Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Sevgili kitap severler, bu hafta da sizler için yeni çıkan kitaplar arasından derleme yaptık. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

İSTASYON - BİRGÜL OĞUZ

Birgül Oğuz’dan yalnızlık, güven ve arkadaşlık üzerine uzun bir hikâye.
“Şimdi ormanda bir patikada dalgın yürürken aniden ağaçların, boyumu aşan yabani otların arasına dalıp koşmaya başlamışım gibi hissediyordum. Tren hızlandıkça bir sevinç dalgası yükseliyordu içimde. Ama her an daha da kararan bir ormanda dikenli bitkilerin, böceklerin, gececillerin arasına fütursuz dalışımın ödeyemeyeceğim bir bedeli olduğu duygusuna da kapılıyordum. Davranışımın kaynağına belirsiz bir gelecekte varacağımı seziyordum.”

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: İstasyon, Yazar: Birgül Oğuz, Metis Yayıncılık, 2020, 112 Sayfa

METASTAZ 2: CENDERE - BARIŞ TERKOĞLU & BARIŞ PEHLİVAN

“Okuduğumuz kitap bir yumruk gibi tepemize inip bizi uyandırmadıktan sonra neye yarar?”

Franz Kafka

CHP’li Belediye Başkanları İmamoğlu ve Çerçioğlu için yapılan ahlaksız teklifin arkasında hangi AKP’li Bakan vardı?
Pelikancılar AKP içinde hangi operasyonları yaptı ve kimleri fişledi?
Yargının arka odalarında hangi ses kayıtları dolaşıyor?
Holding patronu cinayetinin üstü hangi yollarla kapatılmak istendi?
Hakimler ve savcılar gizlenen skandalları ilk kez nasıl anlattı?
Adliyeye getirilen ve içinde 260 bin dolar olan çantanın sırrı neydi?
Nurcular devlet içinde nasıl bir ağ kurdu?
Yargıdaki Pelikan-Hakyol mücadelesinin perde arkasında ne vardı?
FETÖ borsasının belgesinde neler yazıyordu?
AKP’li bakanlar arasındaki kavganın bilinmeyen nedeni ne?
Diyanet’in gizli tarikatlar raporu nasıl sızdı?
Öldürülen AKP yöneticisinin eşi sessizliğini bozup neler anlattı?
15 Temmuz raporu aslında neden basılmadı?
Kartal İmam Hatip mezunu olmak devlette hangi kapıları açıyor?
Erdoğan’ın yakınını hayata döndüren ismin başına neler geldi?

Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan, devlette yaratılan çürümeyi ve herkesin hissettiği cendereyi belgeliyor. “Metastaz 2: CENDERE” çarpıcı bir gazetecilik araştırması olarak tarihe geçecek.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Metastaz 2: Cendere, Yazarlar: Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Kırmızı Kedi Yayınevi, 2020, 296 Sayfa

BİR MUSİBET: YENİ TÜRKIYE’DE ERİLLİK, ŞİDDET VE FEMİNİST SİYASET - ALEV ÖZKAZANÇ

2015 yılı ve sonrası, sadece Türkiyelileri değil, tüm dünyada geniş kitleleri etkileyen unutulmayacak olaylarla zihnimize kazındı. Suriye savaşı, göçmen krizi olarak yüzümüze çarpan insanlık dramı, bölgede, Türkiye'de ve Batı ülkelerinde çok can alan şiddet eylemleri, hepimizi şok eden IŞİD belası, her yerde yükselişe geçen milliyetçi popülizm dalgası, otoriter rejimlerin ve tek adamların önlenemeyen yükselişi, nükleer denemelere geri dönüş, küresel kapitalizmin sefaleti ve iklim krizi derken 2020 yılına koronavirüs salgını ile girdik. Nefret, şiddet, savaş, cinnet halleri, türlü türlü musibetler etrafımızı sardı. Yaşam, özgürlük, eşitlik, adalet ve gerçek başta olmak üzere tüm değerlerin ayaklar altına alındığı, değerlerin değersizleştirildiği bir sürece tanıklık ettik.

Bu kitap, yaşamın ve siyasetin her alanında "eril gövde gösterisi"nin hüküm sürdüğü, aynı zamanda hem ülkede hem de dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğine ve feminizme karşı reaksiyonların güçlendiği, kadın ve LGBT hareketinin elde ettiği türlü kazanımların tehlikeye girdiği bu dönemi kavramamız için önümüze ışık tutuyor. Olaylarla onları kavrayışımız arasına giren kara bulutların yol açtığı özel bir görme ve kavrayış zorluğunu getiren bu dönemi feminizmin umut veren eleştirel birikimine yaslanarak analiz ediyor. Yazmayı bir tür kişisel direniş eylemi olarak tanımlayan yazar, okuru bu direnişe ortak olmaya çağırıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Bir Musibet - Yeni Türkiye’de Erillik, Şiddet ve Feminist Siyaset, Yazar: Alev Özkazanç, Dipnot Yayınları, 2020, 336 Sayfa

CAHİDE: MELEKLER YERYÜZÜNDE YAŞAYAMAZ - EYÜPHAN ERKUL

“Sinemamızın ilk büyük yıldızı Cahide Sonku çocukken hayal meyal hatırladığım bir ibret hikâyesinin baş kişisiydi benim için. Onun hakkında yazılan, çekilen, çizilen hemen her şeyi aramaya, okumaya, izlemeye başladım.

Cahide Sonku’nun hayatına ne kadar hâkim olsam da Eyüphan Erkul’un yazdıklarını sanki ilk kez öğreniyormuşum gibi büyük bir ilgiyle okudum. Sonra kızım da dahil 2000 sonrası doğanların, hatta geçen yüzyılın son on yılında dünyaya gelenlerin hiç bilmediği o görkemli yılları, tanımadıkları o şahane isimleri onlara tanıtmak, unutmamak, unutturmamak gerek diye düşündüm.” İclal Aydın

İclal Aydın Kitap Kulübü’nün sunduğu, deneyimli yazar Eyüphan Erkul’un kaleme aldığı Cahide: Melekler Yeryüzünde Yaşayamaz, Türk sinemasının en büyük yıldızlarından Cahide Sonku’nun hayat öyküsüne dayanan etkileyici ve dramatik bir biyografik roman. Cahide’nin zirveden yokluğa uzanan hayatı hiç bu kadar ayrıntılı işlenmemişti. Seneler süren bir çalışmanın eseri olan roman, bir kuşağın anılarını tazelerken genç nesle ülkenin gelmiş geçmiş en büyük yeteneklerinden birini tanıtmayı hedefliyor.

Türk sinemasının en parlak yıldızıydı Cahide.

Filmlere bile sığmayacak bir ömür yaşayan, kayan bir yıldız...

Ne ondan önce ne de ondan sonra kimse onun mertebesine ulaşamadı. Hiç kimse onun kadar tanınmadı, onun kadar sevilmedi, onun kadar arzulanmadı. Ama onca sevgi selinin ortasında hep köksüz yaşadı Cahide… Ön adı Serap’tı, hayal gibiydi biraz. Belki de bu yüzden hiç yaşamamış gibi davrandı ömrünün son deminde. Bir rüya gibi geldi geçti sinema tarihimizden. Sanki bir an esti ve etkisi sürmeye devam ediyor hâlâ. Kimsenin çıkamayacağı kadar zirveye çıktı, kimsenin göremeyeceği diplerde gezindi. Yine de her seferinde ayağa kalktı. Sinemadaki ilk “starımız” oydu. Hayat denen uğultunun içinden hızla geçip gitti ve rüzgârı hâlâ dinmedi. Dinmeyecek...

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Cahide - Melekler Yeryüzünde Yaşayamaz, Yazar: Eyüphan Erkul, Artemis Yayınları, 2020, 704 Sayfa

KARADUT - MÜJGAN TEKİN

Değer miydi, değmez miydi diye konuşacaklar belki ardımdan, değdi! Haaa öyle her yiğidim diyenin yaşayacağı cinsten değildi Bedri’yi yaşamak, ama değecek türdendi. Heykelime bakardı belki insanlar, Bedri’nin büstüne, ellerimin nasıl da yaşama sevdalı olduğunu büstlerime baktıkça anlarlardı.  Hele bir de üstüne bir selam yollarlarsa Mari’ye daha ne isterdi ki!  Ölüm, yok olmak değildi. Bir heykele taş olup, kil olup geri gelecekti; başka bir şey olacaktı ama dünya toz bulutu olana kadar başka bir şey olarak var olacaktı. Mari Gerekmezyan olmaktan sonsuz bir mutluluk duyumsuyordu. Bir kez daha alçıya ellemek istiyordu sadece ama bu mümkün değildi, vakit yoktu.

(Tanıtım Bülteninden);

KÜNYE: Karadut, Yazar: Müjgan Tekin, A7 Kitap, 2020, 288 Sayfa

EKSİKLİK AYRILIK VE ÖTESİ: ÇOCUK VE ERGEN ÇALIŞMALARI - PSİKANALIZ DEFTERLERİ 5

Talat Parman
Ayrılık, Ayrılık, Aman Ayrılık!

Isée Bernateau
Ayrılmak: Uzun Bir Yol, Özne İçin Bir Gereklilik

Sezai Halifeoğlu
Arzuların Karşılaşma Alanı Olarak Sınır

Didier Houzel
Depresif Konumdan Birincil Depresyona

Bianca Lechevalier
Birincil Depresyon: Ruhsallığın Kara Deliğinden Varoluşun Soluğuna

Şeyda Postacı
Bitmeyecek Öykü ve Ötesi

Antonino Ferro
Freud’dan Francis Bacon’a

Ceylin Özcan
Oidipus’un Ötesinde Çocuksu ve Eksiklik

Neslihan Zabcı
Çocukluk Çağı Depresyonu: Psikanalitik Yaklaşım

Filiz Torun
Ergende Ayrılık Çabasının Aynası: Deri

Marjorie Roques
Ergenlikte Annebaba Ayrılığının İlerideki Etkileri: Bir Genç Yetişkin Kadının Olgu Çalışması

Alper Şahin
En Uzak Sahile Gitmek

Göver Kazancıoğlu
Kırbaç ve İp “Başka Seçenek Yok”! Öğretmenin Ruhsallığında Ayrılık

Halide Erten Şahan
Kuyucaklı Yusuf: Ayrılık, Ölüm, Yaşam; Benlik İdeali Kavramının İzinde Psikanalitik Bir Bakış

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Eksiklik Ayrılık ve Ötesi: Çocuk ve Ergen Çalışmaları - Psikanaliz Defterleri 5, Yazar: Kolektif, Yapı Kredi Yayınları, 2020, 224 Sayfa

DAHA FAZLA