Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Haftanın yeni çıkan kitapları arasından sizler için derledik. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

GÖZLERİ TANRI’YI SEYREDİYORDU - ZORA NEALE HURSTON

Toni Morrison’ın zamanımızın en büyük yazarlarından saydığı, antropolog, sinemacı, tiyatro oyunu yazarı, öykücü ve romancı Zora Neale Hurston ateizmiyle, siyah-beyaz toplumsal bütünleşmesine dair görüşleriyle ayrıksı bir isimdi. Yaşadığı dönemde Harlem Rönesansı’nın kilit yazarlarından olsa da yapıtları görmezden gelindi. Ancak Alice Walker’ın 70’lerdeki bir makalesinden sonra ilgi görmeye başladı. Gözleri Tanrı’yı Seyrediyordu günümüzde Afro-Amerikan edebiyatının en çok okunan eserlerinden.

Güzeller güzeli, başına buyruk Janie Crawford büyüklerinin yolundan gitmek istemiyor. Gönlüne göre sevecek, aklına eseni yapacak, istediği biçimde yaşayacak o. Janie tam üç kere evlenecek ve yokluktan zenginliğe, sevgisizlikten aşka yolculuğunda bazen gerçekten zor olsa da burnunun dikine gitmekten asla vazgeçmeyecek.

Zora Neale Hurston’dan Gözleri Tanrı’yı Seyrediyordu, uzun süre kıymeti bilinmeyen bir yazarın başyapıtı, kimsenin merhametine ihtiyacı olmayan bağımsız kadınların romanı.

“Zora Neale Hurston yaşamında tam bir afetti, harika bir yazar, muhteşem bir insandı. Muzip bir mizahı ve akademik bir sağlamlığı vardı: Lezzetli bir karışım.”

Maya Angelou

“Benim için bundan daha önemli bir kitap yok… Geçmişte ya da günümüzde hiçbir romanın yapamadığı şekilde hitap ediyor bana.”
Alice Walker

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Gözleri Tanrı’yı Seyrediyordu, Yazar: Zora Neale Hurston, Çevirmen: Püren Özgören, İthaki Yayınları, 2021, 200 Sayfa

KURTARMA MESAFESİ - SAMANTA SCHWEBLIN

Ben hep en kötü olasılıklara kafa yorarım. Şu an bile kafamda hesap yapıyorum, Nina birden havuza düşerse arabadan çıkıp koşarak ona ulaşmamın ne kadar süreceğini hesaplıyorum. Kızımla aramdaki değişken mesafeye verdiğim isim "kurtarma mesafesi", günlerimin yarısını bunu hesaplayarak geçiriyorum, yine de hep gereksiz riskler alıyorum.

Arjantin taşrasında, tarlalar arasında bir kasaba... Kasabanın kıyısında yeşil renkli, gizemli bir ev... Huzurlu bir tatil hayaliyle kasabaya gelen Amanda ve küçük kızı Nina... Tek amacı kızını korumak olan Amanda'nın önce ona ulaşması lazım, ulaşmak içinse olayları tetikleyen o ânı bulması.

Latin Amerika edebiyatının yükselen temsilcilerinden Samanta Schweblin'in bu ilk romanı 2017 Man Booker Ödülü finalistleri arasındaydı. Kurtarma Mesafesi'ndeki gerilimler ruh ve bireyle olduğu kadar toplum ve çevreyle de alakalı.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Kurtarma Mesafesi, Yazar: Samanta Schweblin, Çevirmen: Emrah İmre, Can Yayınları, 2021, 104 Sayfa

 

TUHAF KUŞ - ROCIO BONILLA

Sözcüklerin gizemi, çocukların yaratıcılığında saklı!

Öpücük Ne Renktir?’in yaratıcısı, sevilen sanatçı Rocio Bonilla, bir benzetme nedeniyle kuşlarla arasında bağ kurmaya çabalayan bir çocuğun hikâyesini anlatıyor. Küçük okurlarını kavramların ve sözcüklerin gizemli dünyasına davet ediyor.

Yetişkinlerin kalıplaşmış benzetmelerine, dilin kullanım olanaklarına, meraklı bir çocuğun gözünden yaklaşıyor.

Komşunun yaptığı bir benzetmeyle kafası karışan bir çocuk, kuşların ve çağrışımların evreninde komik bir maceraya çıkıyor. Soruların, hayal gücünün ve yaratıcılığın değerini yücelten neşeli resimli öykü, her yaştan okura görsel bir şölen sunuyor.

Alvaro, araştırmayı, öğrenmeyi seven, çok meraklı bir çocuktur. 

Bir gün, komşu Bayan Manolita onu kuşa benzettiğini söyleyince kafası karışır ve hemen kuşları araştırmaya başlar.

Bir kuş gibi görünmeyi, davranmayı dener.

Ama bir türlü kendini kuşa benzetemez. Yoksa komşu kadın başka bir şeyi mi kastetmiştir?..

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Tuhaf Kuş, Yazar: Rocio Bonilla, Çevirmen: Halil Türkden, Günışığı Kitaplığı, 2021, 36 Sayfa

ÇOCUK SANATÇILAR: ÜNLÜ SANATÇILARIN GERÇEK ÇOCUKLUK HİKAYELERİ - DAVID STABLER

Ünlü sanatçıların başarılarını biliyoruz. Peki, çocuklukları ile ilgili ne kadar bilgi sahibiyiz? Bunu öğrenmek için onların hikâyelerinin başladığı zamana dönüyoruz.

Her çocuk büyünce büyük bir sanatçı olmaz. Ama her büyük sanatçı işe önce çocuk olarak başlar. Ressamlar okulda defterlerine karalamalar yapar. Heykeltıraşlar arka bahçelerindeki çamurla oynar. Bugün illüstratörlük yapanların çoğu en sevdikleri çizgi romanın, bilgisayar oyununun ya da çizgi filmin ismini hâlâ hatırlar.

David Stabler’ın yazdığı Doogie Horner’ın resimlediği kitap sekiz yaş üstü çocuklar kadar yetişkinlere de hitap ediyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Çocuk Sanatçılar: Ünlü Sanatçıların Gerçek Çocukluk Hikayeleri, Yazar: David Stabler, Çevirmen: Onur Kaya, Hep Kitap, 2021, 204 Sayfa

1918 ALMAN DEVRİMİNDE SPARTAKİSTLER - GILBERT BADIA

Birinci Dünya Savaşı’nın ertesinde Almanya’da öne çıkan toplumsal dinamikler nelerdi? Sosyal Demokrat Parti’nin bileşenleri bu dinamikler karşısında nasıl konumlandı? İşçiler, askerler ve toplumun farklı kesimlerindeki huzursuzluklar nasıl baş gösterdi? Barış ve ekmek mücadelesi, grevler, genel grev çağrıları, propaganda faaliyetleri, konsey ya da sovyet tipi örgütlenmeler bu süreçte nasıl bir rol oynadı? Alman Devrimi nasıl mayalandı? Ve onun karşısına nasıl oldu da bir karşıdevrim çıkarıldı?

Rosa Luxemburg’un doğumunun 150. yılında yayımladığımız bu önemli kitap yukarıdaki soruların yanıtlarını oluştururken, Luxemburg ve Liebknecht’in başını çektiği Spartakist hareketin öyküsüne yoğunlaşıyor. Bu da doğal olarak sol içi tartışmaları ve ayrışmaları öne çıkarıyor:

Sosyal Demokrat Parti (SPD) içerisindeki sosyal demokratlar ve komünistler arasında başlayan derin yarılma cumhuriyet mücadelesiyle nasıl keskinleşti? Bir süre SPD’den ayrılan Bağımsızlar (USPD) içerisinde yer alan Spartakistler, bu kez 1918’de onlardan neden ayrıldı? Sosyal demokratlar bir burjuva cumhuriyeti ile yetinirken Spartakistler “sosyalist cumhuriyet” için mücadeleyi nasıl yükseltti? Spartakistlerin de ön ayak olduğu işçi ve asker konseyleri sosyalist cumhuriyetin nüvelerini oluştururken, sosyal demokratlar düzeni ve devlet aygıtını korumak için kimlerle işbirliği yaptı?

Bu işbirliğinin neticesinde Spartakist önderler nasıl boğuldu, kalanlar neler yaptı?

Bir yanda Alman Devrimi’nin ve yenilgisinin bize öğrettikleri ile yüzyıl öncesinden bugüne uzanan tarih dersleri… diğer yanda Rosa’nın, Karl’ın ve Spartakistlerin iradesi!

Bu kitap, Almanya’da sosyalizm için ayağa kalkan işçi sınıfının ve komünistlerin verdiği mücadelenin ve sosyal demokrasinin ihanetiyle boğulan devrimin hikâyesini tanıklıklara ve belgelere dayanarak anlatırken, Hitler’in 1933’te iktidara gelmesini mümkün kılan tarihsel arka plana da ışık tutuyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: 1918 Alman Devriminde Spartakistler, Yazar: Gilbert Badia, Çevirmen: Halil Hacıalioğlu, Yordam Kitap, 2021, 256 Sayfa

TOPLUMSAL REFORM YA DA DEVRİM, KİTLE GREVİ - PARTİ VE SENDİKALAR, TEORİ VE PRATİK - ROSA LUXEMBURG

Rosa Luxemburg’un yaşamı ve eseri sermayenin küreselleşmesine karşı özgürleştirici bir seçenek arayışıdır. Rosa, sermayenin kendini sürekli genişletmesini ve dünya üzerindeki yıkıcı etkisini büyük bir yetkinlikle irdelemiş; reformcu uzlaşıya, bürokratik entrikalara ve seçkinci örgütlenme yöntemlerine şiddetle karşı çıkmış; bu yönüyle de sosyalist bir toplum inşa etme çabalarına esin veren en önemli kişiliklerden biri olmuştur.

Bu kitap, onun siyasal yazılarından üçünü –“Toplumsal Reform ya da Devrim”, “Kitle Grevi, Siyasal Parti ve Sendikalar”, “Teori ve Pratik”– okura bir arada sunuyor. “Toplumsal Reform ya da Devrim”, İkinci Enternasyonal içindeki reformcu eğilimlere karşı bir manifesto niteliğindedir; bu metin, "Teori ve Pratik" ile birlikte, kapitalizme ilişkin temel Marksist tezlerin geçerliliğini yitirdiğiden hareketle reformcu bir siyaset öneren anlayışa ve kapitalizmin görünürdeki istikrarının yarattığı illüzyona verilen en yaratıcı yanıttır. “Kitle Grevi, Siyasal Parti ve Sendikalar” ise onun devrimci mücadelede kendiliğindenlik, örgütlenme ve siyasal-toplumsal gelişmişlik sorunlarını derinlemesine çözümlediği bir çalışmadır.

Doğumunun 150. yılında, ne mücadeleden ne polemikten ne de aşktan vazgeçmiş bu büyük devrimcinin anısına, saygıyla...

Rosa, suya hasret kaldığımız zamanlarda bizim taze su kaynağımız olmayı sürdürmektedir.

Eduardo Galeano

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Toplumsal Reform ya da Devrim - Kitle Grevi - Parti ve Sendikalar - Teori ve Pratik, Yazar: Rosa Luxemburg, Çevirmen: Tunç Tayanç, Dipnot Yayınları, 2021, 264 Sayfa

DAHA FAZLA