Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Değerli İleri Kitap okurları, her hafta yayın hayatına kazandırılan kitapları İleri Kitap ekibi olarak inceliyor ve size özel bir derleme oluşturuyoruz. Bunu yaparken emek ve kadın düşmanı kurum ve kişilere yer vermemeyi ilke ediniyoruz. Edebiyat dünyasında kadınların sesinin güçlü çıkmaya başladığı ve umut verdiği bu günlerde kadınların yanında olduğumuzu, taciz ve şiddetin istisnasız karşısında olduğumuzu belirtmek isteriz.Bu bağlamda tacizin karşısında kadınların yanında duran yayınevlerine yer vermeye devam edeceğimizi belirtmek isteriz. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

ENGELS OKUMA KILAVUZU

Engels Okuma Kılavuzu ÇIKTI! Proletaryanın büyük savaşçısı ve öğretmeni Friedrich Engels’in 200. yaşını kutluyoruz. Kuşkusuz bu kutlama, en başta yer kürenin her yerinde devrim özlemiyle mücadele edenler için özel bir anlam taşıyor.

Umudumuz, bu çalışmanın yeni büyük savaşçılara, proletaryanın “öğretmenlerine” ve tüm sosyalizm militanlarına kılavuz olmasıdır.

KÜNYE: Engels Okuma Kılavuzu, Yazarlar: Kolektif, İleri Kitaplığı, 2020

 

DÜŞ MESAFESI - DENIZ CEREN TÜRKKAN

Acıyı geçmişin kokusuyla dindirmeye gücü yetmiyor artık insanın. Eşyaların, bahçelerin ve insanların o kendilerine has kokusu her zaman merhem olmuyor kabuğunu özleyen yaraya. Kalabalık akşam sofralarının, çocuk sesleriyle dolup taşan avluların, uzaktan bakınca kırmızı kiremitleriyle bir yonca tarlasını andıran gecekondu mahallelerinin anlamları yok olup gidiyor. Şehre secde edenler belki semaya yükseliyor ama bir yerlerde kömür kokusu, çamur lekesi ve türkü sürüp gidiyor. Ayrılık acısı hafifliyor belki ama ölüm Allah'ın emri olmaya devam ediyor.

Düş Mesafesi, Deniz Ceren Türkkan’ın okurla ilk selamlaşması. Görünen o ki son da olmayacak bu. Yarattığı atmosferden tercih ettiği kelimelere, ele aldığı öykü konularından üslubu önceleyen tavrına kadar her şey onun daha uzun süre buralarda olacağını gösteriyor.

“Onlar için devlet, kemerli, demir halkalarıyla dev kapıların önünde, kapıyı tıklatmadan önce iki kez düşünmekti. Ak kepenekli bir çobanın kaval sesini, yosun tutmuş oylumlu kayalıkların zahter kokularını, yarım kalmış türküleri ve anason kokulu sövgüleri yükleyip sırtlarındaki küfeye, kalın enseli adamların önünde boyun bükmekti. Kalın enseli devlet adamları onlara gülerdi gür bıyıklarının altından, sanki bu gülüş, ölüme giden kestirme bir yol gibiydi.”

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Düş Mesafesi, Yazar: Deniz Ceren Türkkan, İthaki Yayınları, 2020, 96 Sayfa

 

FOÇA MEKTUPLARI - AHMET ÖNEL

"Zeytin gövdesine dokunmanın bir efsun barındırdığını düşünüyorum (…). Sonuçta, bir gövdeye dokunuyorum ve yepyeni bir insan oluyorum. Yüklendiğim bu gizli enerjide yeni öyküler, yeni suretler, yeni sesler, yeni dizeler karşılıyor beni. Bir zeytine dokunmak eski bir kitabın ağır ve tozlu kapağını aralamaktan farklı değil. Sözcüklerin bittiği yerde aklın çizgiye teslim olmasını anlamak da mümkün. Akıl yol gösteriyor ve bellek biriktiriyor."

Usta yazar Ahmet Önel yıllardır yaşadığı Ege'nin o güzel sahil kasabası Foça'dan bu kez mektuplarıyla çıkıp geliyor. Önel, her biri birbirinden keyifli yazılarında yalnızca Foça'yı anlatmakla kalmıyor, okuduklarını, izlediklerini, insan ilişkilerini, gözlemlerini, kısacası bütün bir dünyayı kendi prizmasından süzerek yazılarına aktarıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Foça Mektupları, Yazar: Ahmet Önel, Ve Yayınevi, 2020, 104 Sayfa

 

YAŞAMI ÖRGÜTLEYEN DENEYIMLER – KOLEKTIF

Günümüzde gittikçe yaygınlaşan kooperatifler ve dayanışma ekonomileri gibi alternatif yapılar, yeniden üretime hapsedilmiş kadınlar için bir mücadele ve kurtuluş olanağı mı yoksa patriyarkal kapitalizmin yıkıcı sonuçlarını yeniden üreten alanlar mı? Her geçen gün sayıları artan kadın kooperatifleri, kadınların ev içi konumlarını ve güvencesiz çalışma koşullarını nasıl etkiliyor? Sadece kadınlardan oluşmayan karma kooperatifler içinde cinsiyet ayrımcılığına karşı mücadele nasıl örgütleniyor?

Yaşamı Örgütleyen Deneyimler kitabı, bu alternatif yapıları toplumsal cinsiyet perspektifiyle ele alarak bu sorulara kolektif bir cevap üretebilme amacıyla yola çıkıyor. On bir kadın araştırmacının katkısıyla oluşan kitapta kooperatifleşme deneyimleri hem kuramsal çerçeveden hem de somut saha deneyimlerine dayanarak tartışılıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Yaşamı Örgütleyen Deneyimler, Yazar: Kolektif, Nota Bene Yayınları, 2020, 344 Sayfa

 

YOLU BEKLENENLER - AKIN BIRDAL

"Aylardır sevdiklerinizle evde kalın diyorlar. Sevdiklerimiz mi kaldı? Kimilerini öldürdüler, kimileri cezaevinde, kimileri dağda, kimileri yurtdışında. Kiminle kalacağız evde?"

Sürgünle, kayıpla, ölümlerle dolu acılı coğrafyamızın öyküsüdür Yolu Beklenenler. Hayatını halkların barışı ve özgür yaşamına adamış olan Akın Birdal'ın kaleminden öykülerde; gayrimüslimlerin, Kürtlerin, bilim insanlarının hazin yaşamlarını okuyacaksınız.

Öyküler, Türkiye'deki ötekileştirmişlere bir ayna tutarken, öykülerindeki kahramanlar yaşamın toplumsal, siyasi mücadelelerin bir gerçeği olarak karşımıza çıkıyor. Bu öyküler Akın Birdal'ın çok yönlü kişiliğini ortaya koymakla kalmıyor, ne tür duyarlılıklarla mücadele ettiğini de gözler önüne seriyor. 

(Tanıtım Bülteninden)

 

KÜNYE: Yolu Beklenenler, Yazar: Akın Birdal, A7 Kitap, 2020, 144 Sayfa

TÜRKIYE'DE DÜŞÜNCENIN TUTSAKLIĞI 1 - TOLGA ŞIRIN

“Gridir, kıymetli dostum, bütün kuram; oysa yeşildir yaşamın altın ağacı”

Goethe’nin ünlü karakteri Mefistofeles’in bu sözü, Türkiye’de Düşüncenin Tutsaklığı adlı eserin ilham kaynağı. Tolga Şirin, sözden esinlenerek İfade Özgürlüğünün Grisi ve İfade Özgürlüğünün Yeşili şeklinde iki cilt olarak tasarladığı eserin bu ilk cildinde ifade özgürlüğünü siyaset bilimi, tarih ve hukuk disiplinlerinin kesiştiği bir kavşakta, detaylı tartışmalar yürütmekten çekinmeden ele alıyor.

Kitap boyunca liberalizmle polemiğe giren yazar, işçi demokrasisi, basın kartelleri, nefret söylemi, dine hakaret, pornografi, parasız internet hakkı gibi konuları işleyerek okura zengin bir felsefi arka plan sunuyor. İnsan hakları hukuku alanındaki çalışmalarıyla tanıdığımız Tolga Şirin, bu ciltte okura, liberal mercekle görülen müdahalelere kanmamalarını; tahakküme cumhuriyetçi bir mercekten bakmalarını salık veriyor. Bunu yaparken Nâzım Hikmet’ten Puşkin’e, Caravaggio’dan Mühl’e farklı sanatçıların izlerini sürerek duru ve akıcı diline estetik de katmayı başarıyor.

İfade özgürlüğü konusunun ekonomi-politikadan ve sınıfsal ilişkilerden bağımsız kavranmaması gerektiğini düşünen Şirin, konuyla ilgili Türkçe literatürdeki en kapsamlı çalışmaya imza atıyor. Tekin Yayınevi olarak bu güzide eseri okurlarımızın
dikkatine sunmaktan kıvanç duyuyoruz.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Türkiye'de Düşüncenin Tutsaklığı – 1, Yazar: Tolga Şirin, Tekin Yayınevi, 2020, 264 Sayfa

DAHA FAZLA