış metinleri incelemiş, bu metinlerde özne ve kendilikle ilgili hangi meselelerin ön plana çıktığını, hangi soruların zaman içinde gündemden düştüğünü ve hangi kavramsal çerçevelerin kurulup dağıldığını araştırmıştır. Hakikati Söylemek, Foucault'nun bu son döneminden ziyadesiyle canlı bir örnek sunuyor bize.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Söylem ve Hakikat, Yazar: Michel Foucault, Çevirmenler: Kerem Eksen & Murat Erşen, Ayrıntı Yayınları, 2021, 208 Sayfa

VİRGÜL NERDESIN? ALFABE BULUTU 3 - ALP GÖKALP

Çok uzun zaman önce, insanlar yazmaya ihtiyaç duyduklarını anladılar. Ancak bunu nasıl yapacaklarını bilmiyorlardı. Tam o sırada, dünyaya en yakın bulut olan Alfabe Bulutu’nda yaşamlarını süren harfler, insanlarla iletişime geçip onlara yazıyı öğrettiler. Alfabe Bulutu’nun düzenli ziyaretçilerindenAlp Gökalp, bu dizide bizlere bazı bulutsakinlerinin hikâyelerini anlatıyor…

Virgül bir gün ormanda yönünü şaşırınca, yolda Tire’yle karşılaştı. Kendisi gibi evinden uzaktaki Tire ise, noktalama işaretlerinin harflerle sürdürdüğü ortak yaşam konusunda bazı sorgulamalar içerisindeydi. Bu sorgulamalar hem bir başkaldırının, hem de özgürlük, uzlaşım, sevgi ve bağımsızlık konularında verilecek bir sınavın yalnızca başlangıcıydı...

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Virgül Nerdesin? Alfabe Bulutu 3, Yazar: Alp Gökalp, Can Çocuk Yayınları, 2021, 68 Sayfa

BİR KİTABIN MACERASI - KORAY AVCI ÇAKMAN

Henüz küçücük bir çocukken en yakın arkadaşıydı kitaplar... Develer tellal idi, pireler berber; kâh güldü, kâh düşündü onlarla beraber. Tatillerde Alice onu Harikalar Diyarı'na davet ederdi. Göbeğini hoplata hoplata gülen tavşanla, yumurta adamla onun sayesinde tanıştı. Herkes uykudayken Güliver çalardı kapısını, ''Haydi Cüceler ve Devler Ülkesi'ne!'' derdi. Her kitap yeni bir serüvendi, her biri onu düş dünyalarında gezdirdi. Hiç terk etmedi onu hayal kahramanları; başucumda onlarla büyüdü. Hâlâ en yakın arkadaşıdır kitaplar. A bir de kediler, köpekler, çiçekler, kuşlar ve yıldızlar... Yazmayı da sevdi okumak kadar. Yazmak onun için gizemli bir yolculuğa çıkmak. Yazmak düş dünyasında kanat çırpmak...

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Bir Kitabın Macerası, Yazar: Koray Avcı Çakman, Tudem Yayınları, 2021, 112 Sayfa

DİRENİŞ GÜNLÜĞÜ: GERZE'DE BİR DOĞA MÜCADELESİ - FERHAT HANÇER

Gerze Termik Santrali direnişi 2010 yılında, Yaykıl köyünde Anadolu Grubu'nun kurmak istediği termik santrale karşı başlar. Doğayı savunan en güçlü direniş hareketine dönüşür.

"Karadeniz'in derelerinden Kazdağları'na, Trakya'nın verimli topraklarından Ege'nin, Akdeniz'in sahillerine uzanan yağma, ülkemizin neredeyse sıradan "yatırım"ları hâline getirilmekte!.." diyen, mücadelenin öznelerinden biri olan Ferhat Hançer, 2020 yılında direnişin hikâyesini tüm yönleriyle yazmaya karar verir. Salt bir anlatı veya anı kitabı değil, mücadele eden tüm insanların sesini duyduğumuz, direnişin bütün yönleriyle canlandırıldığı dramatik anlatımı dener. Ortaya hem Ferhat Hançer'e hem de tüm direnişçilere ait bir destan çıkar.

Direniş Günlüğü "Bir Doğa Mücadelesi"ni anlatıyor. Sadece Gerze'de değil, doğayı üzenlere karşı duranlara çok şey öğretecek müthiş bir deneyim aktarımı sağlıyor. Bize şöyle diyor doğa savaşçıları: aslında yaptığımız bir şey vardı, o da, her ne olursa olsun, vazgeçmemekti...

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Direniş Günlüğü - Gerze'de Bir Doğa Mücadelesi, Yazar: Ferhat Hançer, Nota Bene Yayınları, 2021, 328 Sayfa

DAHA FAZLA