Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Sevgili İleri Kitap takipçileri ve kitapseverler, haftanın yeni çıkan kitapları arasından sizler için bir derleme yaptık. Beğeneceğinizi umuyor, keyifli okumalar diliyoruz.

BİNBİR OYUNLU ODYSSSEUS - YÜKSEL MACİT

Bazı insanların hayran olunası bir cesareti vardır ama gereksiz risklerden kaçınmasını da iyi bilirler. Bu sayede hayatta kalır ve daha uzun süre kahraman olarak yaşayabilirler.

İşte bu temkinli kahramanların en büyük örneği Odysseus’tur. Kafasının içinde binbir oyun dolaşan, gözü pek ve akıllı savaşçı... Odysseus’un Troya Savaşı’ndaki kahramanlıklarını ve savaştan sonra evine dönüş yolculuğunu Homeros çok uzun yıllar önce anlatmıştı bize, bugünse Yvan Pommaux bu büyük macerayı birbirinden güzel resimlerle görselleştirerek genç okurlara sunuyor.

Troya Savaşı’nın ardından, İthaka kralının adasına geri dönebilmesi tam on yıl sürmüştü. Hikâye öyle heyecanlı ki bu on yıllık yolculukta Odysseus’un başına gelenleri, teker teker aşmak zorunda kaldığı sayısız engeli nefesimizi tutarak takip ediyoruz. Evine varmakla da rahata kavuşmuyor Odysseus, son bir hesaplaşma, son bir sınav onu bekliyor çünkü.

Odysseia, ne macera ama!

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Binbir Oyunlu Odyssseus, Yazar: Yüksel Macit, Yordam Edebiyat, 2021, 80 Sayfa

SINIR - SUAT DERVİŞ

"Sana erişmek istiyorum, erişemiyorum. Sanki gözle görünmeyen kuvvetler tarafından şiddetle korunan bir sınırın birimiz bir, diğerimiz öteki tarafındayız. Sana erişmeye imkân bulamıyorum. Bana o kadar yakınsın, yan yanayız ve arada geçilmez bir çizgi var."

Evet, Ayla ile Osman arasında aşılması güç bir sınır var. Peki, ya aşk? Aşk her zorluğu, her imkânsızı yenemez, her sınırı aşamaz mı?

Suat Derviş en önemli eserlerinden biri olan Sınır'da bu sorunun cevabını arıyor. Farklı sınıflardan, farklı hayatlardan iki gencin, İkinci Dünya Savaşı'nın gölgesinde verdikleri bir arada kalma mücadelesini tüm ayrıntılarıyla anlatıyor.

"Suat Derviş'in Romanlarında Kadınlar ve Yoksulluk" başlıklı bir tez de hazırlayan Çiğdem İlker, "Aşkın ve Savaş'ın Romanı: Sınır" başlıklı yazısıyla sizin için romanı derinlemesine inceliyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Sınır, Yazar: Suat Derviş, İthaki Yayınları, 2021, 288 Sayfa

GIORDANO BRUNO VE HERMETİK GELENEK - FRANCES YATES

Yıl 1460: İstanbul'un fethinden yedi yıl sonra, Bizanslı ulemanın beraberinde getirdiği elyazmaları Floransa Sarayı'nda antikçağ felsefesi üzerine hummalı bir çalışma başlatır. Tam bu sırada, Makedonya'dan ulaşan Yunanca bir elyazmasıyla akan sular durur. Bu metin, Rönesans düşünce ve sanatı üzerinde kuvvetli bir tesir bırakacak olan Hermetik Külliyattır.

Hafiye romanlarını aratmayacak bir merak duygusunun önderlik ettiği bu araştırmada Frances Yates, "Din Savaşları" döneminde Avrupa'da ilahiyat, felsefe ve büyü arasında yeniden çizilmekte olan sınırları Hermetik geleneğin en önde gelen temsilcisi Giordano Bruno'nun İtalya'dan başlayıp Paris, Londra, Almanya, hatta Prag'a uzanan ve Venedik'te son bulan serüveni üzerinden irdeliyor. Hermetizm'in modern siyasi düşünce içindeki yankılarının, kriz dönemleri başta olmak üzere günümüz siyasi düşüncesine hâlâ rehberlik eden Ütopyacılar üzerindeki etkisinin okurda bilhassa karşılık bulacağını umuyoruz.

"Frances Yates … o ender bulunan bilginlerden; yazdıkları hakikaten nefes kesici."
— The Times

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Giordano Bruno ve Hermetik Gelenek, Yazar: Frances Yates, Çevirmen: Ayşe Deniz Temiz, Say Yayınları, 2021, 632 Sayfa

YEŞİL YILANLA BEYAZ ZAMBAK - JOHANN WOLFGANG VON GOETHE

Dünya edebiyatının gelmiş geçmiş en büyük dehalarından biri olan; şiir, oyun, hikâye, otobiyografi, estetik, sanat ve edebiyat teorisi ile doğa bilimlerinde birçok esere imza atan Goethe, Yeşil Yılan ile Beyaz Zambak’ı Schiller’in İnsanın Estetik Eğitimi Üzerine Mektuplar adlı eserine yanıt olarak yazmış, bu vesileyle insanın özgürlüğü üzerine görüşlerini dile getirme olanağı bulmuştur.

Elinizdeki kitap, eserleriyle dünya edebiyatının zirvesinde yer edinmiş bu büyük yazarın Yeşil Yılan ile Beyaz Zambak’la birlikte başka masallarını ve öykülerini de içeriyor. Kitapta Goethe’nin değişik yıllarda yazdığı, genellikle de romanlarının ya da özyaşam öyküsü gibi daha kapsamlı yapıtlarının içine serpiştirdiği öykülerinden ve masallarından oluşan bir seçki bulacaksınız.

Ölümsüz bir yazarın edebiyat bahçesinden toplanmış bir sepet meyve… Üstelik yalnızca gençlerin değil, yetişkinlerin de tatması gereken…

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Yeşil Yılanla Beyaz Zambak, Yazar: Johann Wolfgang Von Goethe, Çevirmen: Tunç Tayanç, Dipnot Yayınları, 2021, 150 Sayfa

ARKEOLOJİNİN DELİKANLISI MUHİBBE DARGA - EMİNE ÇAYKARA

Bir Usta Yazar, İki Usta Çizer, Üç Çarpıcı Çizgi Roman

Ahmet Ümit okurlarının zihinlerinde canlandırdığı dünyası bu kez çizgi dünyamızın iki ustası İsmail Gülgeç'le Aptülika'nın kareleriyle hayat buluyor. Ümit'in polisiye roman ve öykülerinin efsanevi kahramanı Başkomser Nevzat, bizi bu üç çarpıcı macerada, yardımcıları Komiser Ali ve Kriminolog Zeynep'le beraber İstanbul'un kadim semtlerinden farklı toplumsal yaşantıların dünyasına, insanın aşk ve onurunu korumak için neler yapabileceği ile yüz yüze getiriyor.

Ne garip değil mi polis?

Ben sahte peygamberlerden medet umdum, satanist kardeşim şeytandan medet.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Arkeolojinin Delikanlısı Muhibbe Darga, Yazar: Emine Çaykara, Yapı Kredi Yayınları, 2021, 488 Sayfa

AKILLI ÇOCUK – LABİRENTLER

Okul öncesi dönemdeki çocukların ince motor ve bilişsel gelişimlerini desteklemek amacıyla hazırlanmış bu kitapta;

- Görsel dikkat
- Kısa süreli hafıza
- Sayı tanıma, tane kavramı
- Labirent egzersizleri bulunmaktadır.

Çocuklar kitaptaki etkinlikleri yaparken hem eğlenecek hem de öğrenecekler.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Akıllı Çocuk – Labirentler, Yazar: Kolektif, Çınar Yayınları, 2021, 32 Sayfa

DAHA FAZLA