Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Her hafta sizler için kitaplar derlediğimiz Vitrin bölümümüzde bu hafta da birbirinden ilginç kitaplarla karşınızdayız. Haftanın yeni çıkan kitaplarına daha önce yayınlansa da tavsiye edilmeye değer başka kitaplar eşlik ediyor. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

BARTLEBY VE ŞÜREKASI - ENRIQUE VILA-MATAS

İyi çalıştım, yaptığım işten mutlu olabilirim. Kalemi bırakıyorum, çünkü hava karardı. Alacakaranlık rüyaları. Karım ve çocuklarım yan odadalar, hayat dolular. Sağlığım yerinde ve yeteri kadar param var. Aman Tanrım, nasıl da mutsuzum! Ama neler söylüyorum ben? Mutsuz değilim, kalemi bırakmadım, karım yok, çocuklarım yok, yan oda bile yok, yeteri kadar param yok, hava da kararmadı.

"Yapmamayı tercih ederim." Herman Melville'in Bartleby karakterinin bu meşhur sözünden yola çıkan Enrique Vila-Matas, Bartleby ve Şürekâsı'nda yetenek ve birikimlerine rağmen yazmamayı düstur edinen gerçek ve hayalî yazarları konu alır.

Var olmayan bir metin için dipnotlar kaleme alan anlatıcı, bartleby'ler diye adlandırdığı, edebiyatta geçici ya da kalıcı sessizliği tercih eden Salinger, Rimbaud, Musil, Rulfo gibi yazarların yanında Walser, Beckett, Maupassant, Wilde, Borges, Gide, Pessoa, Sokrates ve daha nice isim aracılığıyla, "Niçin yazarız?" ve "Niçin yaşarız?" gibi çetrefilli sorulara cevap arar.

"Vila-Matas'ın üstünlüğü tartışılmaz bir gerçek."
Roberto Bolaño

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE:Bartleby ve Şürekası, Yazar:Enrique Vila-Matas, Çevirmen:Filiz Öztürk, Can Yayınları, 2021, 192 Sayfa

ÇOCUKLAR İÇİN BACH - HELEN GARNER

Türk okurlarının ilk kez tanışacağı Avustralyalı Helen Garner (1942) edebiyatın, roman, kısa öykü, senaryo, deneme gibi çeşitli türlerinde ve edebiyat dışı alanda ürün vermiş verimli bir yazar. 2006'da Melbourne Edebiyat Ödülü'ne, 2016'da Windham-Campbell Ödülü'ne, 2017'de ise denemeleriyle Indie kitap ödülüne layık görülmüştür. Avustralyalı eleştirmen ve akademisyen Don Anderson, romanı, içlerinde Hemingway'in Güneş de Doğar ve Fitzgerald'ın Muhteşem Gatsby gibi yapıtlarının da olduğu "İngiliz dilinin mükemmel dört kısa romanıyla" aynı sıraya yerleştirmiştir.

Garner'ın ikinci romanı olan ve ilk kez 1984'te yayımlanan Çocuklar İçin Bach, Melbourne'ün bir banliyösünde iki oğullarıyla yaşayan genç bir çifte odaklanıyor. Dexter ve Athena birbirini seven, biri ağır otizmli olan oğullarının bakımını üstlenmiş, kendi kendilerine yeten bir çifttir. İstikrarla sürdürdükleri bu düzen, uzun yıllar sonra bir gün Dexter'ın üniversiteden arkadaşı Elizabeth'in hayatlarına girmesiyle sarsılır. Elizabeth yanında, müzisyen sevgilisini, annelerinin ölümünden sonra yalnız kalan kız kardeşini ve sevgilisinin kızını da getirmiştir. Fox çiftinin sakin, huzurlu ve yalın hayatı bu insanları yavaşça içine çeker. ("Arka kapı hep açıktır") Oysa Elizabeth'in Rock müzik, evlilik dışı ilişkilerle dolu, dağınık ve rastgele bu dünyası Fox çifti için tekinsiz olduğu kadar tehditkârdır da… Aileyi dış dünyadan koruyan kabuk yer yer kırılmaya, çatlamaya başlar.

Adını, Harold Davies'in Çocuklar İçin Bach adlı, Athena'nın piyanosunun üstünden eksik etmediği nota derlemesinden alan romanda müzik şüphesiz başlıca laytmotif. Otizmli Billy dahil herkesin müzikle kendince, kendi kişiliğini yansıtan "kusurlu" bir ilişkisi var. Dexter bağıra çağıra opera aryaları söylüyor ve böylece dışavurumcu, ilgi bekleyen karakterini açığa vuruyor, Athena arada sırada "yüzüne ateş basmasına" rağmen sessiz sessiz piyano çalmayı öğreniyor, Elisabeth'in sevgilisi hovarda bir rock müzisyeni ve Billy sadece müziğe tepki veriyor.

1999'da verdiği bir röportajda yazmanın "patchwork bir örtüyü dikişsizmiş gibi göstermek" olduğunu söyleyen Garner'ın, yetmişli yılların Melbourne'ünde farklı bakış açıları, beklentiler ve hayat tarzları arasında ustaca gidip gelerek dokuduğu Çocuklar İçin Bach yoğun anlatımı, "çoksesli" üslubuyla kendi içinde bir başyapıt.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE:Çocuklar İçin Bach, Yazar:Helen Garner, Çeviren: Darmin Hadzibegoviç, Yapı Kredi Yayınları, 2021, 104 Sayfa

FARELER ÜLKESİ - ALICE MERICOURT

Fareler Ülkesi'nde, fareler liderlerini seçerdi.
Her zaman seçilenler büyük, şişman, dev...

Siyah Kedilerdi!

Ta ki günün birinde küçük bir farenin aklına yeni bir fikir gelene kadar. İşte asıl sorun şimdi başlıyordu. Bütün bu kanunların hepsi iyi kanunlardı. Tabii yalnızca kediler için. Fareler içinse hayat gittikçe zorlaşıyordu.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE:Fareler Ülkesi, Yazar:Alice Mericourt, Çevirmen:Cemile Özyakan, Nota Bene Yayınları, 2021, 32 Sayfa

KARANLIK MADDE VE KARANLIK ENERJİ: EVRENİN GİZEMLİ 95'İ ÜZERİNE - BRIAN CLEGG

İngiltere’de 2019 Yılının En İyi 5 Astronomi Ve Uzay Kitabından Biri

Karanlık madde ve karanlık enerji, evrenin bilim insanlarına sorduğu en zor ve en tuhaf bilmecelerden biri. Gördüğümüz ve ölçebildiğimiz şeyler evrenin yalnızca %5’ini oluşturuyor. Geri kalan %95’in varlığını sadece etkilerinden dolayı, sadece matematiksel hesaplamalar yoluyla anlayabiliyoruz. Bilim insanları evrenin bu anlaşılamayan, kayıp, gizemli kısmına “karanlık madde” ve “karanlık enerji” adlarını veriyor.

Popüler bilim yazarı Brian Clegg’in bu kitabı yalnızca karanlık madde ve karanlık enerji konusuna değil, astronomi ile modern fiziğin belli başlı konularına oldukça aydınlatıcı bir ışık tutuyor. Kaçırmayın.

“Açık, kısa ve öz. Evrendeki en büyük soru işaretlerinden birine dair okuyabileceğiniz, giriş niteliğindeki, anlaşılması en kolay kitaplardan biri.”

BBC Sky at Night

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE:Karanlık Madde ve Karanlık Enerji - Evrenin Gizemli 95'i Üzerine, Yazar:Brian Clegg, Çeviren: Sinan Köseoğlu, Ege Can Karanfil, Say Yayınları, 2021, 160 sayfa

 

NEVADA - CLAIRE VAYE WATKINS

Amerikalı yazar Claire Vaye Watkins kitabında kahramanlarının kişisel geçmişiyle bölgenin tarihini iç içe geçirerek Vahşi Batının mitlerini yeniden kuruyor; çölde havai fişek toplayan yaşlı adamlar, hayalet kasabaların zamanla film setlerine dönüştüğü Nevada coğrafyası, kaybolan turistler, Las Vegas’ın ışıltısına kapılan liseli gençler, çöldeki randevuevi sakinleri, hepsi bu mitin bir parçası haline geliyor.

Çölde bulduğu adrese yazdığı mektuplarla yalnızlığını azaltmaya çalışan bir adam, kendini terk eden erkeğin eşyalarını saklayarak yas tutan genç bir kadın, çöldeki randevuevinin kırılgan dengesini varlığıyla altüst eden genç bir İtalyan, ölümden kurtardığı genç kız yüzünden münzevi hayatında ince bir yarık açılan bir adam, annelerinin intiharını atlatamayan iki kız kardeş.

Üstlerinde geçmişin ağırlığını taşıyan bu insanlar, inatçılıkları, şansları ve az da olsa umutlarıyla hayatlarına tutunmaya çalışıyorlar.

Nevada, her bir kelimenin yerini bulduğu, taze soluklu, diken diken, enfes bir kitap.

- Joy Williams -

Anna Proulx’tan bu yana Batı’dan yükselen en büyüleyici ses.

- Vogue -

Amerikalı yazar Claire Vaye Watkins 1984 yılında Kaliforniya’da, Death Valley’de doğdu, Kaliforniya ve Nevada’da büyüdü. Nevada Reno Üniversitesi’ni bitirdi, Ohio State Üniversitesi’nde yaratıcı yazarlık yüksek lisansı yaptı. Öyküleri The Paris Review, Granta, One Story, Ploughshares gibi dergilerde yayınlandı. 2012’de yayınlanan ilk öykü kitabı Nevada ile Story Prize ve Dylan Thomas Prize ödüllerini aldı. İlk romanı Gold Fame Circus ise 2015 yılında yayınlandı. Watkins, halen Pensilvanya’da Bucknell Üniversitesi’nde öğretim görevlisidir.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE:Nevada, Yazar:Claire Vaye Watkins, Çevirmen:Zeynep Baransel, Yüz Kitap, 2021, 256 Sayfa

SAVAŞ MEYDANLARI - JEAN ROUAUD

Jean Rouaud, Goncourt Ödülü’nükazananromanında, birailede ardıardınayaşananüçölümleanımsananeskihikâyelerideşiyor. İlk başta, babanınölümü, trajikbirbaşlangıçnoktası; sonra,
inatçılığıylanamsalan Marie Hala’nınveardından, antika 2CV arabasıylaadeta kamikaze dalışlarıyapanbüyükbabanıngidişi…

Üçünün tam ortasında, hepsinibirbirinebağlayanisimsiz, yaşsız anlatıcımız… Loire’ınyağmurlu, sislihavasında eve kapanıp da çekmecelerikarıştırıncaortayaçıkanmektuplar, fotoğraflarvehatta altınbirtakmadiş, okuyucuyuansızınonyıllarcageriyegötürüyor.

Sıradanbirailenindokunaklıyaşamındanalınannoktalarbirbirine eklenerekresimtamamlanıyor. SavaşMeydanları, kişiseltarihlerile o büyükTarih’innasıliçiçe
geçtiğinigösterenhüzünlübir roman. “Jean Rouaudkaleminiustacaoynatıyorvegündelikdetaylarile büyükolayları, kederileneşeyi, inançileumutsuzluğubirbirine bağlayaniplerikullanarakbiryumakoluşturuyor.”

Boston Globe

(TanıtımBülteninden)

KÜNYE:Savaş Meydanları, Yazar:Jean Rouaud, Çevirmen:Şirin Etik, İletişim Yayıncılık, 2021, 154 Sayfa

FESLEĞEN KOKULU RÜYALAR - BUKET ADANÇ

24 yaşında bir ajansın metin yazarı olarak çalışan Nil, uzun yıllar annesinin baskısı altında yaşamış, bulumia hastası bir genç kadındır. En büyük probleminin kilo olduğunu düşünerek, tüm kararlılığıyla diyetisyen Seyla Hanım'la başladığı seanslar zamanla bir terapiye dönmüştür ve geçmişiyle hesaplaşmasını sağlamıştır. Bu sırada kendisiyle taban tabana zıt bir karakter olan Zeynel ile tanışması hayatını değiştirmeye ve kendisinin farklı bir versiyonuna evrilmesine olan inancını körüklemiş, yeni bir yaşama başlama cesaretini göstermesine sebep olmuştur.

Fesleğen Kokulu Rüyalar; toplumun özellikle genç kadınların güzellik kavramını, aile ilişkilerini ve aşkı yeniden sorgulamasını ve kendilerini fark etmelerini sağlayacak bir gerçek yaşam öyküsünün romanıdır.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE:Fesleğen Kokulu Rüyalar, Yazar:Buket Adanç, A7 Kitap, 2021, 208 Sayfa

DAHA FAZLA