Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Sevgili İleri Haber okurları ve kitap severler, geçtiğimiz hafta raflardaki yerini alan kitaplar arasından sizlere özel bir derleme yaptık. Keyifli okumalar dileriz.

EV - NERMIN YILDIRIM

… hayata tutunmak için inanmaya mecbur kaldığımız bütün yalanlar günü gelince açığa çıkıyor. Ve sonra biz ölmüyoruz. Daha kötü bir şey oluyor. Öğrendiklerimizle yaşamaya devam ediyoruz. Nermin Yıldırım bizleri uzun bir yürüyüşe çıkararak, kendini evinde hissedemeyenlerin, evinden zorla koparılanların, kaçmak zorunda kalanların, hiçbir yere sığınamayanların dünyasına ortak ediyor. Sürprizlerle dolu bu yolu adımlarken, bir yandan bir kere koptuktan sonra artık anakaraya bağlanamayan adacıkların uğultulu sesine kulak veriyor, bir yandan da kendimizi seyrettiğimiz aynaların öbür tarafındakilerle yüzleşiyoruz. Romanlarında okuru aile, toplum ve bellek ekseninde yolculuklara çıkaran Yıldırım, duyarlı sesi, nüktedan ve kıvrak diliyle hafızanın iplerini kâh salıp kâh sararak sımsıkı bir yumak oluştururken, “küçük ve muhteşem hayatlarımız”a bambaşka gözlerle bakmamızı sağlıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Ev, Yazar: Nermin Yıldırım, Hep Kitap, 2020, 456 Sayfa

EVRIM YAŞAMI NASIL AÇIKLAR - NEW SCIENTIST

Evrim: Kafası karışıklar için bir rehber.

Dünya üzerindeki her kültürün, her dinin, her milletin bir yaratılış hikâyesi vardır: İster kutsal kitaplarda geçsin, ister çiviyazısıyla yazılmış olsun, isterse de ulusal destanlarla aktarılsın yaratılış binlerce yıldır insanlığın aklını kurcalayan, bizi köklerimizi bulmamız için teşvik eden bir meseledir.
Bundan 160 yıl kadar önce Charles Darwin Türlerin Kökeni’nde yaratılışa dair dine ya da mite dayanmayan bilimsel bir bakış açısı sununca, köklerimizi bulma yolunda önemli bir gelişme kaydetmiş olduk: Biz insanlar ve canlı olan her şey, tekhücreli ilk basit yaşam formlarının evrim geçirmesiyle bugünkü hallerimize kavuşmuştuk. Peki ama evrim nasıl işliyor?
Evrim Yaşamı Nasıl Açıklar?, Charles Darwin’in kuramını temel alarak bu soruyu yanıtlıyor. Önde gelen bilim insanlarının çalışmalarına yer vererek evrimin nasıl başladığını, canlı hayat için kaçınılmaz mı olduğunu ve bir amacı olup olmadığını irdeliyor ve evrimin milyarlarca yıllık yolcuğuna güncel bir bakış açısı sunuyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Evrim Yaşamı Nasıl Açıklar, Yazar: New Scientist, Çeviren: Samet Öksüz, Say Yayınları, 2020, 296 Sayfa

ÜÇ YIL / BIR SOLUKTA KLASIKLER - ANTON ÇEHOV

Çehov’un en güzel uzun hikâyelerinden biri olan Üç Yıl, 1905 Devrimi’nden on yıl önce yazıldı. Hikâye bu geçici durgunluk döneminin belirgin izlerini taşıyor. Genç ve güzel Yuliya, kendisine deli gibi âşık olan Laptev’in evlenme teklifini, taşradaki can sıkıcı yaşamından kurtulmak ve doktor babasının bencilliğinden uzaklaşmak için kabul eder. Birlikte Moskova’ya giderler. Ancak taşradaki yaşamı belirleyen can sıkıntısı ve atalet büyük şehri de teslim almıştır.

Olgunluk dönemine ait eserlerin pek çoğunda yaptığı gibi, Çehov bu hikâyede de kahramanların durmadan şikâyet ettikleri hayatlarını değiştirmek için yeterince çaba göstermedikleri konusunu işler. İnsan ilişkileri ve duygular zamanın akışına bırakılmıştır. Hayatın getirdiği kimi yüklerin zamanla hafifleyeceği, kimi olumsuz duyguların onarılacağı umulur. Bu güzel Çehov öyküsünü, Nuri Yıldırım’ın Türkçesinden keyifle okuyacaksınız.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Üç Yıl - Bir Solukta Klasikler, Yazar: Anton Çehov, Çeviren: Nuri Yıldırım, Yordam Edebiyat, 2020, 144 Sayfa

DOĞUM GÜNÜNÜN İCADI - JEAN - CLAUDE SCHMITT

Jean-Claude Schmitt, ünlü Fransız tarihçi Jacques Le Goff ve Annales Okulu’nun tedrisatından geçmiş, ortaçağ Batı uygarlığı üzerine yaptığı antropolojik çalışmalarla önemli eserler vermiş yetkin bir tarihçi. Doğum Gününün İcadı, bugüne kadar tarihçilerin yeterince eğilmediği günümüzün en olağan ritüelini, kişisel yaşantımızın ritmini belirleyen kutlama törenlerinin en başında sayabileceğimiz doğum gününü inceliyor.

Doğum gününü ne zamandan beri kutluyoruz? Bu çalışma, uzun süre yanıtsız bırakılan bu soruya yanıt verirken şaşırtıcı bir gerçeği açığa çıkarıyor: Bugün kutladığımız şekliyle doğum günü doğrusu çok yeni bir buluş. Gelgelelim oluşumu uzun bir süreye yayılıyor. Schmitt, Goethe’nin 1802’de kutladığı 53. yaş günü kutlamasını varış noktası olarak kabul ederken, çapasını geçmişe doğru fırlattığında çok ilginç bir yapıtla karşılaşıyor: 16. yüzyılın başında, bir ticaret şirketinin maliye müdürü olan Augsburglu burjuva Matthäus Schwarz’ın 23. doğum gününden itibaren tutmaya başladığı resimli Kıyafetname.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Doğum Gününün İcadı, Yazar: Jean - Claude Schmitt, Çeviren: Ayşen Gür, Kırmızı Kedi Yayınları, 2020, 128 Sayfa

YEDİNCI GÜNÜN SABAHINDA - M. ENDER ÖNDEŞ

Tan vaktinin belirmeye başlayan zayıf ışıkları ve usul usul yağan yağmur tarafından çizgileri çekilmiş, küçük, minyatür denebilecek kadar küçük istasyon binası, uçları göğe değen yemyeşil kavakların arasına gömülmüş de kendi varlığını yitirmiş gibiydi. Daha ötesi yoktu. Ne geride, yılanın kuyruğunda, ne de ileride, istasyonun daha ötesinde, ufku tamamen kaplayan beyaz sis tabakasından başka bir şey görünüyordu. Bu ıssızlığın ortasında, kırmızı şapkası ve elindeki küçük kırmızı yeşil diskiyle binanın önünde dikilen memur öyle hareketsizdi ki, adama bir an kartondan yapılmış bir reklam panosu gibi göründü. "Sanki sadece benim için durmuş gibi," diye düşündü, trene ve hareket memuruna bakarak.

"Sanki susadığımı anlamış gibi. Çok susadığımı…"

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Yedinci Günün Sabahında, Yazar: M. Ender Öndeş, Nota Bene Yayınları, 2020, 128 Sayfa

BENİM İÇIN HATIRLA - SALLY HEPWORTH

Hatırlamadığın birini sevebilir misin?

Otuz sekiz yaşında Alzheimer teşhisi koyulan Anna Forster evini, işini, ailesini bırakıp Rosalind Bakımevi’ne yerleşmeyi kabul ederken aslında çok uzun süre kalmayı planlamıyordu. Fakat Luke’la –tıpkı kendisi gibi genç yaşta bu hastalıkla mücadele eden, çay rengi gözleri olan hoş adamla–tanıştığında, artık hatırlamak istediği bir şey olduğunu fark etti.

Kızıyla kendine yeni bir hayat kurmaya çalışan Eve Bennett, bakımevine iş görüşmesine giderken son şansını kullandığının farkındaydı. Tam da umudunu yitirdiğinde, her şeye rağmen birbirlerine tutunan Anna ve Luke’la tanışması sanki bir işaretti. Trajik bir olayın ardından aileleri tarafından ayırılmak istenen çifte yardımcı olmak için Eve’in çok şeyi riske atması gerekecekti.

“Yürek burkan bir aşk hikâyesi.”

People

“Aşkın sonsuz, sınırsız ve onarıcı gücünün kanıtı.”

Library Journal

“Sally Hepworth, kaleminin keskinliğini bir kez daha kanıtlamış.”

BookPage

“Sevginin her hâline ışık tutan, yoğun, sıcacık ve gülümseten bir hikâye.”

Graeme Simsion

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Benim İçin Hatırla, Yazar: Sally Hepworth, Çeviren: Öznur Özkaya, Yabancı Yayınları, 2020, 328 Sayfa

DAHA FAZLA