Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Haftanın yeni çıkan kitapları arasından sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz.

BİZ BİZİM HİKAYEMİZ - YVAN POMMAUX, CHRISTOPHE YLLA SOMERS

Bu bizim hikâyemiz. Yalnızca kralların, kraliçelerin, imparatorların, çarların, sultanların, diktatörlerin hikâyesi değil. Bizim hikâyemiz. İnsanlık tarihinin başından bu yana dünyadan geçmiş olan tüm erkeklerin, kadınların ve çocukların izi var bu kitapta. Hepimiz yüz elli bin yıl önce başlamış bu görkemli hikâyenin isimsiz kahramanlarıyız.

Bu uzun tarih boyunca kötü dönemler, savaşlar, salgınlar, kıtlıklar yaşadık ve hâlâ yaşıyoruz. Uygarlıklar kurduk, uygarlıklar yıktık. Savaşı icat ettiğimiz gibi sanatı da icat ettik. Birbirimize düşman olduk, ama aşkı, arkadaşlığı, elbirliğini, dayanışmayı da yarattık. Doğayı ve kendimizi anlamaya çalışmaktan hiç vazgeçmedik. Ürettik, keşfettik ve dünyayı değiştirdik.

Yvan Pommaux ile Christophe Ylla-Somers'in ortak çalışmasının ürünü olan, Fransa'da çocuk ve gençlik edebiyatı alanında verilen Sorcières Ödülü'nü kazanan Biz, Bizim Hikâyemiz işte insanlık tarihinin bu dönüm noktalarını anlatıyor bize. Her sayfası göz dolduran harikulade resimlemeleri farklı zaman dilimlerini, farklı coğrafyaları gözümüzde canlandırmamızı sağlıyor.

Bu rengârenk, kocaman kitap insanlık tarihinde büyüleyici bir yolculuğa çağırıyor bizi. Öyleyse kapağını açalım ve serüven başlasın!

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Biz Bizim Hikayemiz, Yazar: Yvan Pommaux , Christophe Ylla Somers, Çevirmen: Hazal Saral, Yordam Edebiyat, 2021, 96 Sayfa

KİRPİĞİN DÜŞMESİN YERE - MOR ÖYKÜLER

Zorba Kitabevi olarak uzun süredir tasarladığımız bu projeyi hayata geçirmek bizim için büyük gurur. Karıncanın hikâyesi gibi bizimki de, yangını söndürmeye yetmez elbette taşıdığımız su ama tarafımız belli olur en azından. Daha fazla kadının canının yanmasına tahammülümüz kalmadı ve her zaman her yerde söylemeye devam edeceğiz: İstanbul Sözleşmesi Yaşatır!
Kitabın oluşum sürecinde ikiletmeden ve memnuniyetle bizimle öykülerini paylaşan değerli yazarlarımız Arzu Armağan Akkanatlı, Arzu Eylem, Arzu Uçar, Ayça Erkol, Banu Özyürek, Berna Durmaz, Çilem Dilber, Esmahan Devran İnci, Fatma Nuran Avcı, Jale Sancak, Kader Menteş Bolat, Mevsim Yenice, Müge İplikçi, Neslihan Yiğitler, Nurhan Suerdem, Nilüfer Altunkaya, Onur Bütün, Semrin Şahin, Serap Üstün ve Sibel Öz'e çok ama çok teşekkür ederiz.
Bu kitaptan elde edilen tüm gelir Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı'na bağışlanacaktır.
Sunuş: Onur Bütün
Arzu Armağan Akkanatlı
Arzu Eylem
Arzu Uçar
Ayça Erkol
Banu Özyürek
Berna Durmaz
Çilem Dilber
Esmahan Devran İnci
Fatma Nuran Avcı
Jale Sancak
Kader Menteş Bolat
Mevsim Yenice
Müge İplikçi
Neslihan Yiğitler
Nurhan Suerdem
Nilüfer Altunkaya
Semrin Şahin
Serap Üstün
Sibel Öz

KÜNYE: Kirpiğin Düşmesin Yere - Mor Öyküler, Yazar: Kolektif, Nota Bene Yayınları, 2021, 152 Sayfa

JÜPİTER’İN MİRASI: CİLT 1 - MARK MILLAR

Olağanüstü güçlere kavuşan bir grup genç süperkahraman İkinci Dünya Savaşı sonrası Amerika'sında insanları uzaylılardan, yaratıklardan ve kötü adamlardan korurken aynı zamanda kişisel buhranlarıyla, ailevi problemlerle ve de birbirleriyle başa çıkmaya çalışıyorlardı. 
 
Kick-Ass Ve Marvel/İç Savaş'ın Yaratıcısı Mark Millar'ın Yazdığı Ve Wilfredo Torres (Black Panther) Ile Davide Gianfelice'nin (Daradevil: Yenİden Doğuş) Çizdiği Jüpiter'in Mirası Cilt 1, Süperkahramanların Gizli Kapaklı, Problemli Yaşamlarına Yakından Bakan, Mad Men Ve The Boys Sevenlerin Bayılacağı Bir Çizgi Roman.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Jüpiter’in Mirası - Cilt 1, Yazar: Mark Millar, Çevirmen: Ömer Ezer, İthaki Yayınları, 2021, 144 Sayfa

TUTKAL HANIMIN KIRIK KALPLERİ - NUR TUNAY

Kalp kırmak icat edildiğinden beri Tutkal Hanım’ın ailesi Kırık Kalpler Oteli’ni işletiyordu. Büyük büyük büyük büyükannesi, büyük büyük büyükannesi, büyük büyükannesi, büyükannesi ve annesi hepsi bu otelde çalışmıştı. Sıra Tutkal Hanım’daydı.

Tutkal Hanım rüzgârın uğultusuyla uyandığı bir sabah, yeni bir misafirin geleceğini anladı. Misafiri tabii ki kalbi kırık biriydi. Heyecanla hazırlanmaya başladı. Kırık bir kalbe ne iyi gelirdi?

Nur Tunay, kalp kırıklığını yeniden anlamlandırıyor ve duyguların yaşanması gerektiğine dair sıcacık bir hikâye anlatıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Tutkal Hanımın Kırık Kalpleri, Yazar: Nur Tunay, Çınar Yayınları, 2021, 40 Sayfa

LENİN VE HEGEMONYA MANTIĞI: SINIF MÜCADELESİNDE SİYASAL PRATİK VE TEORİ - ALAN SHANDRO

Lenin ve Hegemonya Mantığı, Antonio Gramsci'nin bir gözleminden ilham alır: buna göre, bir siyasetçi felsefe kitabı yazabilir, ama onun asıl felsefesini politik faaliyetlerinde aramak muhtemelen daha iyi olacaktır...

Bir politik aktörün felsefesi, siyasi analizlere serpiştirilmiş felsefi aforizmalara işaret etmez; daha ziyade, o aktörün duruşunda ve siyasal gerçeklik içinde hareket etme, sınıf mücadelesinin kendiliğinden hareketi içinde kendisini uyarlama ve yeniden uyarlama tarzında örtük halde mevcut olarak anlaşılır.

Bu itibarla felsefe, siyasal pratiğin temeli olmaktan çok bir boyutudur ... pratiğin ve siyaset dünyasının yapılarının mantığıdır, soyut anatomisi ve fizyolojisidir. Dolayısıyla felsefe politik pratiğe gömülüdür ve bu nedenle, ondan ayrı olsa da, politik pratikten tamamen koparılamaz.

Lenin ve Hegemonya Mantığı, son yıllarda büyük canlılık gösteren "Lenin çalışmaları" alanındaki en önemli katkılardan biri. Alan Shandro, hegemonya mantığının Lenin'in politik pratiğinde ve düşüncesinde nasıl ortaya çıktığını ve geliştiğini inceliyor.

Ayrıca, bu büyük devrimcinin, erken tarihlerden itibaren İkinci Enternasyonal'in determinist kavrayışından uzaklaşmaya başladığını gösteriyor. Lenin'in hegemonya mantığında, Marksist teori öncelikle bir eylem rehberi olarak görülüyor: sınıf mücadelesinin karmaşık konjonktürlerinde yolumuzu bulmamızı sağlayan bir rehber.

Fakat bu rehber başarı için garantili formüller sunmuyor; aksine, hatalardan ders çıkarmak ve öğrenmek suretiyle teorinin ve pratiğin sürekli geliştirilmesi, Lenin'in anlayışında merkezi önem taşıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Lenin ve Hegemonya Mantığı - Sınıf Mücadelesinde Siyasal Pratik ve Teori, Yazar: Alan Shandro, Çevirmen: Özgür Öztürk, Köstebek Kolektif Yayınları, 2021, 416 Sayfa

BELİRSİZ BİR ANIN KIYISINDA - MURAT GÜLSOY

Sadece çarpma ânında tüm algılarımın ne kadar keskinleştiğini hatırlıyorum. Dünya farklı bir yer gibi görünmüştü gözüme, düşüncelerim dışında her şey yavaşlamış hatta durmuştu. İnsanların yüzlerinde dehşet vardı ve ben ölüm öncesi iyimserlik denilen kavramın varlığından haberdar değildim. Evet var böyle bir şey. Artık öğrendiniz. Ölmeden önceki son saniyelerinizde asla ölmeyeceğinizi düşüneceksiniz. Son ânın içindeymiş sonsuzluk.

Tek katlı, bahçeli evlerin olduğu otoban kenarındaki gizemli mahalleden oyuncu belleğin dehlizlerine, kuyuya fısıldanan sırlardan mezarından kalkıp gelen ölülere, insan gibi makinelerin tuhaf dünyasından uykuyla uyanıklık arasındaki belirsiz anlara uzanan tekinsiz bir yolculuk; acımasız bir yazarın kaleminden çıkan uçuş korkusu ve nihai sonsuzluk.

Murat Gülsoy, gerçekle gerçeküstünün sınırlarında dolaşan yedi öyküyle insan ruhunun karanlık sırlarını yer yer muzip yer yer ürkütücü bir atmosferin içinde anlatıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Belirsiz Bir Anın Kıyısında, Yazar: Murat Gülsoy, Can Yayınları, 2021, 264 Sayfa

DAHA FAZLA